REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boscarol: Sodelovanje s kitajsko družbo Sino priložnost za celotno povezano industrijo

Boscarol: Sodelovanje s kitajsko družbo Sino priložnost za celotno povezano industrijo

Pripeljati posel, kot je sodelovanje ajdovskega podjetja Pipistrel s kitajsko družbo Sino, v Slovenijo pomeni veliko priložnost za celotno slovensko malo industrijo, povezano s Pipistrelom, je pred podpisom pogodbe o sodelovanju za STA povedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Poudaril je, da s tem sodelovanjem dobivajo partnerja, ne le vlagatelja.

Po Boscarolovih besedah je posel - pogodbo bodo podpisali ob robu srečanja predsednikov vlad Kitajske ter držav Srednje in Vzhodne Evrope v soboto v Rigi - za Pipistrel zelo velika priložnost, saj je kitajski letalski trg večji od celotnega preostalega svetovnega trga skupaj.

"Srečni smo, da smo dobili partnerja, in ne vlagatelja. Gre za družino, ki se je odločila, da gre poleg vseh drugih svojih poslov še v letalstvo," je povedal Boscarol.

Kot je pojasnil, trenutni kitajski petletni gospodarski načrt vključuje strategijo vlaganja v razvoj in visoko tehnologijo, kamor sodi tudi letalstvo. "Ko so nas povabili k sodelovanju na tem področju, smo se seveda z veseljem odzvali. Pripeljati tak posel v Slovenijo ne pomeni le velike priložnosti za Pipistrel, ampak za celotno slovensko malo industrijo, ki je povezana z nami," je poudaril Boscarol.

Gre za sedemletni projekt, v katerem ne bodo prodali le ekskluzivne pravice do uporabe svoje tehnologije, ampak družbi Sino dobavili tudi sto letal letno. Vsa bodo izdelana v Sloveniji. "Gre za razvoj novega inovativnega 19-sedežnega letala na električni pogon v kombinaciji z vodikovimi gorivnimi celicami, ki ne bo imelo nikakršnih izpustov, zato bo najbolj ekološko letalo na svetu v tem trenutku," je pojasnil Boscarol.

Dobavili bodo tudi 50 električnih letal Alpha Electro in 50 štirisedežnih letal Panthera Hybrid. S kitajskim partnerjem bodo prav tako zgradili dve tovarni, kjer bodo ta letala izdelovali za kitajski trg in 11 bližnjih azijskih trgov. Tehnologija je po Boscarolovih besedah vezana izključno na teh 11 držav: "Oni imajo znanje prodaje in kapital, mi pa znanje izdelave in načrtovanja. Prepričan sem, da bo to dolgoročno zelo zmagovita kombinacija."

Kot je poudaril Boscarol, ima takšno letalo okoli 6000 sestavnih delov, ki so skoraj vsi izdelani v Sloveniji. "Že v tem trenutku v Sloveniji od Pipistrela živi več kot 200 družin. Do sredine naslednjega leta bomo na račun razvoja 19-sedežnika zaposlili še približno 50 inženirjev oziroma znanstvenikov, potrebovali pa bomo tudi več dobaviteljev," je še povedal za STA.

V Pipistrelu napovedujejo tudi ustanovitev skupne družbe z družbo Sino. Da bi dosegli boljše poslovne povezave med družbama, pa bosta ti v času sodelovanja izmenjali tudi lastniške deleže. Medsebojni učinki sodelovanja bodo v sedmih letih, kot ocenjujejo v družbah, presegli 500 milijonov evrov.

Uradni podpis pogodbe bo v soboto v okviru srečanja predsednikov vlad Kitajske ter držav Srednje in vzhodne Evrope v Rigi. V okviru vrha pobude 16+1, ki bo letos potekal že petič zapored, bo poleg srečanja voditeljev organiziran tudi poslovni forum držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske.

Delite članek