REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump razburil z izjavo o pravici do nošenja orožja

Trump razburil z izjavo o pravici do nošenja orožjaDonald Trump

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v torek dvignil prah z dvoumno izjavo, da lahko njegovi podporniki ustavijo Hillary Clinton z udejanjanjem pravice do nošenja orožja. S tem je sprožil val očitkov, češ da spodbuja k nasilju. V njegovem taboru trdijo, da je zagovornike nošenja orožja skušal spodbuditi, naj pridejo na volišča.

Na predvolilnem zborovanju v Wilmingtonu v zvezni državi Severna Karolina je Trump dejal, da bo njegova demokratska tekmica za predsedniški stolček v primeru izvolitve na novembrskih volitvah ukinila drugi amandma ameriške ustave, ki se nanaša na pravico do nošenja orožja. "Morda lahko kaj storijo zagovorniki ohranitve tega amandmaja, ne vem," je dodal.

Kritiki si njegovo izjavo razlagajo kot poziv k uporabi strelnega orožja proti Clintonovi.

"Trumpove besede so nevarne," je dejal vodja volilne kampanje Clintonove, Robby Mook. "Kdor želi postati ameriški predsednik, ne bi smel na noben način reklamirati uporabe nasilja," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Trump je z dvoumno izjavo sprožil tudi plaz kritik in burne razprave na družbenih omrežjih. Na Twitterju so se pojavila sporočila, da Trumpa poslušajo tudi čustveno neuravnovešeni ljudje, ki imajo orožje in bi lahko napadli Clintonovo. "Ne jemljite tega kot politični spodrsljaj. To je grožnja z napadom, ki daje resno možnost za nacionalno targedijo in krizo," je tvitnil senator Chris Murphy iz ameriške zvezne države Connecticut.

V Trumpovem taboru očitke zavračajo in poudarjajo, da je republikanski kandidat zgolj želel spodbuditi zagovornike nošenja orožja k volilni udeležbi. Po besedah enega od njegovih tiskovnih predstavnikov je Trump želel zgolj mobilizirati vpliven orožarski lobij.

Tudi sam Trump je kasneje za Fox News pojasnil, da je imel s tem v mislih politično gibanje, ki je nastalo zaradi drugega amandmaja in ki ga želi Clintonova umakniti iz ustave.