REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Bruslju osrednji del vrha EU in Kitajske

V Bruslju osrednji del vrha EU in Kitajskezastava Kitajske

V Bruslju bo danes potekal osrednji del srečanja voditeljev institucij EU in Kitajske. V senci nepredvidljivega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki s svojimi besedami in dejanji postavlja pod vprašaj multilateralno ureditev, naj bi strani potrdili skupna stališča, predvsem glede podnebnih sprememb in trgovine.

Evropsko-kitajski vrh v Bruslju naj bi tako posredoval pomembna sporočila o pomenu multilateralizma na temelju skupnih pravil, ob ameriškem umiku z globalnega odra v skladu z motom predsednika Trumpa, da bo najprej poskrbel za interese ZDA, pa je ena od priložnosti za unijo, da se strateško repozicionira od ustaljene čezatlantske osi k okrepljenemu partnerstvu z azijsko velesilo.

Kitajska in EU, ki sta poleg ZDA največja vira izpustov CO2, naj bi ob koncu vrha sprejeli sploh prvo skupno izjavo o podnebnih spremembah, v kateri naj bi potrdili zavezanost pariškemu dogovoru.

Kitajski premier Li Keqiang, ki na vrhu vodi delegacijo drugega največjega nacionalnega gospodarstva na svetu, je že v četrtek v Berlinu zagotovil, da bo Kitajska neomajno uresničevala določila pariškega sporazuma, ostale pogodbenice pa je pozval, naj storijo enako.

Članice EU so svojo zavezanost že izrekle, ameriški predsednik pa je v četrtek napovedal, da se bodo ZDA umaknile iz pariškega podnebnega sporazuma, ker da bo škodoval ameriškemu gospodarstvu. Izrazil je sicer pripravljenost na pogajanja o novem sporazumu, ki bi bil ugodnejši za ZDA, zlasti ameriško gospodarstvo.

Poleg tega naj bi evropska in kitajska stran potrdili cilj sklenitve dogovora o naložbah, o katerem sta se začeli pogajati leta 2013. EU se nadeja tudi časovnega načrta za nadaljevanje pogajanj in napredka pri perečem vprašanju dostopa do trga.

Na dnevnem redu naj bi bila tudi vprašanja v povezavi z jeklarstvom, statusom tržne ekonomije, varnostno sodelovanje in boj proti terorizmu ter razmere na Korejskem polotoku in v Južnokitajskem morju. EU naj bi izpostavila pomen človekovih pravic in vladavine prava.

EU na vrhu poleg predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja zastopajo še visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini in komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Strani naj bi podpisali tudi več sporazumov.