REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Z delom pričenja novi varuh človekovih pravic Peter Svetina

Z delom pričenja novi varuh človekovih pravic Peter Svetina

V nedeljo se je formalno pričel šestletni mandat novega varuha človekovih pravic Petra Svetine. Kot peti varuh v zgodovini Slovenije je že v petek izvršil primopredajo s svojo predhodnico – Vlasto Nussdorfer.

Svetina se je že z izvolitvijo zapisal v zgodovino, saj je prejel skoraj stoodstotno podporo državnozborskih glasovalcev: prejel je namreč 89 glasov podpore in nobenega proti.

Na položaj varuha se je zavihtel preko predloga nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara Slovenija in centru Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo.

Njegova pot na položaj varuha se je pričela preko predloga s strani nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara Slovenija in centru Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo.

S svojo izobrazbo (specialni pedagog) in življenjskimi izkušnjami je nato prepričal tudi predsednika države Boruta Pahorja, ki ga je nato formalno predlagal državnemu zboru, kjer je prejel podporo sprva na mandatno-volilni komisiji in nato še na splošni seji zbora 29. januarja letos.

Zanj ni glasoval le poslanec SAB Marko Bandelli, kratkotrajni minister za kohezijo in razvoj, ki se je vrnil v državni zbor. Bandelli se namreč sploh ni udeležil seje.

V petek sta se tako Nussdorferja in Svetina srečala s Pahorjem, pri čemer je ob koncu mandata sprejel poročila. Tako je prejel poročilo varuha človekovih pravic in poročilo Državnega preventivnega mehanizma za lansko leto, kot tudi publikacijo o mandatu Nussdorferjeve med letoma 2013 in 2018. Predhodno je omenjena poročila izročila tudi predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu in predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Svetina je ob srečanju s Pahorjem poudaril pomen spoštovanja človekovih pravic za vse: »Pravičnost za vse prebivalke in prebivalce ni floskula, ampak temeljno vodilo, ki mu bom sledil pri svojem delu na mestu varuha«. Ob tem je zagotovil svojo odločnost pri opravljanju mandata: »Ogledalo družbe je spoštovanje človekovih pravic in v vlogi varuha bom vsak dan to ogledalo«

Pozneje istega dne sta Nussdorferjeva in Svetina opravila še primopredajo poslov.  Slednji se je zahvalil za opravljeno delo in dejal: »Zavedam se, da stopam na pot, ki ste jo zelo zaznamovali, ampak gremo z novo energijo naprej.«

Med svoje ključne naloge je Svetina uvrstil prizadevanja za upoštevanje vseh pobud, ki so jih njegovi predhodniki podali državnim ustanovam. V zadnjem poročilu (za leto 2018) so tako zapisali kar 88 različnih priporočil. Svetina bo v svojem mandatu tudi vsakodnevno opozarjal na morebitne kršitve človekovih pravic vseh, ki prebivajo v Sloveniji.

Že v prvem tednu mandata bo obiskal ustavno sodišče, saj je prepričan, da je potrebno urediti razmere v pravosodju, hkrati pa mora politika pričeti nujno uresničevati odločbe ustavnega sodišča. Med navedenimi 88 priporočili so tako uvrstili tudi uveljavitev odločbe ustavnega sodišča glede sodnega varstva za odškodninske obtožbe zaradi izbrisanih obveznosti na podlagi zakona o bančništvu ter tako odpravili protiustavnost zakona.

Svetina, rojen leta 1965, je na ljubljanski pedagoški akademiji diplomiral leta 1989 in sicer iz specialne pedagogike. Prav delu z ranljivimi ljudmi, predvsem z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, se je posvetil v svoji nadaljnji karieri. Med drugim je bil direktor varstveno delovnega centra INCE v Mengšu in zaposlitvenega centra Karso v Pivki ter predsednik Skupnosti VDC Slovenije. Leta 2014 je bil soustanovitelj zavoda za socialno podjetništvo na podeželju »Grunt«, ki deluje v Komendi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek