REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada kupila nova blindirana vozila, s katerimi bi lahko prečkali celo vojna območja

Vlada kupila nova blindirana vozila, s katerimi bi lahko prečkali celo vojna območjaEden od dveh Kimovih luksuznih jeklenih konjičkov. Vir: Twitter

Slovenija bo kmalu lahko postala pravo mednarodno stičišče za diplomatska srečanja na vrhu.

Tako je vsaj mogoče sklepati po zadnjih nakupih dobro oklepljenih vozil, ki se jih ne bi sramovali niti Donald Trump, Vladimir Putin in Kim Jong-un.

Štiri nova blindirana in "oklepljena" (in ne "oklepna", kot poročajo nekateri slovenski mediji) vozila, ki jih je po poročanju Financ lani kupila vlada so po navedbah premierja Marjana Šarca namenjena tujim delegacijam. Takšni nakupi se po ocenah policije redno izvajajo. Ker imajo vozila najvišjo stopnjo varnosti, zato tudi niso poceni.

Šarec: S temi vozili se ne bom vozil ne jaz ne ministri, namenjeni so tujim delegacijam.

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec v današnji izjavi ob robu obiska v Nuklearni elektrarni Krško podrobnosti nakupa ni pojasnil, saj da se je treba za te informacije obrniti na policijo, kjer bodo po njegovih navedbah povedali, kolikor smejo.

Povedal pa je, da projekt poteka v okviru centra za zaščito in reševanje oz. policije.

Premier je priznal, da ta vozila niso poceni. "A Slovenija si ne more privoščiti, da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo. S temi vozili se ne bom vozil ne jaz ne ministri, namenjeni so tujim delegacijam," je poudaril.

Blindiran Mercedes S600

Spomnil je tudi na predsedovanje Slovenije Svetu EU leta 2021, ko bo treba imeti ustrezno opremo, in dodal, da je zato policija šla v nakup teh vozil.

Tudi na Generalni policijski upravi so v pisnem sporočilu pojasnili, da je notranje ministrstvo lani za potrebe policije nabavilo štiri blindirana vozila, ki jih že uporablja center za varovanje in zaščito. Nakup je bil opravljen zaradi zamenjave dotrajanih blindiranih vozil.

Ti avtomobili imajo neprebojna stekla, protipožarne sisteme, sistem za vožnjo s preluknjanimi pnevmatikami in še marsikaj drugega...

Med štirimi oklepnimi avtomobili, ki jih je kupila vlada, izstopata predvsem dva mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite. Po navedbah neuradnih virov časnika in njegovih ocenah je vsak stal od 600.000 do 700.000 evrov.

Mercedes, blindirani, notranjost

Vsak od kupljenih mercedes-benzov ima zelo veliko maso (4160 kilogramov), kar pomeni, da gre za oklepni vozili skoraj najvišje stopnje varovanja.

Z njima bi menda lahko prepotovali vojno območje.

Poleg tega je vlada kupila še dva BMW x5 z nižjo stopnjo varovanja in ceno okoli 200.000 evrov za enega.

Uradnih cen na ministrstvu za notranje zadeve ne razkrivajo, ker naj bi šlo za zaupne podatke, so še navedli na Financah.Ponovili so, da so bila vozila nabavljena v postopku zaupne narave.

Blindirani Mercedes - notranjost

Podrobnosti nabave in specifikacij vozil iz varnostno-operativnih razlogov ne razkrivajo, gre pa za vozila, ki so sicer v običajni uporabi za potrebe varovanj povsod po drugih državah. Vozila so bila nabavljena za potrebe varovanj dogodkov in obiskov najvišjih tujih državnih predstavnikov na obiskih v Sloveniji in za varovanje oseb, ki so visoko ogrožene in varovane na podlagi uredbe o varovanju.

Policija ima za potrebe varovanj skupaj osem takih vozil, od letnika 2001 do letnika 2018.

Med dogodke, pri katerih uporabljajo tovrstna vozila, sodijo obiski tujih državnikov, predsednikov vlad, držav, kraljeve družine, predstavnikov Zveze Nato in podobno. Policija ima za potrebe varovanj skupaj osem takih vozil, od letnika 2001 do letnika 2018.

Vozniki morajo imeti za vožnjo navedenih vozil opravljen vozniški izpit "c" kategorije, izpopolnjevanje za blindirana vozila pa po navedbah policije zagotavlja proizvajalec vozila po pogodbi, ki je zaupne narave.

Znano pa je, da imajo ti avtomobili neprebojna stekla, protipožarne sisteme, sistem za vožnjo s preluknjanimi pnevmatikami in v standardni varianti okoli 550 "konjev".

Kako je videti notranjost vozil pa si lahko ogledate v posnetku spodaj.

Delite članek