REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turška vojska namešča tanke na meji z Irakom

Turška vojska namešča tanke na meji z Irakom

Turška vojska je začela nameščati tanke in oklepna vozila na meji z Irakom, danes poročajo turški mediji. Obrambni minister Fikri Isik je dejal, da se Turčija pripravlja na vse možne scenarije, pri čemer je omenil boje proti skrajnežem znotraj Iraka in trenutne razmere na meji.

"To je vaja za pripravo na vse te dogodke. Turčija se mora pripraviti vnaprej na vse možne scenarije," je dejal Isik.

V Ankari sta se medtem sestala predsednik države Recep Tayyip Erdogan in premier Binali Yildirim. Njuno srečanje ni bilo načrtovano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iraški premier Hajder al Abadi je danes dejal, da se boji, da bo Turčija naredila nepremišljen korak. "Prepoved kakršnekoli turške intervencije ostaja," je poudaril Abadi in dodal, da bodo s turškimi silami ravnali kot s sovražnikom, če bodo posredovale v ofenzivi na Mosul.

Območje čez turško-iraško mejo nadzoruje kurdska regionalna vlada na severu Iraka, s katero ima Turčija v glavnem dobre odnose.

Turčija je v zadnjem času večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi ofenzive iraške vojske na Mosul, ki je v rokah džihadistične skupine Islamska država. Turčija v operaciji ne sodeluje.

Ankara je prav tako v sporu z Bagdadom zaradi vojaške baze, ki jo ima na severu Iraka, čeprav ji iraška vlada za to ni dala dovoljenja.

Turke skrbi tudi, ker v ofenzivi na Mosul sodelujejo tudi šiitske milice. Te so ta konec tedna pregnale Islamsko državo z območij v bližini Tel Afarja, ki je od turške meje oddaljen približno 90 kilometrov. V Tel Afarju živi turkmenska etnična skupnost, ki je delno šiitska, delno pa sunitska.

Erdogan, ki je s svojimi nedavnimi izjavami o demografski sestavi Mosula razjezil iraške šiite, je zagotovil, da bo zaščitil Turkmence, če se bodo milice spravile nanje.

Abadi je danes zagotovil, da so Turčijo obvestili, da bodo obzirni do Tel Afarja in tamkajšnjih skupnosti. "Redne iraške sile iz vseh skupnosti bodo vstopile v mesto," je zatrdil.

Turčijo jezijo tudi oporišča Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka. PKK, ki se že desetletja bori za pravice kurdske manjšine v Turčije, nadzoruje območje Sidžarja blizu Tel Afarja.

Delite članek