REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse bliže direktorskemu stolčku: Tožilstvu neutemeljeno ovajal novinarje, sedaj bi rad odločal o njihovem delu

Vse bliže direktorskemu stolčku: Tožilstvu neutemeljeno ovajal novinarje, sedaj bi rad odločal o njihovem deluUrbanija je dobil zeleno luč svetnikov - a za kako dolgo? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Urošu Urbaniji, spornemu nekdanjemu direktorju UKOM-a v času vlade Janeza Janše se vse bolj nasmiha direktorski položaj na TV Sovenija.

Novinarski sindikati in aktivi opozarjajo, da Urbanija ne izpolnjuje pogojev, saj mora biti TV Slovenija politično nepristranska in zasledovati javni interes.

Sedemnajst svetnikov programskega sveta RTV SLO je namreč potrdilo, da je Urbanija primeren kandidat za ta položaj.

Toda ob tem novinarski sindikati in aktivi Radiotelevizije Slovenija (RTVS) generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha pozivajo, naj kljub soglasju sedemnajstih svetnikov Uroša Urbanijo ne imenuje za direktorja TV Slovenija.

Novinarski sindikati in aktivi RTVS menijo namreč, da Urbanija ne izpolnjuje pogojev, saj mora biti TV Slovenija politično nepristranska in zasledovati javni interes.

Urbanija bo v vlogi direktorja TVS v odnosu z novinarji in uredniki, ki jih je še pred kratkim kot vladni uradnik šikaniral in diskreditiral.

»Urbanija bo v vlogi direktorja TVS v odnosu z novinarji in uredniki, ki jih je še pred kratkim kot vladni uradnik šikaniral in diskreditiral. Sindikat v tem vidi neposreden konflikt interesov in veliko nevarnost, da bo Urbanija preko odgovorne urednice posegal v novinarsko in uredniško avtonomijo.

Saj je Urbanija pod videzom političnega uravnoteževanja pripravljen žrtvovati novinarsko profesionalnost in poklicne standarde novinarskega dela,« v pozivu opozarjajo novinarski sindikati in aktivi RTVS.

Kot so izpostavili v pozivu, je Urbanija svojo destruktivno sled na RTV pustil že pred desetimi leti, ko je ob odhodu s položaja odgovornega urednika MMC vložil kazensko ovadbo zoper devet novinarjev MMC in takratnega generalnega direktorja RTV Marka Fillija.

Urbanija je trdil, da so se novinarji ukvarjali s kriminalno dejavnostjo, ogrožali varnost, zlorabili uradni položaj, se hudodelsko združevali ter javno spodbujali sovraštvo, nasilje in nestrpnost.

Kot podlago za ovadbo je uporabil anonimni zapis na blogu, na katerem je nekdo pod lažnim navajanjem, da gre za korespondenco med novinarji MMC, skušal očrniti nekatere novinarje.

Novinarji MMC so zanikali takšno dopisovanje.

Opozorili so, da gre za prirejanje, manipuliranje in ponarejanje zapisov, pridobljenih z vdorom v zasebno elektronsko pošto.

Ljubljansko tožilstvo je nato ugotovilo, da ovadba Uroša Urbanije ni utemeljena.

In jo v celoti zavrglo.

Sindikat novinarjev Slovenije je pred dnevi spomnil, da je imel Urbanija ključno vlogo tudi pri izčrpavanju STA, ki ji je kot direktor UKOM-a več kot 300 dni odtegoval plačilo javnih sredstev za opravljanje javne službe.

Veselinović, Pahor in Urbanija  VIr: UPRS, Twitter
Uroš Urbanija (desno) ob neuspešnem poskusu Pahorjeve mediacije s tedanjim direktorjem STA Bojanom Veselinovičem. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Urbanija pa, tudi če bo imenovan, ne bo prav dolgo v direktorskem foteljčku RTV Slovenija.

Državni zbor bo predlog novele zakona o RTV Slovenija, s katerim naj bi depolitizirali javni zavod, namreč obravnaval na izredni seji v četrtek.

Po predlogu vladne novele zakona o Radioteleviziji Slovenija bi vodenje, upravljanje in nadzor namesto zdajšnjemu programskemu in nadzornemu svetu zavoda prepustili enotnemu svetu RTVS.

Med njegovimi 17 člani ne bo bilo niti enega, ki bi ga imenoval Državni zbor.

Delite članek