REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Volišča zaprta, prvi rezultati znani: SDS znova poražena, vsi trije zakoni potrjeni!

Volišča zaprta, prvi rezultati znani: SDS znova poražena, vsi trije zakoni potrjeni!Referendumi - skrinjica. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Državljani so na trojnem referendumu odločali o usodi zakonov o vladi, RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi.

Rezultati po polovici preštetih glasov nakazujejo, da sta bila zakona o RTV-ju in dolgotrajni oskrbi na referendumih verjetno potrjena, to pa velja tudi za zakon o vladi.

Glede referenduma o RTV Slovenija polovica preštetih glasovnic kaže 62 odstotkov za zakon. Pri referendumu o vladi po 43 % preštetih glasov kažejo rezultati na 55 % za, 45 % proti.

Pri glasovanju o referendumu o dolgotrajni oskrbi pa naj bi bilo po okoli preštetih polovice glasovnic, 61,5 odstotka za zakon.

Do 16. ure je o zakonu o vladi glasovalo 27,53 odstotka volivcev.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 16. ure na treh zakonodajnih referendumih glasovalo 466.516 volivk in volivcev oziroma 27,53 odstotka volilnih upravičencev.

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija lani je bila volilna udeležba do 16. ure 29,76-odstotna (glasovalo je 505.539 volivcev), končna volilna udeležba pa je bila 46,46-odstotna, so še navedli.

Okrajne volilne komisije za zdaj sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi.

Najvišjo, 30-odstotno, udeležbo so imeli v volilni enoti Ljubljana, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je bila 25,36-odstotna.

To pomeni, da je zelo verjetno, da sta bila zakona o RTV-ju in dolgotrajni oskrbi na referendumu potrjena, za zakon o vladi pa bo potrebno še počakati na končne rezultate.

Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (35,88 odstotka), z najnižjo pa Maribor 5 (20,83 odstotka), so sporočili z Državne volilne komisije.

Ankete so sicer napovedovale, da bo pri najbolj verjetni udeležbi – 40 odstotkov – za zakon o RTV-ju glasovalo 58 odstotkov ljudi, proti 39 odstotkov, trije odstotki tistih, ki v nedeljo nameravajo glasovati, pa so neopredeljeni.

Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi podprlo 59 odstotkov vprašanih, proti njemu bi glasovalo 36 odstotkov, neopredeljenih pa je pet odstotkov.

Zakon o vladi pa bi podprlo 51 odstotkov anketirancev, proti naj bi se izreklo 44 odstotkov, neopredeljenih pa je še pet odstotkov. Gre za ocene Valicona.

Brez upoštevanja neopredeljenih volivk in volivcev bi zakon o RTV-ju tako podprlo 60 odstotkov vprašanih, zakon o dolgotrajni oskrbi 62 odstotkov, zakon o vladi pa 53 odstotkov.

Vir: Zajem zaslona, Twitter

To pomeni, da je zelo verjetno, da sta bila zakona o RTV-ju in dolgotrajni oskrbi na referendumu potrjena, isto velja za zakon ovladi, ki je imel sicer najmanjšo podporo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek