REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump v večjih težavah pri katoliških volivcih kot pri ženskah in manjšinah

Trump v večjih težavah pri katoliških volivcih kot pri ženskah in manjšinahDonald Trump

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump demokratsko nasprotnico Hillary Clinton v anketah vztrajno premaguje le med belimi moškimi volivci, pri večini drugih kategorij volivcev pa vztrajno zaostaja. Najbolj med katoliškimi volivci in analitiki menijo, da je to zaradi politike do priseljencev.

Anketa časopisa Washington Post in televizije ABC je ugotovila, da Clintonova vodi pred Trumpom pri katoliških volivcih z 61 proti 34 odstotkom. Anketa Javnega inštituta za raziskavo religije ji daje prednost s 55 proti 32 odstotkom.

Zaostanek je ogromen, glede na dejstvu, da je zadnji republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney leta 2012 izgubil katoliške glasove proti Baracku Obami z 48 proti 50 odstotkom.

Katoliki v ZDA predstavljajo četrtino volivcev oziroma 25 odstotkov, torej jih je skoraj toliko kot neodvisnih volivcev (29 odstotkov) ali ne-belih volivcev (28 odstotkov).

Zaostanek med katoliki se za Trumpa lahko primerja z zaostankom v podpori pri belih ženskah z visokošolsko izobrazbo. Romney je leta 2012 te ženske osvojil s prednostjo šestih odstotkov, Trump pa v anketah zaostaja med njimi za kar 19 odstotnih točk.

Delite članek