REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Virus nagovorov se širi: Pahorju v polomljeni slovenščini odgovoril predsednik Litve, nas bo razveselil tudi Trump?

Virus nagovorov se širi: Pahorju v polomljeni slovenščini odgovoril predsednik Litve, nas bo razveselil tudi Trump?Podobno? Aleksandar Vučić in Borut Pahor
Toliko energije, naporov, denarja je vloženega v to, da bi država po letih bivanja znotraj Sovjetske zveze zaživela kot res samostojna, neodvisna, evropska država, s povsem lastno identiteto, potem pa se javi predsednik Litve in v slovenskem nagovoru zveni kakor – Rus.

Vse se vrača, vse se plača. Kar si sejal, to žanješ!

In še nekaj podobnih pregovorov bi lahko našteli kot kratek komentar tega, kar nas je zadelo po najnovejši poslanici litvanskega predsednika, ki je slovenskemu predsedniku države na njegovo poslanico litvanskemu ljudstvu v polomljeni litvanščini odgovoril - s poslanico v polomljeni slovenščini.

Virus nagovorov se med brezdelnimi predsedniki držav očitno hitro širi, najprej pa je, kot kaže primer Litve, prizadel najbolj ranljive – predsednike majhnih in nepomembnih držav na obrobju Evrope.

Poslanica litvanskega predsednika Gitanas Nausėda je sicer nadvse simpatična, toda litvanski predsednik verjetno ne bi bil vesel, če bi mu razkrili kruto resnico, da njegov nagovor Slovencem zveni nekoliko – rusko.

Virus nagovorov se med brezdelnimi predsedniki držav očitno hitro širi, najprej pa je, kot kaže primer Litve, prizadel najbolj ranljive – predsednike majhnih in nepomembnih držav na obrobju Evrope.

Če samo pomislite: Toliko energije, naporov, denarja je vloženega v to, da bi država po letih bivanja znotraj Sovjetske zveze zaživela kot res samostojna, neodvisna, evropska država, s povsem lastno, posebno identiteto, potem pa se javi predsednik Litve in v slovenskem nagovoru zveni kakor – Rus.

In z enim samim nagovorom odplakne skoraj vse, z večdesetletnim trudom nabrane sadeže razglasitve neodvisnosti Litve.

In vse to zaradi spletke slovenskega »kralja Instagrama,« ki opravlja delo predsednika države.

Ker je med mnogimi poslušalci na Pahorjevem Instagram profilu polomljena slovenščina izzvala tudi smeh in kritike (»Še en klovn - noro«, »Moja učiteljica bi mu dala cvek iz slovenščine!«), nam to dogajanje tudi lepo kaže, kako so se, zelo verjetno, ob poslušanju slovenskega predsednika, krohotali tudi tuji državljani, ki so poslušali Pahorja, ko je nagovarjal druge narode v polomljeni grščini, švedščini, portugalščini, španščini ...

Omenjeni primer pa je vsekakor odličen dokaz, da Borut Pahor ni edini brezdelni predsednik države, pač pa da je podobnih likov v svetu še nekaj.

Je pa prav tako opazno, da se je oglasil predsednik države, ki ni ravno v središču mednarodnega dogajanja.

Le zakaj predsednik Slovenije ni svoje poslanice namenil predsednikom drugih ljudstev, ki so obenem voditelji svetovnih supersil, torej tudi npr. ameriškemu, kitajskemu ali ruskemu narodu?

Če je razlog Pahorjevih poslanic pandemija Covid-19 - ali se ni ta začela prav na Kitajskem, ali Američani niso največje žrtve pandemije, Rusi pa so že po številu okuženih na tretjem mestu (za Španijo) in bodo zelo kmalu takoj za njimi?

Zakaj Pahor nagovarja mnoge druge, ne pa ravno teh predsednikov držav, kar bi bilo najbolj primerno, solidarno in logično?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poslanica predsednika republike njegovemu veličanstvu švedskemu kralju Karlu XVI. Gustavu in švedskemu ljudstvu v skupnem boju proti koronavirusu. #sweden #friendship #solidarity #swedishroyalfamily #president #presidentpahor #slovenia  Besedilo sporočila: Vaše veličanstvo, dragi švedski prijatelji. Kot predsednik Republike Slovenije vam v imenu vseh slovenskih ljudi sporočam izraze naše solidarnosti v skupnem boju proti koronavirusu. Izražamo globoko občudovanje švedskemu ljudstvu, ki v tem težkem času kaže odločnost, pogum in upanje. Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali. Vse bo še dobro.

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

Zakaj Pahor zaradi pandemije ne nagovarja predsednike ZDA, Kitajske in Rusije, kar bi bilo najbolj primerno in logično? Ga je morda strah, da odgovora ne bi dobil?

Ga je morda strah, da odgovora ne bi dobil?

In ali bi potemtakem lahko pričakovali, da bodo Slovence v slovenščini nagovorili tudi »slovenski zet«, Melaniin soprog Donald Trump, Xi Jinping, ali Vladimir Putin.

Le v tem primeru bi lahko trdili, da je Pahorjeva domislica res uspela in utrdila enakopravnost med narodi, Slovenijo pa postavila visoko na političnem zemljevidu sveta.

Za zdaj pa tako Pahorjeva poslanica kot odgovori nanjo kažejo le znano dejstvo, da so države v svetu formalno enakopravne, dejansko pa ne. In da zato Pahor lahko pričakuje še kakšen odgovor od Sloveniji podobne – torej nevplivne, majhne in nepomembne – državice, ne pa od kakšne res pomembne.

Sicer pa nekaj podobnega dokazuje tudi primer Pahorjevega kolega, srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

V Srbiji sami pa je Vučićeva poteza, da se pogumno loti kitajščine - sprožila vrsto pikrih in duhovitih komentarjev na račun predsednika države.

Ta je že precej pred pandemijo v polomljeni kitajščini nagovoril »brata Xija« in kitajski narod.

Kar je, kljub huronsko smešni izgovorjavi in togi mimiki obraza, poskrbelo za lepo promocijo Srbije na Kitajskem in utrdilo vezi med državama, toda tudi zato, ker Vučić istočasno ni izrekel še nekaj deset podobnih nagovorov in z inflacijo istih razvrednotil svoje poteze – kot je storil – slovenski predsednik.

V Srbiji sami pa je Vučićeva poteza, da se pogumno loti kitajščine - sprožila vrsto pikrih in duhovitih komentarjev na račun predsednika države.

Xi Jinping pa nato seveda ni odgovoril s poslanico v srbščini.

Ker tega resni predsedniki očitno res ne počnejo.

Z veseljem bomo priznali, da smo se zmotili, ko nam bosta Pahorjevo čestitko v slovenščini vrnila vsaj Boris Johnson ali Angela Merkel ...

Delite članek