REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Vezjak o nestrpnem predsedniku Slovenije: »Argument je v svoji osnovi ksenofobičen in Pahor ga je legitimiral«

Boris Vezjak o nestrpnem predsedniku Slovenije: »Argument je v svoji osnovi ksenofobičen in Pahor ga je legitimiral«Pahor in Erdogan

Predsednik Slovenije Borut Pahor je v okviru Blejskega strateškega foruma dejal, da bi »potegnil ločnico med Zahodnim Balkanom na eni strani ter Turčijo in Ukrajino na drugi strani«, saj sam zagovarja »poseben status Ukrajine in Turčije ter polnopravno članstvo v EU-ju za države Zahodnega Balkana.«

S tem pa se ne strinja zunanje ministrstvo Slovenije.

Z drugimi besedami to pomeni, da dvema državama, kandidatkama za članstvo odreka možnost vstopa ne glede na to, ali izpolnjujeta kriterije ali ne.

Nekaj povsem drugega pa je, če nekomu vstop odrekaš na podlagi veroizpovedi večjega dela prebivalstva ali kakšnega podobnega 'kriterija.' To je seveda dokaz diskriminacije in ksenofobije.

Da predvsem Turčija danes še ne more v EU je seveda jasno – toda zanimivo je, da takšno možnost Pahor Turčiji odreka tudi kot teoretično in praktično možnost enkrat v prihodnosti.

Eno je, kadar nekomu odrekaš vstop zaradi neizpolnjevanja npr. demokratičnih standardov ali načel pravne države.

Nekaj povsem drugega pa, če mu to isto odrekaš na podlagi veroizpovedi večjega dela prebivalstva ali kakšnega podobnega »kriterija.«

To je seveda dokaz diskriminacije in ksenofobije.

Na kritike svojega ravnanja in zahtevo po odstopu s funkcije se je odzval tudi predsednik države.

Boris Vezjak, eden od podpisnikov zahteve, da naj predsednik države zaradi preseganja in zlorabe svojih pristojnosti odstopi, je na svojem blogu In media res analiziral argumente Boruta Pahorja in razkril, zakaj so nelogični in neutemeljeni.

Branilci Boruta Pahorja sicer kot svoj najmočnejši argument navajajo predvsem dejstvo, da bi bil sprejem Turčije v EU (če bi izpolnila kriterije!) »nevarno odpiranje vrat islamu in muslimanom«, pri čemer pa Vezjak ugotavlja, da je »argument v svoji osnovi ksenofobičen« in da ga je Pahor s svojim nastopom »legitimiral«, s tem pa »zajahal populistični val in, hote ali nehote, odprl vrata verski in drugi nestrpnosti.«

Janez Janša - slaba obramba Boruta Pahorja

Odziv je prišel tudi iz Ankare, kjer so kritizirali Boruta Pahorja in zavrnili njegovo ponudbo »posebnega statusa.«

Glede na znova dokazano neenotnost slovenske zunanje politike (prepir med vlado in predsednikom države v tem primeru) pa tudi spodnji primer kaže, da je Slovenija še zelo daleč od uspehov, ki jih sicer nekateri zmorejo že na precej nižji stopnji razvoja.

Delite članek