REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpov odvetnik napadel Comeyja zaradi izdajanja informacij medijem

Trumpov odvetnik napadel Comeyja zaradi izdajanja informacij medijemDonald Trump

Odvetnik predsednika ZDA Donalda Trumpa Marc Kasowitz je nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja obtožil izdajanja zaupnih informacij medijem, kar je slednji sam priznal na zaslišanju v senatu. Kasowitz je prav tako zagotovil, da Trump ni nikoli oviral preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Trump je Kasowitza najel za obrambo v preiskavi ruskega vpletanja v volitve in domnevnega sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi potem, ko je odpustil Comeyja, pravosodno ministrstvo ZDA pa je ustanovilo urad posebnega tožilca za preiskavo, ki ga vodi nekdanji direktor FBI Robert Mueller.

Kasowitz je spomnil, da je Comey na senatnem zaslišanju sam priznal, da je informacije o zasebnih pogovorih s Trumpom predal prijatelju s prošnjo, naj jih posreduje medijem, ker je želel, da se ustanovi urad posebnega tožilca. Po Kasowitzevih trditvah je bil motiv maščevanje zaradi odpustitve s položaja.

Kasowitz se je sicer vmes sam zanikal s trditvijo, da je Comey informacije izdajal že veliko prej, med drugim januarja in februarja, ko še ni bilo govora o odpuščanju, ampak je predsednik hvalil Comyjevo delo in maščevanje ni mogla biti motivacija.

Trumpov odvetnik se je zapletal tudi pri neposrednem zanikanju vsebine Comeyjevih zapiskov, ki jih je ta delal takoj po pogovorih s Trumpom, ker je sumil, da bo predsednik o pogovorih lagal. Kasowitz je zanikal, da bi Trump od Comeyja zahteval lojalnost, v naslednjem stavku pa je zatrdil, da je povsem normalno, da predsednik od podrejenih zahteva lojalnost.

Zanikal je tudi, da je Trump Comeyju povedal, naj pusti nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna pri miru. Trump naj bi povedal le, da je Flynn dober človek, s čimer se je Comey strinjal.

Kasowitz je poudaril, da je Trump od Comeyja večkrat slišal, da ni pod preiskavo in ni nikoli skušal ovirati preiskave. Vse to je povedal tudi Comey, kakor tudi to, da je Trump sam povedal, da bi bilo dobro vedeti, ali je kdo iz njegove kampanje sodeloval z Rusi.

Trumpov odvetnik je v izjavi, po kateri ni odgovarjal na novinarska vprašanja, zatrdil, da so v ameriški vladi ljudje, ki aktivno spodkopavajo administracijo z nezakonitim posredovanjem zaupnih informacij v medije in da Comey danes priznal, da je eden od teh ljudi. "Odločitev o tem, ali bodo zaradi tega sprožili preiskavo, bomo prepustili pristojnim oblastem," je dejal Kasowitz.

Comey je na zaslišanju v senatu priznal, da je svoje zapiske predal prijatelju šele po odpustitvi, ko je bil že zasebni državljan in ne več uslužbenec vlade, zaradi česar pravni komentatorji v ZDA menijo, da ni storil nič kaznivega. Poleg tega ni šlo za državne skrivnosti, ampak le za zasebne pogovore s predsednikom.

Glede na to, da na spornih sestankih med Trumpom in Comeyjem ni bilo prič, je Kasowitz lahko zanikal nekatere Comeyjeve trditve, s pravnega vidika v obrambo pred pregonom ali odstavitvijo pa je za Trumpa pomembno, da ni neposredno ukazal konca preiskave ruske afere.

Trumpovi zagovorniki, kot je predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan in nekdanji sodelavec predsednika Georga Busha mlajšega Andrew Card, skušajo to nerodnost pojasniti s Trumpovo neizkušenostjo. Menda je bil kot svež predsednik zelo naiven in ni vedel, da se ne sme vplivati na direktorja FBI med preiskavo.