REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija bo izpustila 38.000 zapornikov, ki so zagrešili kazniva dejanja pred 1. julijem

Turčija bo izpustila 38.000 zapornikov, ki so zagrešili kazniva dejanja pred 1. julijem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil turški pravosodni minister Bekir Bozdag. Izpustili jih bodo v skladu z reformo, ki predvideva "izpustitev na prostost pod nadzorom". Prve zapornike so nato danes že izpustili.

Kot je minister poudaril v vrsti tvitov, ne gre za pomilostitev. Dodal je, da ukrep ne bo veljal za obsojene umorov, terorizma ali ogrožanja državne varnosti ter za več tisoč tistih, ki so jih zaprli po spodletelem vojaškem udaru 15. julija. Kot je pojasnil, bi ukrep lahko vplival na skoraj polovico turške zaporniške populacije. Izpustitev 38.000 zapornikov v skladu z reformo predvideva danes objavljeni dekret turške vlade.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so prve zapornike iz istanbulskega zapora Silviri izpustili že nekaj ur po objavi dekreta.

Turške oblasti so doslej v povezavi s spodletelim pučem pridržale že več kot 17.000 ljudi, med njimi poslovneže, sodnike, tožilce, javne uslužbence na ministrstvih, policiste in vojake, zato so turški zapori prenatrpani.

Turške oblasti medtem nadaljujejo čistke po puču. Danes sta bila tako v turškem uradnem listu objavljena dekreta, v skladu s katerima bo odpuščenih več kot 2000 policistov, več sto pripadnikov turške vojske ter številni zaposleni na turški agenciji za informacijske in komunikacijske tehnologije.

V skladu z danes objavljenimi dekreti bodo tudi zaprli turško agencijo za telekomunikacije, načelnika generalštaba turške vojske pa bo imenoval turški predsednik.