REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Xi: Odnosi z ZDA v prelomnem trenutku

Xi: Odnosi z ZDA v prelomnem trenutku

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama se je v soboto v perujski Limi, kjer poteka vrh Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec), zadnjič srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Slednji je dejal, da predstavlja obdobje po izvolitvi Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA prelomen trenutek za odnose med ZDA in Kitajsko.

"Upam, da bosta strani še naprej delali skupaj, se pri tem osredotočili na sodelovanje in premostitev razlik ter zagotovili miren prehod v odnosih in da se bodo ti še naprej krepili," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob začetku srečanja dejal Xi.

Trump je sicer v času kampanje Kitajsko med drugim obtožil, da si je izmislila podnebne spremembe, trdil pa je tudi, da je kršila pravila trgovanja.

Obama je ob tem poudaril skupno delo za trdnejše in produktivne dvostranske odnose. "Še vedno verjamem, da konstruktiven odnos med ZDA in Kitajsko koristi našim ljudem in celotnemu svetu," je še dejal.

Dodal je, da so bili v osmih letih, ko je bil na položaju, v odnosih s Kitajsko tudi težki trenutki. V tem obdobju je do napetosti prihajalo predvsem glede kitajskega prilaščanja območij v Južnokitajskem morju, kot tudi obravnave ameriških podjetij na Kitajskem, navaja AFP.

Državi se ne strinjata popolnoma tudi glede sankcij do Severne Koreje zaradi njenega balističnega in jedrskega programa. Obama je sicer dejal, da sta s Xijem enotna glede ostrega nasprotovanja severnokorejskim provokacijam.

Ameriški predsednik, ki je na svoji zadnji turneji v tujini, je v Limi nagovoril tudi mlade. Poudaril je, da gresta demokracija in razvoj z roko v roki. "Po desetletju, v katerem smo videli vedno več držav, ki so sprejele demokratično prakso, smo priča nazadovanju," je povedal. Dodal je, da so države, ki dušijo opozicijo ter ne spoštujejo vladavine prava in neodvisnega sodstva, obsojene na neuspeh.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek