REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Afganistanu so si Srbi, Hrvati, Bošnjaki in Slovenci pomagali ob evakuaciji

V Afganistanu so si Srbi, Hrvati, Bošnjaki in Slovenci pomagali ob evakuacijiTonin vs. Afganistan. Vir: Twitter

Obrambni minister Matej Tonin je v izjavi za medije povedal, da so v Kabulu trenutno trije slovenski državljani, ki jih vojska poskuša evakuirati.

Kmalu zatem so dva evakuirali, eden pa bo še nekoliko počakal.

Še do nedavnega so bili sicer štirje, a je Slovenija enega uspešno evakuirala, je dejal. »Preostali trije so še vedno v bližini letališča v Kabulu, kjer se vojska pripravlja in ureja njihovo evakuacijo z območja,« je povedal Tonin.

Informacij o njihovi identiteti in zakaj so bili v času nemirov v Afganistanu, Tonin ni želel razkriti.

Kot je še povedal, je Slovenska vojska v Afganistanu sodelovala z italijansko, zato so prevajalce in drugo osebje najemali preko Italije.

Afganistanski sodelavci Slovenske vojske so že imeli možnost, da se skupaj s svojimi družinami umaknejo na varno skupaj z italijansko vojsko, kar je velika večina tudi izkoristila, trdi Tonin.

Nekateri so medtem upali na izboljšanje položaja in te možnosti niso izkoristili, zato so trenutno še v Afganistanu.

Vir: Twitter

»Obrnili so se na Slovenijo, ki v zadnjih dnevih intenzivno ureja logistične podrobnosti, da bi jim omogočila varen umik iz države, medtem ko se stvari iz ure v uro spreminjajo,« je še dejal Tonin.

Bilo naj bi jih do 20.

Tonin je še dodal, da je »celotno svetovno javnost, pa žal tudi obveščevalne službe, presenetilo dejstvo, da so tako hitro razpadle praktično vse afganistanske institucije, vključno z vojsko, in se stvari iz ure v uro poslabšujejo. To tudi povzroča neštete težave pri logistiki.«

Zanimivo pa je, da je v Afganistanu ostalo še nekaj državljanov iz drugih držav naslednic nekdanje Jugoslavije, ki si v težavnem položaju – pomagajo.

Srbskim medijem sta se javila dva državljana Srbije, Marko Pribak in Aleksandar Cvejić, ki se trenutno nahajata v Kabulu in čakata na odhod iz države.

Dejala sta, da se okoli letališča sliši streljanje in da je situacija zelo kaotična.

Aleksandar Cvejić: 'Nam so tukaj pomagali kolegi in prijatelji, ki so iz BiH, Hrvaške in Slovenije, da bi prišli do tega varnega mesta izven našega kampa.'

Civilni del letališča je zaprt, s strani vojaškega dela pa poskuša na civilni vstopiti še okoli 2000 Afganistancev.

Prišlo naj bi celo do vpada oboroženega moškega na letališče in videti je, da so ga varnostniki ubili.

Oba srbska državljana delata za mednarodno podjetje v Afganistanu.

Poskusila sta odleteti s komercialnimi poleti, vendar so jim vse karte odpovedali v roku 24-tih ur.

»Nam so tukaj pomagali kolegi in prijatelji, ki so iz BiH, Hrvaške in Slovenije, da bi prišli do tega varnega mesta izven našega kampa. Smo poleg vhoda v vojaški del letališča in čakamo, da se nam odobri vstop«, je dejal Cvejić.

V trenutku, ko slovenska vlada tvita 30 let stare zgodovinske informacije o tem, kako je leta 1991 po slovenski odcepitvi razpadala SFRJ, so si državljani njenih naslednic v tujini, ne glede na vse razlike, solidarni in si še vedno - pomagajo.

Ameriški vojaki sicer ne spuščajo naprej na letališče nikogar, ki ni na spisku za evakuacijo.

V njihovem hotelu ob letališču je tudi veliko tujcev in vojakov ZDA, poudarja Cvejić.

Delite članek