REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump ob koncu kampanje ponovno po svoje, Clintonovi na pomoč tudi Obama

Trump ob koncu kampanje ponovno po svoje, Clintonovi na pomoč tudi ObamaFurfur; Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je zadnje dni presenetljivo ostajal pri osrednjem sporočilu oziroma je demokratko Hillary Clinton kritiziral brez izpadov, po katerih je slovel, se je na koncu kampanje vrnil k svojim začetkom. V ponedeljek je večkrat zanemaril teleprompter in povedal nekaj krepkih.

V Sarasoti na Floridi se je pohvalil, da je zvezno vlado ZDA prisilil, da je objavila informacijo o rasti premij za zdravstveno zavarovanje v okvirju reforme predsednika Baracka Obame. Od začetka reforme naprej vlada vedno objavi statistiko z ocenami o gibanju cen premij in Trump je za to podobno zaslužen kot nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore za izum interneta.

V Severni Karolini je zatrdil, da je gledanost poklicne nogometne lige v ZDA zadnje čase strahovito padla, ker vsi Američani raje gledajo njega in njegova zborovanja. V New Hampshiru se je potem pohvalil, da je zanj volil zvezdnik ekipe New England Patriots Tom Brady, ki pa je zagotovil, da še ni volil.

Na enem od zborovanj je vzel v roko gumijasto masko s podobo njegovega obraza in se nekaj časa pridušal, kako je lepa in kako mu je všeč, dokler je ni zabrisal med občinstvo in Clintonovo obtožil, da je kriminalka. "Si lahko predstavljate, da jo gledate štiri leta v Beli hiši? Fuj," je dejal Trump o kandidatki.

V New Hampshiru na svojem zadnjem velikem zborovanju pa je ponovno ozmerjal demokratsko senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren s "Pocahontas", ker je nekoč dejala, da ima nekaj indijanske krvi. "Grozna je, kot človek in kot senator, saj jo sovražijo vsi kolegi," je dejal Trump.

Na zborovanju skupaj s podpredsedniškim kandidatom Mikom Pencem je zatrdil, da ankete lažejo in niso tesne, ampak bo na volitvah zmagal premočno. Trump je sicer med drugim znan tudi po obtožbi, da bo Clintonova v prvem tednu vladavine spustila čez mejo v ZDA 650 milijonov ljudi. ZDA imajo 325 milijonov prebivalcev.

Clintonova je imela medtem veliko zborovanje pred množico 30.000 ljudi v Philadelphii, na pomoč pa so ji priskočili tudi drugi "težkokategorniki", kot sta predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle, njen mož Bill Clinton, hčerka Chelsea ter pevci Lady Gaga, Bruce Springsteen in Jon Bon Jovi.

Obama je dejal, da ni potrebno voliti le proti Trumpu, ker imajo demokrati izjemno kandidatko. "Velikokrat sem se moral ugrizniti v jezik zaradi neumnosti v času kampanje, zaradi zlobnih in norih napadov nanjo. Ampak ona te napade obriše z ramena in gre naprej, ker je močna kot Američani," je dejal Obama.

Michelle Obama je volivce pozvala, naj se postavijo po robu tistim, ki jih delijo in strašijo, Springsteen pa je poudaril, da izbira med kampanjo, ki temelji na inteligenci, izkušnjah in pripravah ter kampanjo za lastni interes ne more biti bolj jasna. Jon Bon Jovi pa si želi sveta upanja in optimizma, ki ga s Trumpom ne bo doživel.

Kandidatka je zadnji dan pred volitvami izkoristila za pozive Američanom, naj presežejo delitve. "Gre za izbiro med delitvami ali enotnostjo, med trdnim in zanesljivim vodstvom ali ponorelim topom," je dejala in dodala, da gre za največji preizkus njihovega časa, zato morajo ljudje voliti za nekaj in ne le proti nečemu.

Clintonova je imela svoje zadnje ponedeljkovo zborovanje v Severni Karolini, kjer so ankete tesne, Trump pa se je odločil za Michigan, kjer ankete napovedujejo zmago Clintonovi.

 

Ameriške predsedniške volitve v ŽIVO

Razplet ameriških volitev, na kateri se za vstop v Belo hiši borita republikanski predsedniški kandidat Donald Trump in demokratka Hillary Clinton. (Vir: VOANEWS.com)

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek