REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Z Janšo v potop: Ankete dokazujejo, da je vsaka kolaboracija z Janšo zanesljiva pot v - uničenje strank

Z Janšo v potop: Ankete dokazujejo, da je vsaka kolaboracija z Janšo zanesljiva pot v - uničenje strankDokazano: Koalicija z Janšo je zanesljiva pot v - uničenje stranke. Vir: Twitter

V Sloveniji se tudi tokrat očitno ponavlja situacija, ki jo poznamo iz prejšnjih let –, da v senci mogočnega volilnega drevesa SDS prej ali slej poginejo vse ostale, zavezniške stranke – sateliti, ki jih SDS potrebuje za vladanje.

In potem znova nastanejo nove stranke, z istim ciljem – priskrbeti SDS večino za sestavo vlade.

To se sedaj kaže tudi ob najnovejšem merjenju Mediane, v trenutku, ko že nastajajo nekatere »nove stranke«, zlasti na desnici.

Gre zlasti za projekt »Povežimo Slovneijo«, ki naj bi vladajoči SDS po pričakovanem potopu sedanjih formalnih ali de facto koalicijskih partnerjev (SMC oziroma nove stranke večnega gospodarskega ministra Konkretno in DeSUS-a ter Jelinčičeve SNS) priskrbele nove, potrebne glasove.

V senci mogočnega volilnega drevesa SDS prej ali slej poginejo vse ostale, zavezniške stranke – sateliti, ki jih SDS potrebuje za vladanje.

Zadnja anketa Mediane pa prinaša tudi streznitev za opozicijske stranke, ki so očitno živele v prepričanju, da bodo več kot očitne katastrofalne napake in zlorabe sedanje vlade že dovolj za to, da bo večina glasovala za njih.

Zdaj pa lahko vidimo, da bi stranke zbrane okoli Kanglerja in Podobnika lahko celo prehitele LMŠ, SAB, NSi, DeSUS in številne druge stranke.

Mediana - raziskava javnega mnenja  Vir: RTV SLO, posnetek zaslona
Mediana - raziskava javnega mnenja  Vir: RTV SLO, posnetek zaslona

K temu lahko prištejmo še relativno visoko mesto stranke sporne Aleksandre Pivec, ne glede na to, da je v politiki kot ministrica delovala nesprejemljivo, nezakonito, nepošteno in koruptivno.

Vse to kaže, da bo boj za marginalizacijo političnih sil, ki želijo Slovenijo spremeniti v desničarski bantustan še zelo dolg in da nasprotnikov ni potrebno podcenjevati, na kar opozarja tudi Boris Vezjak.

Znano je, da vse obrambne odločitve še naprej sprejema Janez Janša, medtem ko Matej Tonin samo igra vlogo obrambnega ministra.

V »Povežimo Slovenijo« poskuša SDS dejansko z metodo »novih obrazov«, ki se je nekajkrat posrečila tudi strankam levice ali sredine, novačiti novo podporo.

Stranke ZARES, SMC, Državljanska lista in podobne so danes seveda preteklost, zelo verjetno pa bodo takšna tudi usoda »Povezane Slovenije«, v kateri ni nič kaj povezovalnega.

V tem konglomeratu so namreč skupaj Podobnikova SLS, Počivalškova SMC oziroma Konkretno, Zeleni Andreja Čuša, Kanglerjeva NLS in stranka Aleksandre Pivec. Stališča vseh politikov v tem konglomeratu pa niso povezovalna, pač pa skrajno konservativna in v skladu s politiko SDS.

Toda zadnja anketa Mediane prav tako razkriva, da zadeve niso rožnate niti za SDS.

Po tej anketi je tudi SDS že izgubila velik del svojih volivcev in veliko vprašanje je, če ji bodo nove strančice lahko nadoknadile razliko.

Če bi se veliko volivcev udeležilo volitev bi SDS morda lahko celo izgubila prvo mesto med strankami, kar ji daje zmeraj prvo priložnost oblikovanja vlade.

Leteča Aleksandra Pivec
Kljub zlorabi državnih sredstev, zavajanju, korupciji - naj bi stranka Aleksandre Pivec preletela volilni prag. To več kot o Aleksandri Pivec veliko pove o Sloveniji. Vir: Twitter

SDS je tako požrla in uničila DeSUS, SMC, zelo pa je prizadela tudi NSi.

Znano je, da vse obrambne odločitve na primer še naprej sprejema Janez Janša, medtem ko Matej Tonin samo igra vlogo obrambnega ministra.

Sedaj, ko se ustanavljajo nove desno sredinske stranke ob istočasnem padcu popularnosti SDS ta stranka – spodjeda samo sebe.

Po zadnjih podatkih naj bi namreč stranki Povežimo Slovenijo in stranka Aleksandre Pivec dobili skupaj 12,1 odstotka, SDS in NSi, pa bi skupaj izgubili 7,2 odstotka glasov.

Delo vlade sicer po podatkih Mediane kot negativno ocenjuje skupaj kar 59,7 odstotka vprašanih.

Sedaj, ko se ustanavljajo nove desno sredinske stranke ob istočasnem padcu popularnosti SDS ta stranka – spodjeda samo sebe.

Na volitvah bi največ oziroma 16,3 odstotka anketirancev podprlo stranko SDS.

Sledijo SD z 11,8 odstotka podpore, Levica z 8,4 odstotka, LMŠ z 8,3 odstotka, NSi s 5,9 odstotka in SAB s 4,3 odstotka podpore.

Med parlamentarnimi strankami se v parlament ne bi več uvrstile SNS z 1,6 odstotka glasov, DeSUS z 1,4 odstotka in SMC z 0,8 odstotka.

Vodja stranke je že dlje časa kot Josip Broz Tito: Janez Janša. Vir: Twitter

Med obstoječimi neparlamentarnimi strankami bi največ podpore prejeli Zeleni Slovenije, in sicer 2,1 odstotka.

Sledijo Piratska stranka z dvema odstotkoma, SLS z 1,7 odstotka in Dobra država z 1,5 odstotka.

17,9 odstotka vprašanih pa še ni vedelo, katero stranko bi podprli, je poročala Televizija Slovenija.

Morda najbolj presenetljiva ugotovitev je, da - kljub zlorabi državnih sredstev, zavajanju, korupciji - naj bi stranka Aleksandre Pivec preletela volilni prag. To več kot o Aleksandri Pivec veliko pove o Sloveniji. Vse kaže, da bo boj za marginalizacijo političnih sil, ki želijo Slovenijo spremeniti v desničarski bantustan še zelo dolg in da nasprotnikov ni potrebno podcenjevati.

Če pa bi na parlamentarnih volitvah poleg sedanjih sodelovale tudi nove stranke, ki niso sodelovale še na nobenih volitvah, bi bila podpora strankam nekoliko drugačna.

SDS bi podprlo 10,7 odstotka vprašanih, SD 9,8 odstotka, Levico 8,6 odstotka, Povežimo Slovenijo, v kateri so SLS, SMC, Zeleni Slovenije in Nova ljudska stranka - 6,6 odstotka, LMŠ 6,3 odstotka, Našo Deželo - stranko Aleksandre Pivec 5,5 odstotka, SAB 5,2 odstotka, Stranko zelenih dejanj Jureta Lebna 4,5 odstotka, in NSi 4,3 odstotka.

V parlament ne bi prišle Piratska stranka s 3,7 odstotka glasov, Dobra država z 2,3 odstotka, DeSUS z 1,8 odstotka in SNS z 1,2 odstotka.

Morda najbolj presenetljiva ugotovitev je, da - kljub zlorabi državnih sredstev, zavajanju, korupciji - naj bi stranka Aleksandre Pivec preletela volilni prag.

To več kot o Aleksandri Pivec veliko pove o Sloveniji.

Potop strank SMC, DeSUS in SMC pa prav tako daje znova za prav tistim, ki opozarjajo, da tako kot revolucije »žrejo svoje otroke«, SDS malica svoje koalicijske partnerje.

Kar seveda ni dobra popotnica za vse, ki želijo v vlado s stranko SDS.

Delite članek