REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladali so z dekreti, sedaj si Janševi vladavino podaljšujejo z metanjem polen pod noge nove vlade

Vladali so z dekreti, sedaj si Janševi vladavino podaljšujejo z metanjem polen pod noge nove vladePreteklost proti prihodnosti: Poraženi Janez Janša proti Robertu Golobu, zmagovalcu letošnjih volitev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Stranka SDS, ki jo po oblikovanju nove vlade pod taktirko Roberta Goloba čaka delo v opoziciji, je že takoj po državnozborskih volitvah novi vladi, ki je dobila mandat ljudstva, da opravi z zapuščino vladavine Janeza Janše - nametala toliko polen pod noge, kolikor je bilo to le mogoče.

Po množičnemu vlaganju zakonov na dan ustanovne seje državnega zbora so v stranki SDS danes vložili kar dva predloga za posvetovalni referendum, in sicer za posvetovalni referendum o zakonu o vladi in za spremembe zakona o RTV SLO.

Videli smo nekaj potez, ki jih doslej v zgodovini slovenskega parlamentarizma še nismo videli - torej, da vložiš zahtevo za posvetovalni referendum na predlog lastnega zakona.

Posledica tega je, da Golob do zastavljenega datuma, torej 3. junija, vlade ne more sestaviti v obliki, kot je bila načrtovana.

V prihodnji koaliciji so danes sicer zatrdili, da bo Golobova vlada začela delati po predvideni časovnici, a bo razrez ministrstev enak kot v vladi Janeza Janše, kar pomeni, da bodo zaenkrat brez resorjev ostali nekateri kandidati za ministre.

Ministrstvo za infrastrukturo naj bi sicer prevzela prvakinja stranke SAB in nekdanja ministrica Alenka Bratušek, a bo slednjega začasno prevzel Bojan Kumer, ki spada v kvoto stranke Gibanje Svoboda in ki bi sicer moral postati novi minister za podnebje in energijo.

Ministrica za vzgojo in šolstvo bi morala postati Amalija Žakelj, prav tako kandidatka Gibanja Svoboda, a bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport začasno vodil Igor Papič, sicer kandidat za novo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo prevzel koordinator Levice Luka Mesec, ki bi sicer moral voditi ministrstvo za solidarno prihodnost.

Zaradi tega bo brez mesta ostal Simon Maljevac, ki prav tako prihaja iz kvote Levice.

Odgovor Roberta Goloba na zvijače SDS je bil kljub temu pričakovano hiter.

In učinkovit.

Kot je danes pojasnil Golob, bodo čakajoči ministri na obstoječih ministrstvih začasno prevzeli vlogo državnih sekretarjev.

Bratuškova bi tako postala državna sekretarka na ministrstvu, ki ga je že vodila.

Golob je sicer napovedal, da oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili, pričakuje v roku 45 dni, tako so ti ukrepi zgolj začasne narave.

Je pa to še en dokaz, da je odhajajoča Janševa vlada, ki so jo volivci poslali v opozicijske klopi - snela rokavice.

In da si v nadaljevanju njeni manevri s katerimi onemogoča delo nove vlade - zaslužijo zelo trd odgovor Golobove vlade.

V bodoči opoziciji, natančneje bodoči največji opozicijski stranki SDS so namreč z opisanimi dejanji prekršili tudi nenapisan »gentelmanski sporazum«, ki ga upoštevajo v vseh parlamentarnih demokracijah.

Za Janševe to očitno ne velja.

Zadevni sporazum namreč veleva, da prvih 100 dni po oblikovanju nove vlade - opozicija ne dela (velikih) težav novi vladi.

Toda sedanjim vladnikom, ki bodo v kratkem pristali v opozicijskih vrstah pod vodstvom Janeza Janše in Mateja Tonina (NSi) očitno ni mar, če poteptajo še eno od temeljnih pravil parlamentarnih demokracij.

Tako kot odhajajoča vladna ekipa ni spoštovala ustave in zakonov te države, očitno je, da še veliko manj spoštuje nenapisana pravila.

In tako kot je več kot dve leti vladala z dekreti, zdaj si nezakonito poskuša podaljševati »tekoče opravljanje poslov« kolikor se le da.

Toda račun bo nekega dne prišel tudi za to.

Delite članek