REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V poraženi manjšini: slovenski parlamentarci v OVSE terjali zavrnitev vstopa ruskim - in kršitev mednarodnega prava!

V poraženi manjšini: slovenski parlamentarci v OVSE terjali zavrnitev vstopa ruskim - in kršitev mednarodnega prava!Zasedanje OVSE. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Avstrija se je te dni znašla pod pritiskom, naj prepreči udeležbo Rusije na zasedanju parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki bo 23. in 24. februarja na Dunaju.

K temu so Avstrijo v pismu pozvale delegacije 20 držav, tudi Slovenije.

V pismu je 81 poslancev iz 20 držav pozvalo avstrijsko vlado, naj ne izda vizumov za vstop ruskim poslancem, za katere veljajo mednarodne sankcije.

Poslanci opozarjajo, da bi Rusija srečanje, ki bo ravno ob prvi obletnici ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini, lahko izkoristila za »širjenje dezinformacij, lažnih novic in sovražnega govora.«

Ob tem, da so slovenski parlamentarci pozivali h kršitvi mednarodnega prava, so hkrati s svojim dejanjem še dodatno spodkopali napore, da se v Ukrajino in v Evropo vrne mir.

Ob tem so zapisali, da bi Moskva udeležbo ruskih poslancev na zasedanju lahko razumela kot »posredno legitimizacijo« in vrnitev k običajnemu delovanju.

Dodali so, da bi Rusija iz tega lahko sklepala, da lahko doseže cilje, ki jih ima v vojni v Ukrajini, ne da bi s tem tvegala izolacijo in mednarodne sankcije.

V pismu, ki so ga tuje tiskovne agencije povzele v četrtek, še piše, da sta Velika Britanija in Poljska lani kot organizatorki parlamentarnih srečanj OVSE-ja prepovedali udeležbo ruskih delegatov.

Rusija se je srečanja OVSE nazadnje udeležila leta 2021.

Po poročanju avstrijskega časnika Die Presse so pismo podpisali delegati OVSE iz Poljske, Litve, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Francije, Gruzije, Islandije, Kanade, Latvije, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Romunije, Slovaške, Slovenije, Švedske, Ukrajine in Združenega kraljestva.

Vendar pa je avstrijsko zunanje ministrstvo zahtevo zavrnilo. Poudarilo je, da je Avstrija, kjer imajo sedež OVSE in številne druge mednarodne organizacije, v skladu z mednarodnim pravom dolžna omogočiti vstop delegatom vseh sodelujočih držav.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica ministrstva, gre za uradno srečanje parlamentarne skupščine OVSE-ja, sankcije Evropske unije pa za takšne primere predvidevajo izjemo od prepovedi vstopa v državo.

Dodala je, da je Avstrija ruskim delegatom dovolila vstop v državo izključno zaradi udeležbe na srečanju.

Vršilec dolžnosti podpredsednika parlamentarne skupščine OVSE Reinhold Lopatka iz ÖVP je pismo označil za »mnenje manjšine

Proti izdaji vizumov so namreč protestirali predstavniki 20 držav, OVSE pa ima 57 držav članic.

Medtem se ruska delegacija pripravlja na resne napade med razpravo, je dejal namestnik vodje Dschabarov. »Razumemo, da bo vseh 30 držav NATO pakta, ki so tudi članice OVSE, nastopilo proti naši državi.«

Toda ruski parlamentarci so pripravljeni povedati svoje stališče.

OVSE s sedežem na Dunaju je nastala iz Konference o varnosti in sodelovanju v Evropi (KVSE), ustanovljene leta 1975, ki je spodbujala sprostitev napetosti med Vzhodom in Zahodom.

Vključuje 57 držav iz Evrope, Severne Amerike in Azije.

OVSE sebe vidi kot največjo regionalno varnostno organizacijo in je do ukrajinske vojne veljala za pomembno platformo med Vzhodom in Zahodom.

Lista groze. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Sporna poteza 20 delegacij, med njimi tudi slovenskih parlamentarcev pa ni samo v grobem nasprotju z mednarodnim pravom, na katerega se slovenska vlada tako rada poziva.

Ob tem, da so slovenski parlamentarci pozivali h kršitvi mednarodnega prava so hkrati s svojim dejanjem še dodatno spodkopali napore, da se v Ukrajino in v Evropo vrne mir.

Zavračanje stikov s predstavniki Rusije tudi na diplomatskih srečanjih in v okviru ene od redkih organizacij, v kateri se ruski in evropski parlamentarci sploh še lahko srečujejo, je skrajno kratkovidna in arogantna poteza.

Zavračanje stikov s predstavniki Rusije tudi na diplomatskih srečanjih in v okviru ene od redkih organizacij, v kateri se ruski in evropski parlamentarci sploh še lahko srečajo je skrajno kratkovidna in arogantna poteza.

Rusija namreč ne bo kar izginila iz evrazijskega kontinenta.

Rešitve za skupno življenje bo prej ali slej potrebno najti – s pomočjo diplomacije.

A tega dejstva se slovenski parlamentarci, ki so s svojim dejanjem demonstrirali rusofobijo in popolno neinformiranost o pravih razlogih za vojno v Ukrajini – očitno sploh ne zavedajo.

Vodja slovenske delegacije v PS OVSE je sicer poslanec Tine Novak iz stranke Svoboda.

V delegaciji pa so še Anže Logar iz SDS, Janez Žakelj iz NSi, kot nadomestni člani pa Dejan Kaloh iz SDS ter Mojca Šetinc Pašek in Rastislav Vrečko iz stranke Svoboda premierja Roberta Goloba.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek