REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V središču Murske Sobote do konca leta medgeneracijsko središče

V središču Murske Sobote bo do konca leta na mestu nekdanje že več let propadajoče restavracije Pomurke nastalo medgeneracijsko središče z oskrbovanimi stanovanji, poslovnim delom in centrom za ponovno uporabo, vredno tri milijone evrov.

V sodobnem objektu po vzoru medgeneracijskih središč v tujini bo 16 različno velikih stanovanj, poslovni del bo obsegal restavracijo, trgovske lokale in lokale za osebne storitve ter prostore za varstvo otrok v času, ko so vrtci zaprti.

Kot je za STA povedal Franc Cipot, direktor centra za ravnanje z odpadki Cerop Puconci, ki je razpadajočo restavracijo, poznano kot družbeno prehrano, kupil pred letom in pol za 230.000 evrov, imajo že rezerviranih devet stanovanj in lokal.

Cerop je na tem mestu najprej nameraval zgraditi le center za ponovno uporabo, za spremembo pa so se odločili, da objekt v središču mesta ne bi izgubil nekdanje vrednosti in privlačnosti, ampak privabljal ljudi različnih starosti in poklicev. Na tem mestu naj bi uresničevali svoje ideje, ali pa kot stanovalci živeli ob prijetnem druženju različnih generacij. Bivalni program se programsko orientira na strešni vrt, ki bo urejen na strehi obstoječega objekta, kjer bodo terase, zelenice in visoke grede, ki naj bi jih uporabljali stanovalci objekta kot vrtove.

V prostorih za delovanje novega socialnega podjetja Mensana bodo zaposlili okoli 20 ljudi, popravljali bodo predmete in oblačila, ki jih bodo občani prinesli, namesto da bi jih odvrgli med kosovne odpadke. V centru bosta tudi razstavni in prodajni prostor za obnovljene predmete, pripravljali bodo delavnice ročnih spretnosti, omogočeno bo tudi srečevanje.

Cipot je ob tem dodal, da je Ceropu najbolj primanjkovala prav dejavnost ponovne uporabe, tako da bodo lahko predelali oziroma obdelali še več odpadkov. Že zdaj jim od odloženih odpadkov ostane neobdelana le še petina. To pripisujejo dobremu osveščanju prebivalcev že pri nastajanju odpadkov, njihov sortirni center v Puconcih dobro podpira reciklažo, uspešni pa so tudi pri sežiganju odpadkov, ki jih energetsko izrabijo.

Medgeneracijsko središče, ki ga je arhitekt Andrej Kalamar umestil v prostor z nadgradnjo in dozidavo obstoječega objekta, naj bi zaživelo že drugo leto, kompleks bo ogrevan s sodobno toplotno črpalko in energetsko podprt z lastno fotovoltaično elektrarno na delu strehe.