REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Stvari so šle predaleč!« Petkovi protestniki napovedujejo nadaljevanje miroljubnih protestov

»Stvari so šle predaleč!« Petkovi protestniki napovedujejo nadaljevanje miroljubnih protestovProtivladni protesti. Vir: Twitter

Čeprav so jih za kratek čas preglasili »sredini« protesti, ki jih je vzpodbujal Zoran Stavanović, se »petkovi protestniki«, ki protestirajo zoper Janševo vlado že več kot leto in pol, ne bodo predali.

»Stvari so šle povsem predaleč. Oblaki solzilca na otroških igriščih... naključni mimoidoči, otroci, družine, upokojenci in tuji turisti, bežijo pred vodnim topom in obstreljevanjem v improvizirana zatočišča sredi belega dne, odstopljeni minister in direktor policije pa medtem navdušeno čestitata policiji.

Vlada s svojim delovanjem načrtno in preračunljivo stopnjuje konflikte v družbi in nas pelje v policijsko državo oziroma v razmere 'državljanske vojne', ki najbolj ustreza ravno strategijam represivne diktature.

Uporabljeno je bilo preko 400 nabojev in ročnih bomb, konjenica, psi, vodni curki s primesjo plinskih sredstev, vse zgolj zato, da bi se preprečilo ljudem protestirati na cestah.

Zadeve so šle krepko predaleč! Vlada mora nemudoma odstopiti.

Po torkovih protestih, kjer je policija po navodilih vlade uporabila očitno prekomerno silo, je dodatno jasno, da ta vlada ustvarja razkol v družbi, nasilje in krizno stanje in mora zaradi tega nemudoma odstopiti.

Trenutne konfliktne, kaotične in nevzdržne razmere so v interesu samo Janezu Janši, Hojsu in njunim privržencem, ki želijo ustvariti izredno stanje.

Vse to je napovedoval že sam predsednik vlade Janez Janša na kongresu SDS, ko je svojim članom napovedoval državljansko vojno. Sedaj je tudi z dejanji pokazal, da si tega želi in je za to pripravljen uporabiti vsa sredstva.

Ne glede na to, kaj kdo meni o vsebini protestov 5. oktobra, če se z njimi strinjamo ali ne, ne smemo dopustiti, da policijska represija tepta pravice prebivalk in prebivalcev.

Pravica do protesta je ustavno zagotovljena pravica. Je pravica, ki uživa posebno varstvo, kot je tudi nedavno odločilo Ustavno sodišče.

In to vključuje tudi proteste na ulicah.

V Sloveniji imamo ponosno tradicijo protestov.

Med drugo svetovno vojno so ženske in matere množično protestirale ravno na tem mestu, ko smo se osamosvajali so protestirali na Roški, na ulicah protestiramo sindikati, delavci, kmetje, študentje in upokojenci… pravica do protesta je temeljna pravica prebivalk in prebivalcev te države, tudi na ulicah.

Vse dokler bo Janez Janša na oblasti, v tej družbi ne bo miru. On in njegova nesposobna vlada so krivi za konflikte in nasilje.

Država, kjer se vodni top in izstrelke s solzivcem proži v množico v kateri so bili tudi nenasilni protestniki in mimoidoči, ni demokracija ampak policijska diktatura.

Zato je nujno, da vlada odstopi!

Vse dokler bo Janez Janša na oblasti, v tej družbi ne bo miru. On in njegova nesposobna vlada so krivi za konflikte in nasilje. Oni so tisti, ki so zaradi svojih koruptivnih afer, laži in žaljenja izgubili vso zaupanje ljudi v delo vlade. Oni s sprejemanjem neustavnih odlokov zmanjšujejo zaupanje v pravo in spoštovanje pravil. In tudi oni so zaradi nesposobnosti reševanja zdravstvene krize, neupoštevanja stroke in kaotičnega ukrepanja krivi za to, da ljudje zrevoltirani in jezni prav zaradi teh ukrepov protestirajo na ulicah.

Janez Janša mora odstopiti.

In če tega ne bo naredil sam, pozivamo vse opozicijske stranke, da vložijo interpelacijo ali nezaupnico vladi.

Samo izredna seja ni dovolj! Zahtevamo interpelacijo!« je Protestna ljudska skupščina zapisala v svojem sporočilu za javnost.

Janez Janša v parlamentu  Vir: Zajem slike, RTV SLO
Janez Janša v parlamentu. Vir: Zajem slike, RTV SLO

»Čas je, da se vse poslanke in poslanci jasno in glasno opredelijo do dejanj te vlade.

Da ocenijo trenutno stanje in povedo, ali se jim zdi to normalno.

In da odločijo, ali je sprejemljivo, da se taka dejanja nadaljujejo na naših ulicah in trgih.

Vsi tisti, ki še vedno podpirajo trenutno strahovlado in nočejo zagotoviti možnosti demokratičnih volitev, so povsem enako soodgovorni za situacijo, ki je iz dneva v dan težje popravljiva.

V petek bomo na Trgu republike tako kot še 76. petkov do sedaj mirno in nenasilno protestirali ter izrazili svoj glas upora zoper kriminalno, nesposobno in fašistično vlado Janeza Janše.

Ta vlada si na vso moč želi nasilja in ne bomo ji ga dali.

S svojimi dejanji samo zavlačujejo neizogibno.

Volitve bodo. Ljudstvo bo odločalo.

Ta vlada in vsi, ki jo podpirajo, pa bodo imeli častno mesto na smetišču zgodovine.

Se vidimo v petek!« sporoča Protestna ljudska skupščina.

Delite članek