REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vzporedna ekonomija SDS: Nova 24TV ustanovljena tudi z denarjem iz mednarodnih pralnic denarja

Vzporedna ekonomija SDS: Nova 24TV ustanovljena tudi z denarjem iz mednarodnih pralnic denarjaSnežić in Đuđićeva - dva člena finančnega omrežja SDS. Vir: Twitter

Vse kaže, da je bila Nova24TV, televizija, ki je nastala s podporo članov stranke SDS pred šestimi leti ustanovljena tudi z denarjem, ki izvira iz kaznivih dejanj organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.

To naj bi potrjevali izsledki kriminalistov in dokumenti, ki so jih objavili na portalu necenzurirano.si.

Pri tej operaciji financiranja televizije so sodelovali ljudje iz mednarodne mreže, v kateri je imel eno ključnih vlog Rok Snežić, prijatelj in svetovalec prvaka SDS Janeza Janše.

Pri operaciji financiranja strankarske televizije so sodelovali ljudje iz mednarodne mreže, v kateri je imel eno ključnih vlog Rok Snežić, prijatelj in svetovalec prvaka SDS Janeza Janše.

Oba sta se spoznala v času, ko je bil Janez Janša v zaporu na Dobu.

Iz istega vira si je dve leti pozneje 450.000 evrov izposodila tudi stranka, ki je pogodbo o posojilu podpisala z Dijano Đuđić, Snežičevo tesno sodelavko iz Bosne in Hercegovine.

Stranka SDS je pri tem kršila slovenske finančne predpise o financiranju strank.

Nekaj podobnega se je dogajalo leta 2015, ko je nastajala Nova24TV, denar zanjo pa so prispevali številni člani in podporniki SDS.

Nova24TV, njene laži in njihov mecen
Janša ob vsaki obletnici ustanovitve Nova24TV ne pozabi čestitati temu strankarskemu trobilu. Vir: Twitter

Med njimi je bila tudi Klavdija Snežić, soproga Roka Snežića, ki je ob ustanovitvi postala celo največja posamična lastnica Nova24TV.

Delnice Nova24TV je kupila z gotovino, ki ji jo je tik pred tem izročil Dražen Kuča podjetnik s Ptuja.

Danes je eden od osumljencev v mednarodni preiskavi, ki jo v Sloveniji vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki preiskuje transakcije mreže, ki je prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem od leta 2016 obrnila najmanj 22 milijonov evrov denarja.

Dražen Kuča in Klavdija Snežić sta posojilno pogodbo overila pri notarju v Mariboru.

Notarka ju je opozorila, da gre za nenavaden posel in zahtevala dokazilo o izvoru denarja.

Iz posojilne pogodbe izhaja, da je Kuča tik pred prihodom v njeno pisarno Snežićevi izročil 100.000 evrov v gotovini in da bo »denar namenjen nakupu delnic nove medijske hiše.«

Snežićeva bi morala denar vrniti čim prej, najpozneje pa v dveh letih. Nenavadno pa je, da je Klavdija Snežić denar nakazala s svojega računa v Avstriji.

Notarka ju je opozorila, da gre za nenavaden posel in zahtevala dokazilo o izvoru denarja.

Kuča ji je nato predložil potrdilo o dvigu denarja in pod kazensko odgovornostjo zagotovil, da ne gre za pranje denarja.

Janša ima rad višjo plačp
Ob takšnih vsotah iz pralnic denarja za njegove strankarske medije se lahko Janezu Janši samo smeji. Vir: Twitter

Takoj zatem se je Snežićeva odpravila v bližnjo poslovalnico Pošte Slovenije, kjer je podpisala izjavo za vpis novih delnic NovaTV24.si. Pisno se je zavezala, da bo denar nakazala najpozneje v nekaj dneh in to s svojega bančnega računa v Avstriji.

Pri isti banki, Unicredit Bank Austria, so imeli račune odprte tudi bosanski državljani, ki so imeli v mreži vlogo slamnatih oseb.

Prek teh računov so v treh letih prenakazali več milijonov evrov.

Prek teh računov so v treh letih prenakazali več milijonov evrov.

Po oceni kriminalistov je šlo za denar, ki je izviral iz mednarodne mreže za pranje denarja.

Kuča naj bi bil lastnik enega od podjetij, Elektro-Ka, ki je izstavljalo visoke račune za elektroinštalacijska dela in montaže na gradbiščih v tujini.

Toda, kot so ugotovili preiskovalci, je šlo v resnici za fiktivne račune in dvojno zaračunavanje že opravljenih storitev.

Glavni namen teh nakazil, ki so znašala tudi po več sto tisoč evrov, je bilo izplačilo denarja iz podjetij, ki je na koncu končal v medijih pod nadzorom – Janeza Janše in stranke SDS.

Tako vidi dva Orbanistana Tomo Lavrič Vir:Mladina
Tudi zaradi takšnih transakcij in politike je Slovenija, kot to vidi Tomaž Lavrič, vse bolj podobna »malemu Orbánistanu

Najpomembnejše vprašanje pa je seveda, kaj je vir tega denarja - o čemer pa necenzurirano.si ne poroča.

Po podatkih naših vorov pa naj bi v ozadju stala podjetja tajkunov, ki so blizu madžarskemu predsedniku Viktorju Orbánu in so se obogatila z nestransparentnim in privilegiranim poslovanjem z državnimi podjetji.

To pa pojasnjuje tudi servilno obnašanje slovenskega predsednika vlade do Viktorja Orbána in njegovih mednarodnih in političnih potez v okviru EU.

Delite članek