REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turška vojska napadla Kurde na severu Sirije

Turška vojska je v četrtek zvečer s topništvom obstreljevala kurdske položaje na severu Sirije. Po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu naj bi bili tarča napadov pripadniki Kurdskih zaščitnih enot (YPG). Po podatkih tajne službe naj se YPG ne bi umaknila na vzhodno stran Evfrata, temveč poskušala osvojiti nova ozemlja.

Predstavnik mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA John L. Dorrian je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal, da se je glavnina sirskih demokratičnih sil, med katerimi so pretežno pripadniki YPG, umaknila na vzhod Evfrata, nekaj enot pa je ostalo, da bi pomagale odstraniti neeksplodirana ubojna sredstva in preverile, da na območju zagotovo ni nobenih skrajnežev Islamske države (IS) več.

Tudi Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da se je del koalicije umaknil na vzhodno stran Evfrata. Vodstvo YPG pa je sporočilo, da so osvojeno mesto Manbidž že sredi avgusta predali lokalnim vojaškim oblastem.

Turški premier Binali Yildirim je v sredo zvečer v televizijskem intervjuju napovedal, da bo turška vojska kljub osvoboditvi mesta Džarablus, kar ji je uspelo s sredino operacijo Ščit za Evfrat, nadaljevala s posredovanjem v Siriji. Prizadevali si bodo, da YPG potisnejo prek reke Evfrat.

"Dokler to ne bo uresničeno, se bodo naše operacije nadaljevale," je poudaril Yildirim. Kot je pojasnil, njihov dogovor z ZDA vključuje umik Kurdov iz Manbidža in regije na vzhodni strani Evfrata. "To je obljuba, garancija, ki so nam jo dale ZDA," je dejal.

Tako Ankara in Washington sta od kurdskih milic že pred tem zahtevala, naj se umaknejo na vzhodno stran Evfrata.