REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trojni referendumski poraz SDS lep dokaz, da je Janša trden garant - za dolgo in srečno vladavino levosredinskih strank!

Trojni referendumski poraz SDS lep dokaz, da je Janša trden garant - za dolgo in srečno vladavino levosredinskih strank!Golob še vedno prehiteva Janšo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Golobova vlada je uspela z vsemi tremi referendumi, Janševa opozicija pa je doživele boleč, trojen poraz.

V nedeljo ob 19. uri so se zaprla volišča po Sloveniji. Po veliki večini preštetih glasov kaže, da so bili na referendumu potrjeni vsi trije vladni zakoni.

Državna volilna komisija (DVK) na spletni povezavi volitve.dvk-rs.si sproti sporoča rezultate preštetih glasovnic; jasno je, da je približno 62 odstotkov volivk in volivcev glasovalo ZA novelo zakona o RTV Slovenija, približno toliko ZA zakon o dolgotrajni oskrbi ter nekoliko manj (56 odstotkov) ZA zakon o vladi.

Rezultat referenduma pomeni hud udarec predvsem za Janševo SDS kot pobudnico referenduma.

Obenem gre za jasno izraženo voljo ljudstva, ki je zavrnilo argumente SDS po vseh točkah.

Janša zaradi svojega načina vladanja in retorike včasih sicer (doslej se mu je posrečilo trikrat) pride na oblast, toda nato v kratkem obdobju zmeraj potegne toliko slabih potez, da se priskuti večini.

Opozicija ni dosegla niti zavrnitvenega kvoruma.

Ker dobre novice vedno sporoča vodja stranke, slabe pa njegovi podrejeni, je za komentiranje tokratnega poraza Janša odredil poslanca Branka Grimsa.

Ta se je pred mikrofoni tresel in potil, ko je med žalitvami ljudstva, ki ga ima menda tako rad, poskusil opravičevati trojni poraz svoje stranke.

Pri tem je Grims šel celo tako daleč, da se je zapletel v spor z nemškim veleposlaništvom.

»Slovenija 2022 ni Nemčija 1933,« so zapisali v sporočilu za javnost nemškega veleposlaništva v Ljubljani.

»Začudeni smo nad izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, da so sedanje razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933,« so dodali.

In opomnili, da se kot nemško veleposlaništvo nekoliko spoznajo na nemško zgodovino in si dovoljujejo kratek komentar.

»Leto 1933 se je začelo s prevzemom oblasti Adolfa Hitlerja, ki je kot cilj zunanje politike takoj napovedal germanizacijo Vzhodne Evrope. Leta 1933 je Nemčija v Dachauu zgradila prvo koncentracijsko taborišče, v katerem je pozneje umrlo 41.500 zapornikov.

Leta 1933 sprejeti Pooblastitveni zakon je odpravil delitev oblasti v nemškem rajhu, ukinil temeljne pravice, bojkotiral judovska podjetja in prepovedal sindikate.

20.000 knjig nezaželjenih avtorjev je bilo sežganih. Nemški rajh je izstopil iz Društva narodov in se umaknil iz mednarodne skupnosti. Hitlerjeva nacistična stranka NSDAP je postala edina dovoljena stranka v Tretjem nemškem rajhu,« so zapisali in podučili nevednega poslanca SDS Branka Grimsa.

Kakšno zvezo ima neuspeh na referendumih in porazi SDS v Sloveniji z razmerami v Nemčiji leta 1933 je verjetno znano le Branku Grimsu, večina volivcev zagotovo ne deli te ocene.

Rezultati trojnega poraza SDS so medtem že privedli do prvih sporov na desnici.

Matej Tonin je opozoril na potrebo po spremembah.

Tudi dober rezultat Anžeta Logarja na predsedniških volitvah le malo pred referendumi kaže, da bi desnica imela več možnosti za uspeh, če bi se odmaknila od retorike in politične prakse Janeza Janše.

Rezultati so zato jasen pokazatelj tega, kar je levim strankam že dolgo časa jasno – da je Janez Janša njihova edina prava garancija za dolgo in srečno vladanje.

Tega v vladnih krogih seveda ne razglašajo preveč.

In tudi napadov na ranjenega šefa opozicije skorajda ni.

Jasno je, zakaj.

Janša na čelu SDS je njihov najboljši adut.

Večdesetletna praksa vlad v Sloveniji temu pritrjuje.

Janša zaradi svojega načina vladanja in retorike včasih res (doslej se mu je posrečilo trikrat) pride na oblast, toda nato v kratkem obdobju zmeraj potegne toliko slabih potez, da se priskuti večini.

In ta ga nato zmeraj znova pošlje na smetišče zgodovine, ponavadi za več let, dokler se mu znova ne posreči za zelo kratek čas priplaziti na oblast.

Toda zadnja vlada Janeza Janše je bila še posebej nelegitimna.

Ne le, da je Janša v času pandemije vladal večinoma z neustavnimi dekreti, pač pa je vladal tudi s stranko SMC, ki je izdala voljo volivcev, svoj program in načela ter na koncu tudi izginila s političnega prizorišča.

Janša je imel torej večino, ki to v resnici ni bila. Vladal je s pomočjo ukradenih glasov.

Izgubil pa je – in to tako na predsedniških volitvah kot na trojnem referendumu – že petkrat zaporedoma (upoštevaje tudi referendum za vodo) in to na popolnoma jasen, transparenten in nedvoumen način.

Zakaj?

Referendumski rezultati jasno kažejo, da le Janša na čelu SDS lahko Golobovi vladi prinese ne samo enega ali dva, ampak morda še več mandatov.

Ravno zato, ker Janši, ki je v času svoje vlade neprestano lagal, žalil in zlorabljal oblast nihče razumen ni verjel, da se zavzema za določene rešitve zato, ker razmišlja o dobrobiti ljudstva.

Volivci ob tem jasno vidijo, da ko Janša vlada, to počne z nelegitimno večino, ko pa izgublja, izgublja po vseh pravilih.

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kljub temu pa Janša tudi tega poraza očitno ni priznal.

Izgovarjal se je na marsikaj in ob tem poskusil rezultate trojnega poraza predstaviti celo kot zmago.

Hkrati je bilo v njegovi zavesti zagotovo še spoznanje, da je k tako slabemu rezultatu največ prispeval prav sam, saj je bil v resnici prav on tisti, ki je vodil in zagovarjal politiko vlaganja zahtev za referendume, čeprav se je ob tem znova skrival za »voljo ljudstva.«

Janša je bil celo tako prepričan vase, da je neposredno pred referendumsko nedeljo prišel tudi na »dvoboj« na POP TV s sedanjim predsednikom vlade, ki je najbrž še nekatere neodločene prepričal za eno ali drugo odločitev.

Roberta Goloba je pred tem opozicija obtoževala, da je stisnil rep med noge in da si na eno od prejšnjih srečanj z Janšo ni upal, čeprav je Golob le zahteval enak format srečanja, kot ga je imel prej Janša – Janša pa na TV Slovenijo praviloma nikoli ni prišel drugače kot tako, da je bil sam v studiu.

Kakorkoli že, v tem zadnjem nastopu je s svojimi odgovori Robert Golob zagotovo nadigral Janšo, to pa smo nato lahko videli tudi v nedeljo, ko so bili zvečer objavljeni referendumski rezultati.

Po teh štirih porazih lahko vladne stranke sedaj le upajo, da se na desnici ne bo nič spremenilo in da bo Janša tudi po tako hudih zaušnicah ostal.

Robert Golob je sicer Janšo res poslal »v penzijo«, toda to je bil verjetno eden redkih trenutkov, ko je bil preveč odkritosrčen in so iz njega spregovorila čustva, ne pa razum.

Če bi malce razmislil - Janši tega nikoli ne bi predlagal.  

Kajti referendumski rezultati jasno kažejo, da le Janša na čelu SDS lahko Golobovi vladi prinese ne samo enega ali dva, ampak morda še več mandatov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek