REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Društvu obolelih zaradi azbesta proti zaprtju Salonita Anhovo  

V Društvu obolelih zaradi azbesta proti zaprtju Salonita Anhovo   Salonit Anhovo

V Kanalu ob Soči se je v četrtek zbralo več kot 450 občank in občanov in delavk in delavcev Salonita Anhovo. Na shodu so opozorili, da nasprotujejo zaprtju cementarne, ki v regiji omogoča preko 800 posrednih in neposrednih delovnih mest.

 Sindikat in svet delavcev cementarne sta v sporočilu za javnost zapisala, da bi zakon ustvaril razmere, kakršnih ni nikjer v svetu, in vodil v zaprtje cementarne ter spravil ob delo vse zaposlene. Navedli so še, da so zahtevani pogoji v predlagani noveli v nasprotju z zakonodajo EU. Ta določa, da se mejne vrednosti za cementarne razlikujejo od tistih za sežigalnice, predvsem zaradi razlik v tehnologiji.

»Fabrike ne damo«, je tako odmevalo po trgu, ko je zbrane nagovorila Gracijela Simčič, predstavnica delavcev Salonita Anhovo.

Slovenija bo po zaprtju cementarne poleg Malte edina država v EU, ki bo brez lastne cementarne in bila tako 100% odvisna od uvoza. To bi podražilo gradnjo v Sloveniji, nenazadnje bi danes, če bi Salonit Anhovo zaprl svoja vrata, zastala polovica gradbišč v Sloveniji.

Slovenija bo po zaprtju cementarne poleg Malte edina država v EU, ki bo brez lastne cementarne in bila tako 100% odvisna od uvoza. To bi podražilo gradnjo v Sloveniji, nenazadnje bi danes, če bi Salonit Anhovo zaprl svoja vrata, zastala polovica gradbišč v Sloveniji. »Vsega, kar papir prenese, ni mogoče implementirati v praksi«, je donelo po trgu v Kanalu ob Soči.

Da sta bila sprejemanje osnutka in obravnava na parlamentarnem odboru prehitra in nista upoštevala vseh argumentov, je v skupni izjavi za javnost opozorilo tudi pet kanalskih društev, lovska družina in občinski odbor stranke DeSUS. Kot so zapisali, cementarna s podporo njihovi turistični, kulturni in športni dejavnosti neprecenljivo pripomore k življenju v lokalni skupnosti. Cementarni bi bilo treba po njihovem mnenju dovoliti izpeljavo tehnološke posodobitve, ki bi jo pripeljala med najsodobnejše v Evropi.

Proti sprejetju novele se je izreklo tudi lokalno Društvo obolelih zaradi azbesta, ki nudi podporo bolnikom na različnih področjih, od uveljavljanja odškodnin do zagotavljanja zdravstvenih pregledov na Golniku. Kot so sporočili, Salonit ves čas vgrajuje najboljšo razpoložljivo tehnologijo in upošteva emisijske standarde, sprejetje zakona pa po njihovem prepričanju ne bi zmanjšalo vpliva na zdravje ljudi. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek