REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sovjetskih osvoboditeljev so se v Sloveniji spomnili le borci, je pa tokrat do Topolšice prilezel odhajajoči predsednik države

Sovjetskih osvoboditeljev so se v Sloveniji spomnili le borci, je pa tokrat do Topolšice prilezel odhajajoči predsednik državeSpomenik v Murski Soboti - polaganje vencev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenski politiki, ki so se tako radi stiskali ob Vladimirju Putinu in drugih ruskih politikih ob številnih srečanjih v Ruski kapelici v preteklih letih, se ob letošnjem dnevu zmage niso upali pokloniti sovjetskim vojakom.

Od odhajajoče Janševe vlade, ki je dve leti slavila domobrance, bi bilo seveda iluzorno pričakovati, da bi se lahko dostojno spomnila partizanov in sovjetskih vojakov.

Bi pa se spodobilo, če bi imeli predsednika države, sposobnega take geste.

A žal imamo predsednika države brez hrbtenice, ki se obrača po vetru.

Ker je ta tokrat zapihal bolj iz leve, je Borut Pahor letos 9. maja res prilezel iz svoje predsedniške palače in celo uspel najti pot do Topolšice, mesta, kjer se je uradno končala druga svetovna vojna v Sloveniji, kjer je položil venec.

Za Pahorja v Sloveniji še vedno tečejo debate o naši polpretekli zgodovini.

»Bili smo na pravi strani zgodovine, ko je človeštvo doseglo moralno dno, čeprav se vsi ne spominjamo druge svetovne vojne enako. Na njenem pogorišču je zrasla ideja nikdar več vojn,« meni Pahor.

Po njegovih besedah smo po drugi svetovni vojni doživeli stvari, ki nam niso v ponos.

Poudaril je pomen velike evropske ideje, ki je pokazala ves svoj blagor za človeštvo, saj že 77 let varuje mir in blaginjo.

Pri tem je seveda pozabil , da nam je mir dve tretjini tega časa varovala - neuvrščena Jugoslavija...

Topolšica je bila eno od petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil.

Dan zmage 9. maja praznuje vsa Evropa.

Nemčija je sicer uradno kapitulirala 7. maja 1945 v Reimsu, kjer so podpisali kapitulacijo ob navzočnosti zaveznikov.

Pred predstavniki Sovjetske zveze so kapitulacijo 8. maja podpisali v Berlinu in dan pozneje je bilo razglašeno premirje.

Poveljnik nemške armadne skupine E generalpolkovnik Aleksander Löhr pa je kapitulacijo nemških sil za Jugovzhodno Evropo v štabu četrte operativne cone po celodnevnih pogajanjih 9. maja podpisal prav v Topolšici.

Spomin na sovjetske vojake v Murski Soboti
Spomin na sovjetske vojake v Murski Soboti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V času Janševega režima odhajajočega predsednika države lani na istem mestu nismo videli, čeprav so tudi tedaj polagali vence.

Takrat je pač pihalo iz desne…

Je pa zato Območno združenje Zveze borcev Murska Sobota letos organiziralo komemorativno  proslavo v čast 9. maja -  dneva zmage nad nacifašizmom, ki je bila v ponedeljek na trgu pred spomenikom padlim sovjetskim vojakom.

Potem ko so se udeležili spominske komemoracije, ki je vključevala polaganje cvetja in kratek kulturni program, so v Mariboru obiskali Ruski  spominski center.

V Ljubljani pa so se na ljubljanskih Žalah ustavili pred spomenikom sovjetskim vojakom II. svetovne vojne in obiskali spomenik talcev v  Gramozni jami.

Trak
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovesnost je organiziral Franko Pleško, predsednik odbora AVNOJ pri Zvezi borcev.

Dobro je vedeti, da so tudi v tej državi ljudje, ki se tistih, ki so dali življenja za to, da lahko danes živimo v svobodi spomnijo vedno.

In se jih ne spominjajo le tedaj, ko je to politično oportuno.

Delite članek