REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump naj bi si želel, da imajo njegovi otroci dostop do strogo zaupnih državnih skrivnosti

Trump naj bi si želel, da imajo njegovi otroci dostop do strogo zaupnih državnih skrivnostiGage Skidmore, Wikimedia Commons/CC-BY-2.0

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump si po poročanju televizije CBS želi, da bi njegovi otroci, ki jim zaupa, dobili dostop do strogo zaupnih državnih skrivnosti oziroma informacij. O tem bo za zdaj odločala vlada predsednika Baracka Obame.

Trumpova hči Ivanka, njen mož Jared Kushner ter sinova Eric in Donald mlajši so v izvršnem odboru tranzicijske ekipe pod vodstvom novoizvoljenega predsednika ZDA Mika Penca. Trump njihovemu mnenju zelo zaupa in bi jih rad povprašal za mnenje o številnih vprašanjih.

Sestavljanje prihodnjega kabineta se nadaljuje, največ kritik pa leti na imenovanje Steva Bannona za stratega in višjega svetovalca Bele hiše skoraj na ravni šefa kabineta Reinca Priebusa.

Ameriški mediji poročajo, da naj bi Trump nekdanjemu županu New Yorka Rudyju Giulianiju ponudil položaj državnega sekretarja. Nekdanji tožilec Giuliani je pred tem za Wall Street Journal povedal, da ne bo novi pravosodni minister ZDA.

Ugiba se tudi o imenovanju Richarda Grenella na položaj veleposlanika ZDA pri ZN. Grenell je v času administracije Georga Busha mlajšega tam delal kot tiskovni predstavnik misije ZDA in bo v primeru imenovanja prvi odkriti homoseksualec na položaju veleposlanika ZDA v ZN.

Trump naj bi tudi razmišljal o imenovanju nečakinje svojega ostrega kritika Mitta Romneyja Ronne Romney McDaniel na položaj predsednice Nacionalnega odbora republikanske stranke, ki ga je doslej zasedal Priebus. Nečakinja nekdanjega predsedniškega kandidata republikancev sedaj vodi stranko v državi Michigan.

Imenovanje Priebusa na položaj šefa kabineta nove Bele hiše je bilo sprejeto z naklonjenostjo, povsem drugače pa je z Bannonom, ki je pred prihodom na čelo Trumpove kampanje vodil skrajno desni spletni medij Breitbart. Breitbart News objavlja komentarje, ki so med drugim napadalni do žensk in manjšin.

Najbolj kritični so demokrati in manjšinske organizacije, v judovski skupnosti pa so razdeljeni. Demokratski senator Jeff Merkley je dejal, da je Trump v sam vrh ameriške vlade povabil belega nacionalista. Organizacije za pravice temnopoltih, kot je NAACP, so bile prav tako zelo kritične.

Vodja Antidefamacijske lige (ADL) Jonathan Greenblatt je sporočil, da je imenovanje človeka, ki je vodil glavno spletno stran skrajnih desničarjev, belih nacionalistov, antisemitov in rasistov, žalosten dan za ZDA.

Voditeljica kongresnih demokratov Nancy Pelosi je sporočila, da gre za alarmanten signal, da Trump ostaja zavezan viziji sovražne retorike, ki je zaznamovala njegovo kampanjo.

Obama se glede Bannona na novinarski konferenci ni hotel opredeliti, ampak je menil, da mora Trump sprejemati svoje odločitve. Pri tem je sicer opozoril, da je zelo pomembno poslati znamenja želje po poenotenju države.

Priebus je Bannona branil z izjavo, da ni rasist, seksist ali kaj podobnega, kar mu pripisujejo. Med kampanjo sta lepo sodelovala in ni pokazal nobenih značilnosti, zaradi katerih ga kritizirajo.

Konservativni kolumnist David Goldman je Bannona odločno branil in pribil, da je Trumpova zmaga nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo Izraelu. "Judi se morajo zahvaliti bogu, da je zmagal Trump," je menil in razložil, da je Izrael sedaj med drugim varen pred kritikami Varnostnega sveta ZN.

ADL meni, da je Bannonovo imenovanje sovražno temeljnim vrednotam ZDA, največji proizraelski lobi v ZDA Aipac pa se ne opredeljuje. Republikanska Judovska koalicija čaka na srečanje z Bannonom, obenem pa izraža veliko zadovoljstvo z imenovanjem Priebusa in tega, da se je Trump obkrožil z ljudmi, kot so njegova hči Ivanka, zet Kushner, Giuliani in Newt Gingrich, ki so veliki prijatelji Izraela.

V ponedeljek se je v Baltimoru začelo letno zasedanje Ameriške konference katoliških škofov, ki so uvodoma Trumpa pozvali, naj bo človeški do priseljencev in beguncev. Trump je med kampanjo napovedoval deportacije nezakonitih priseljencev in kritiziral sprejemanje beguncev iz muslimanskih držav. Katoliški škofje zatrjujejo, da jim bo cerkev še naprej pomagala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek