REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Danes prvo dvostransko srečanje Trumpa in Putina

Danes prvo dvostransko srečanje Trumpa in PutinaTrump - Putin

Ob robu zasedanja skupine G20 v Hamburgu se bosta danes na prvem dvostranskem srečanju sešla predsednika ZDA in Rusije, Donald Trump in Vladimir Putin. Bela hiša in Kremelj sta potrdila, da to ne bo le pogovor ob robu vrha, temveč formalno srečanje predsednikov, medtem ko tem pogovorov niso posebej navedli. Čeprav srečanje poteka v senci velikega mednarodnega dogodka številni analitiki ocenjujejo, da bi lahko bilo izjemno pomembno, morda celo zgodovinsko. 

Do srečanja prihaja v obdobju, ko je Trump pod drobnogledom preiskovalcev in javnosti glede morebitnih povezav s Kremljem med volilno kampanjo, obenem pa so odnosi med državama po samoodločbi in priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji leta 2014 in uvedbi sankcij na najnižji ravni od hladne vojne. Ameriški predsednik, ki je v času predsedniške kampanje pogosto govoril o potrebi po čim boljših odnosih z Rusijo, je po izvolitvi v veliki meri spremenil svoje ravnanje ter stališča, ter sprejel vrsto odločitev, s katerimi v Moskvi niso bili zadovoljni in so jih ocejevali kot škodljive za ves svet. 

Trump je bil v času lanskoletne predsedniške kampanje zelo naklonjen Putinu, Rusija pa mu je po ugotovitvah ameriških obveščevalnih agencij pomagala do izvolitve s kampanjo vdorov v računalnike demokratske stranke in širjenja lažnih informacij po internetu.Obveščevalne službe sicer za svoje trditve niso ponudile konkretne dokaze, glede "sledi" pa ni jasno, ali gre za pristne ali ne. Vendar se je po vseh teh informacijah tudi Donald Trump strinjal, da bi za kibernetskimi napadi v času predsedniške kampanje lahko bila Rusija. Vendar to po oceni Trumpove administracije ni vplivalo na rezultat volitev.

Medtem ko je bil na dosedanjih vrhunskih srečanjih G20 podpis zaveze proti protekcionizmu rutina, je tokrat pod vprašajem.

Med četrtkovim obiskom v Varšavi je bil Trump bo Rusije bolj kritičen, češ da je dejavnik destabilizacije.

Med glavnimi temami srečanja voditeljev, ki sta doslej trikrat govorila po telefonu, naj bi bili tudi konflikti v Siriji kjer ZDA povečujejo svojo prisotnost in Ukrajini ter terorizem.

V Hamburgu se je sicer začelo dvodnevno srečanje državnih voditeljev razvitih in hitro razvijajočih se držav, članic skupine G20. Srečanje bo potekalo v znamenju razhajanj med številnimi državami in ZDA zlasti glede podnebnih sprememb in trgovine ter ob strogih varnostnih ukrepih zaradi protestov protiglobalistov.

Razlike v stališčih držav glede nekaterih najbolj žgočih tem obetajo napet vrh. Razhajanja z ZDA so očitna in tega ne bi bilo pošteno prikrivati, je bila jasna tudi gostiteljica srečanja, nemška kanclerka Angela Merkel.

Nemčija je zaščito podnebja postavila v ospredje svojega predsedovanja skupini G20, medtem ko namerava Trump popeljati ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma.

Zemlja
V Hamburgu so demonstrirali tudi s plovili in zahtevali od voditeljev, da interese sveta in planeta Zemlja postavijo na prvo mesto

V luči njegove politike Najprej Amerika so evropski voditelji posvarili tudi pred protekcionizmom.  Proti protekcionizmu se je pred vrhom izrekel tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Medtem ko je bil na dosedanjih vrhunskih srečanjih G20 podpis zaveze proti protekcionizmu rutina, je tokrat zaradi namere ZDA, da kmalu uvede nove carine na jeklo, aluminij in številne druge izdelke - pod vprašajem.

Med ostalimi temami se države ne bodo mogle izogniti niti odnosom s Severno Korejo, potem ko je ta v torek izvedla poskusno izstrelitev medcelinske rakete. Na dnevnem redu bodo tudi Sirija ter napetosti v Južnokitajskem morju in med zalivskimi državami. Zaradi slednjih je svoj prihod na vrh odpovedal savdski kralj Salman bin Abdulaziz.

Skupina G20 združuje članice skupine G7 - Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Japonsko, Veliko Britanijo in ZDA - s Kitajsko, Indijo, Rusijo, Argentino, Avstralijo, Brazilijo, Indonezijo, Mehiko, Savdsko Arabijo, Južno Afriko, Južno Korejo, Turčijo in EU. Države predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in tri četrtine svetovne trgovine.

V času vrha v Hamburgu zaradi protestov proti globalizaciji veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost skrbi več kot 20.000 policistov, predvsem levo usmerjeni demonstranti pa v velikem številu demonstrirajo v mestu ter opozarjajo na hude posledice neenakosti v svetu ki so plod sedanjega svetovnega gospodarskega sistema.