REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sloveniji zaradi neimenovanja tožilcev in pritiskov na medije grozi zamrznitev evropskih sredstev

Sloveniji zaradi neimenovanja tožilcev in pritiskov na medije grozi zamrznitev evropskih sredstevPolitika Janševe vlade znova ogroža svobodo medijev. Vir: Twitter

Evropska komisija je v drugem letnem poročilu o vladavini prava v primeru Slovenije izpostavila celo vrsto napak vlade in med drugim izpostavila zaskrbljenost zaradi zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev in groženj novinarjem.

V zvezi z mediji v Sloveniji so v Evropski komisiji prepričani, da se »položaj slabša.«

Poročilo našteva prakse v članicah, vendar v tej fazi ne uvaja pa ukrepov proti kršilcem.

Kritiki trdijo, da je to poročilo »le še en brezzobi tiger Unije«, vendar se motijo.

V zvezi z mediji v Sloveniji so v komisiji prepričani, da se »položaj slabša.«

Evropska komisija ima veliko različnih mehanizmov, s katerimi lahko pri dodeljevanju sredstev in zahtevah Slovenije državi škodi, zato bo upiranje Ljubljane ocenam Bruslja na koncu ali prenehalo, ali pa dobilo konkretne posledice, ki jih bomo na koncu občutili vsi državljani – z manjšim številom odobrenih projektov, manj denarja in slabšim standardom.

To pa zagotovo niso razlogi, zaradi katerih se je večina ljudi odločila za vstop v EU.

V Evropski uniji sicer od januarja letos velja uredba o pogojevanju uporabe evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Komisija dvomi v sposobnost izvajanja učinkovitih preiskav tudi zaradi majhnega števila obsodb zaradi korupcije, še posebej na visoki ravni.

Komisija je za jesen napovedala prve korake na podlagi te uredbe.

Sloveniji tako v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev grozi tudi zamrznitev evropskih sredstev.

V delu o pravosodju navaja komisija nekaj pozitivnih premikov, na primer sodbo ustavnega sodišča, da so pravila glede parlamentarne preiskave neustavna, ker ni dovolj varoval glede neodvisnosti sodstva, kar sodnikom zagotavlja pomembno zaščito.

Neupravičene zamude pri imenovanju državnih tožilcev in zamuda pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev sprožajo zaskrbljenost, še ugotavlja komisija v poglavju o Sloveniji.

Navaja tudi, da ostajajo izzivi v postopkih v povezavi z gospodarskim in finančnim kriminalom.

V delu o boju proti korupciji Komisija sicer ugotavlja, da se pravni in institucionalni okvir izboljšuje ter da so zakonodajne spremembe izboljšale neodvisnost in delovanje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), a »da njeni človeški viri ostajajo omejeni.«

Zaskrbljenost ostaja tudi glede učinkovitosti izvajanja protikorupcijskih pravil, na primer glede navzkrižja interesov in žvižgačev.

Komisija dvomi v sposobnost izvajanja učinkovitih preiskav tudi zaradi majhnega števila obsodb zaradi korupcije, še posebej na visoki ravni.

Komisar Didier Reynolds Vir: EU, Twitter
Komisar Didier Reynolds. Vir: EU, Twitter

V opisu stanja sistema zavor in ravnovesij pa Komisija med drugim navaja, da je ustavno sodišče izboljšalo učinkovitost in igralo dejavno vlogo pri pregledovanju ukrepov v povezavi s covidom-19.

Komisar Didier Reynders je na novinarski konferenci znova pozval k čim prejšnjemu imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, saj se z neimenovanjem krši zakonodaja.

Če se to ne bo zgodilo zelo hitro, bo po poletju odločil o ukrepih, je napovedal.

Komisarka Vrera Jurova Vir: EU
Komisarka Vera Jurova. Vir: EU

»Jasno je, da smo pozni. Da smo prepozni,« je sklenil.

Zdaj analizirajo položaj v Sloveniji in nov postopek. Če bo Slovenija kršila zakonodajo, bodo premislili o postopku pred Sodiščem Evropske unije.

Dokler pa bodo postopki tekli, Slovenija seveda ne bo dobivala evropskih sredstev iz sklada za okrevanje.

Ker pa gre tudi za zaščito proračuna Unije, bodo, če ta ne bo zagotovljena, premislili tudi o drugih orodjih, je še dejal Didier Reynders.

Če bo Slovenija kršila zakonodajo, bodo premislili o postopku pred Sodiščem EU-ja. Dokler pa bodo postopki tekli, Slovenija ne bo dobivala evropskih sredstev za okrevanje.

Tudi glede medijev je Komisija ostala kritična.

Komisija v poročilu ugotavlja, da se položaj glede svobode in pluralizma medijev v Sloveniji slabša.

»Spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem so vse večji vir zaskrbljenosti. Poroča se o več tožbah proti novinarjem z zastraševalnim učinkom,« so zapisali.

Glede Slovenske tiskovne agencije (STA) v poročilu piše, da komisija izraža »zaskrbljenost« zaradi prekinitve financiranja STA v letu 2021.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je poudarila, da je že večkrat odkrito kritizirala negotovo financiranje agencije.

Janša in Urbanija proti STA in Veselinoviču
Janša in Urbanija proti STA in Veselinoviču. Vir: Twitter

Gre za javno službo in v skladu s slovensko zakonodajo je treba za to storitev zagotoviti stabilno financiranje, da bodo lahko novinarji opravljali svoje delo, je opozorila.

Ob tem je povedala, da so spremljali spontano donacijsko kampanjo Za obSTAnek, ki ji je sicer všeč, vendar pa mora kot komisarka poudariti, da takšna podpora javnemu mediju ni sistemska in zaželena rešitev.

»Če pogrešate močnejšo izjavo v poročilu, tu je moja izjava. Položaj tiskovne agencije spremljamo in pričakujemo, da bodo slovenske oblasti znova zagotovile stabilno financiranje, ki vam bo omogočilo, da opravljate svoje delo,« je poudarila na novinarski konferenci v Bruslju.

Delite članek