REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenska kandidatura za nestalno članico VS OZN je »zahodni projekt«, Slovenija se je prijavila »v nasprotju s pravili!«

Slovenska kandidatura za nestalno članico VS OZN je »zahodni projekt«, Slovenija se je prijavila »v nasprotju s pravili!«Boris Gryzlov. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Kandidatura Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN bo očitno imela precej težav pri uveljavitvi znotraj OZN, predvsem zaradi vse manjšega vpliva kluba zahodnih držav v zadnjem času.

Obeta pa se tudi oster odpor Rusije in njenih zaveznic, ki nasprotujejo slovenski kandidaturi.

Ruski veleposlanik v Belorusiji Boris Gryzlov je v govoru na beloruskem vrhovnem sodišču, kot poroča TASS spomnil, da je Minsk prošnjo za članstvo v Varnostnem svetu OZN vložil že leta 2007 in tako postal edini kandidat iz vzhodnoevropske regionalne skupine, potem pa je svojo kandidaturo »nepričakovano in v nasprotju s pravili razglasila še ena država – Slovenija.«

»To je projekt Zahoda, ki vključuje izrivanje Belorusije s seznama kandidatk za članstvo. Zato zdaj resno delamo z našimi partnerskimi državami, da zagotovimo, da bo glasovanje 6. junija v prid Belorusiji. To bo pomemben pokazatelj, da svet postaja večpolaren je dejal diplomat v sporočilu, ki ga je v četrtek izdalo rusko diplomatsko predstavništvo v Minsku.

Gryzlov je spomnil, da je Minsk prošnjo za članstvo v VS OZN vložil že leta 2007 in postal edini kandidat iz vzhodnoevropske regionalne skupine, nato pa se je »nepričakovano in v nasprotju s predpisi prijavila še ena država - Slovenija.«

Gryzlov je poudaril, da »Republika Belorusija posveča veliko pozornosti dvigu statusa sodelovanja države v različnih mednarodnih organizacijah.«

»Zlasti letos se Belorusija sooča z nalogo, povezano s pristopom republike k Šanghajski organizaciji za sodelovanje. Konec junija bo naslednji vrh SCO, na podlagi njegovih rezultatov pa lahko Belorusija postane polnopravna članica. To pobudo podpiramo in bomo k njej na vse možne načine prispevali,« je zagotovil ruski veleposlanik.

O tem, da so poskusi Zahoda, da bi Belorusiji preprečil mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN, politično motivirani, je konec decembra 2021 opozoril prvi namestnik stalnega predstavnika Rusije pri OZN Dmitrij Poljanski.

Diplomat je izpostavil, da je kandidatura Slovenije »absolutno politična poteza, ki bi se je morale sramovati Evropska unija in zahodne države.«

Diplomat je izpostavil, da je »to absolutno politična poteza, ki bi se je morale sramovati Evropska unija in zahodne države.«

Glede na to je verjetno jasno, kakšno vlogo igra Slovenija iz zornega kota Moskve in njenih zaveznic.

Ne le kot ena od držav članic zveze NATO in EU, ki Rusiji nasprotujejo na vsakem koraku in ogrožajo njeno varnost, pač pa tudi kot še posebej izpostavljena država, ki je pristala na to, da (znova) v mednarodnih organizacijah še posebej zvesto izpolnjuje naloge ameriške administracije.

Edina težava je v tem, da je bil vpliv ZDA in zahodnih držav v svetu pred tremi desetletji, ko je Slovenija razglasila neodvisnost in celo še pred dvema desetletjema, ko je vstopala v EU in NATO - precej večji kot danes.

Slovenija je del poražene manjšine te dni že v okviru konference OVSE, kjer je v skupini dvajsetih držav podpisnic zagovarjala na kršitvi mednarodnega prava utemeljen predlog, da se delegaciji Rusije prepreči sodelovanje na zasedanju OVSE konec tega meseca na Dunaju, o čemer smo že poročali.

To zahtevo je zavrnila Avstrija kot predsedujoča.

Ne bi bilo nenavadno, če bi podobno, žalostno usodo doživela tudi kandidatura Slovenije za nestalno članico VS OZN.

Kar bo seveda nato znala proti sedanji vladi, stranki SD in osebno zunanji ministrici Tanji Fajon, ki je vložila veliko osebnih naporov v ta projekt, zelo dobro izkoristiti tudi opozicija v Sloveniji.

Pri tem pa je jasno tudi, da t. i. leve stranke vodijo popolnoma enako, janšistično zunanjo politiko, ki je izrazito proameriška in protiruska, vse to pa v škodo dolgoročnih slovenskih nacionalnih interesov.

To je bilo razvidno že septembra lani.

Na MZZ so se, na primer, odločili za prenovo logotipa za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN.

Golob na njem je namreč v barvah slovenske zastave, ki so enake barvam ruske zastave.

Nezaželeno? Vir: Posnetek zaslona

Asociacija na Rusijo pa je bila menda »skrajno nezaželena

Glede na popularnost ruske zastave in Rusije v svetu v zadnjem času je to seveda precej zgrešena poteza.

Kako zelo, pa bo pokazalo glasovanje junija letos.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek