REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tragično: Slovenija Hrvaški posoja 40.950 odmerkov cepiva zaradi »velikega interesa« za cepljenje, ki ga v Sloveniji - ni

Tragično: Slovenija Hrvaški posoja 40.950 odmerkov cepiva zaradi »velikega interesa« za cepljenje, ki ga v Sloveniji - niCepivo Pfizer, posojilo Slovenije Hrvaški. Vir: Twitter
Namen posojila cepiva je humanitarna pomoč Hrvaški, ki v zadnjem času beleži velik porast interesa za cepljenje.

Janševa vlada je na dopisni seji odločila, da Hrvaški na njeno zaprosilo za 40.000 odmerkov cepiva proti covid-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech posodi 40.950 odmerkov tega cepiva.

Kot so iz vlade sporočili danes, se bo posojilo izvedlo v obliki dvojne donacije - prve s strani Slovenije Hrvaški ter druge v obliki vračila cepiva s strani Hrvaške Sloveniji, in sicer najkasneje do 31. decembra.

Vladniki so še navedli, da je namen posojila cepiva humanitarna pomoč Hrvaški, ki v zadnjem času beleži velik porast interesa za cepljenje.

Povsem drugače pa je v Sloveniji.

V nedeljo je bilo potrjenih 1388 primerov okužb z novim koronavirusom.

V Belgiji, na Nizozemskem in Hrvaškem prihaja tudi do protestov zaradi uvajanja pogoja PC, toda v teh državah za razliko od Slovenije očitno beležijo tudi večjo precepljennost ali vsaj porast zanimanja za cepljenje.

»V Sloveniji je naklonjenost do cepljenja sorazmerno majhna v primerjavi z zahodno Evropo,« pravi Bojana Beović.

Z vsemi odmerki je namreč cepljenih samo 54 odstotkov prebivalcev.

Ukrepi v Sloveniji kljub temu ostajajo razmeroma blagi, medtem ko se v sosednji Avstriji začenja popolno 10-dnevno zaprtje javnega življenja in gospodarstva, z možnostjo podaljšanja še za 10 dni.

Odhod od doma je za vse, cepljene in necepljene, dovoljen, če gredo na delo, v šolo, po nujnih nakupih ali k zdravniku, sicer morajo biti doma.

Zaprtje javnega življenja, ki pa je omejeno na necepljene, se danes začenja tudi na Slovaškem in Češkem.

Pravilo PC (preboleli in cepljeni proti koronavirusni bolezni covid-19) na Slovaškem velja za hotele, gostinske lokale ter prireditve.

V Belgiji, na Nizozemskem in Hrvaškem prihaja do protestov zaradi uvajanja pogoja PC, toda v teh državah za razliko od Slovenije očitno beležijo tudi večjo precepljenost ali vsaj porast zanimanja za cepljenje.

Slovenija zato tudi glede velikega nezanimanja za cepljenje ostaja svojevrstna tragična posebnost Evrope.

Delite članek