REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uspešna kršitev »zahodnega medijskega bontona«: Kako je nastop Slavoja Žižka razkril »strogo prepovedani kontekst«

Uspešna kršitev »zahodnega medijskega bontona«: Kako je nastop Slavoja Žižka razkril »strogo prepovedani kontekst«Žižek v Frankfurtu. Vir: Posnetek zaslona, X

S svojim nastopom na otvoritvi Sejma knjig v Frankfurtu je slavnostni govorec Slavoj Žižek povzročil načrtovani škandal.

Zgolj Žižkova omemba Palestincev je bila zadosti, da so mu prisotni nemški politiki šli na roko, in z glasnimi ugovori in protestnimi odhodi iz dvorane pokazali, da bi govorca bilo treba utišati.

Čeprav je poudaril, da absolutno obsoja zločinsko teroristično dejanje Hamasa in vehementno potrdil pravico Izraela do samoobrambe, to ni preprečilo reakcije.

Prekršil je tabu in le malce šel onkraj na Zahodu zapovedanega obsojanja terorističnega in zločinskega napada Hamasa na Izrael.

Zapovedana je zgolj reakcija, ki mora biti  čisto zgražanje, brez najmanjše sledi konteksta.

Žižek pa je namignil, da je ozadje napada nerešeno palestinsko vprašanje.

Tako Hamasov napad ni bil bil več neizzvan in nenadoma ni bil več predstavljen zgolj in samo kot teroristična bestialnost, kot zapoveduje zahodni politični in medijski bonton.

Tako so nazorno pokazali zahodno, to je strogo cenzurirano, hinavsko, predvsem neoliberalno »cancel« kulturo utišanja ugovorov.

Na ta bonton smo se že dodobra navadili z »neizzvanim, proti zakonitim in zločinskim ruskim napadom na Ukrajino.«

Zgolj Žižkova omemba Palestincev je bila zadosti, da so mu prisotni nemški politiki šli na roko, in z glasnimi ugovori in protestnimi odhodi iz dvorane pokazali, da bi govorca bilo treba utišati.

Tako so nazorno pokazali zahodno, to je strogo cenzurirano, hinavsko, predvsem neoliberalno »cancel« kulturo utišanja ugovorov.

Pri tem je bil glavni protestnik celo »poklicni« varuh pred antisemitizmom. Žižek je odigral svojo numero do konca in jih ozmerjal s hinavci.

Tako je poživil sicer dolgočasno prireditev, polno hinavskega sprenevedanja o naših vrednotah.

Prestavitev častne gostje Slovenije pa je pridobila na veljavi in prepoznavnosti.

In kot so zapisali mnogi, ne brez kančka ponosa, je govorec pokazal, da smo Slovenci zmožni tudi lastnega mišljenja.

Vendar se lahko vprašamo, kakšen tumult bi šele nastal, če bi Žižek v odkrivanju kontekstov Hamasovega izpada iz koncentraijskega taborišča Gaza,  šel dlje.

Povedal bi lahko, da je nastanku Hamasa botroval Izrael.

Prav Izrael, natančneje, Netanjahu je pomagal iz Egipta uvoziti Hamas, ki ga je ves čas tudi podpiral, tudi finančno.

Zakaj? Zato, da bi tako razbil enotnost osvobodilnega gibanja PLO Jasera Arafata.

Če bi šel Žižek še korak dlje, bi lahko povedal, da izraelsko sionistično protipalestinsko politiko tako politično kot finančno omogočajo ZDA.

Lahko bi tudi spomnil, da so nacisti v Sloveniji imenovali partizane banditi, kar je v skladu s takratno modo pomenilo isto kot »teroristi.« Nacisti so bandite posledično brez pardona likvidirali. Ilustriral bi to lahko s fotografijo Tončke Čeč,  ki stoji s svojimi tovariši za že likvidiranimi partizani na pločniku v Celju (Cilli).

Povedal bi lahko, da ZDA sicer niso bile od nekdaj zaveznice Izraela. Večstomiljardno pomoč in trdno vojaško in politično zavezništvo ZDA, si je Izrael prislužil s šestdnevno vojno in s porazom, ki ga je tako prizadel sekularnim arabskim nacionalističnim režimom...

Pravo veselje v Frankfurtu pa bi gotovo nastalo, če bi Žižek povedal, kar neokonzervativni Američani jasno izrekajo, da Izrael igra za ZDA enako vlogo pri podrejanju Arabcev kot naj bi jo Ukrajina igrala pri podrejanju Rusov

Ker pa Ukrajinci v posredniški vojni izgubljajo, bo tudi zahodna podpora prej ko slej izostala. Tako ukrajinske rusofobne oblasti čaka enaka usoda kot prozahodne Afganistance.

In če bi Žižek še dodal, da Nemčija odločilno podpira ZDA pri tej vojaško in sankcijsko spodleteli politiki, bi postalo v Frankfurtu gotovo sila živahno.

Sankcije namenjene Rusiji so prizadele predvsem Nemčijo in Evropo, Rusijo pa v vseh pogledih okrepile. In ker je Frankfurt v Nemčiji bi lahko navrgel še, kaj bi se zgodilo, če bi oboroženim internirancem uspelo z izpadom iz Auschwitza.

​  Tončka Čeč. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia  ​
Tiončka Čeč, prva desno, v Celju, z ostalimi talci Vir: Wikimedia

Lahko bi tudi spomnil, da so nacisti v Sloveniji imenovali partizane banditi, kar je v skladu s takratno modo pomenilo isto kot »teroristi.«

Seveda Žižek vsega tega ne bi zmogel, saj očitno obžaluje, da zahodno azijsko krizo izkorišča Putin.

Nacisti so bandite posledično brez pardona likvidirali. Ilustriral bi to lahko s fotografijo Tončke Čeč,  ki stoji s svojimi tovariši za že likvidiranimi partizani na pločniku v Celju (Cilli).

Škoda, da je zapravljena ta priložnost za rajanje pravičnikov, ki bi si jo Frankfurt, Nemčija in Evropa zapomnila za dolgo časa.

Seveda Žižek vsega tega ne bi zmogel, saj očitno obžaluje, da zahodno azijsko krizo izkorišča Putin. Razen tega je še vedno trdno na strani Ukrajine. Očitno žal ni dojel, da je vojna v Ukrajini sprožila geopolitične procese, ki vplivajo tudi na izraelsko-palestinsko vprašanje.

Žižek in RT
Žižek je bil pogosto gost na televiziji RT, a prave narave spopada v Ukrajini ni uspel odkriti vse do danes, pač pa še naprej zastopa poglede, skladne s pogledi neokonservativcev in ameriških vojnohujskaških jastrebov. V primeru Palestincev pa je vendarle povedal nekaj grenkih resnic. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Da ne razume, kaj se dogaja je pokazal s tem, ko je povedal, da se boji, da bodo republikanci preprečili Bidnu nadaljnjo podporo (klanja v) Ukrajini.

Žižek očitno ne ve, da tako ameriško in zahodno podporo najbolj krvavo plačuje prav nesrečna Ukrajina.

Enako bo ameriško podporo Izraelu na koncu plačal tudi Izrael.

Če ne bomo računa dobili kar vsi, z mogočim svetovnim spopadom.

Da ne razume, kaj se dogaja je pokazal s tem ko je povedal, da se boji, da bodo republikanci preprečili Bidnu nadaljnjo podporo (klanja v) Ukrajini. Žižek očitno ne ve, da tako ameriško in zahodno podporo najbolj krvavo plačuje prav nesrečna Ukrajina.

Zato tisti, ki so trdno na strani Izraela in Ukrajine, pravzaprav kličejo nesrečo nad oba naroda in nad nas vse.

Žižek pa kritizira nasprotno stališče, tisto, ki svari, da vojaška podpora Ukrajini pomeni ogromne žrtve predvsem za Ukrajino v vojni, ki je ne more dobiti in to stališče imenuje levičarsko, murgelsko, antiameriško.

Kar onemogoča dialog in je zato nevarno blizu »cancel« kulturi izključevanja.

Kljub vsem temu pa je bil nastop Slavoja Žižka v Frankfurtu izjemno koristen za prepoznavnost - in ne zgolj slovenske knjige.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek