REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija in Palestina: En korak naprej, dva nazaj

Slovenija in Palestina: En korak naprej, dva nazajZakaj cincanje s priznanjem, kdaj bo tudi Palestina - svobodna? Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenska diplomacija je v Varnostnem svetu OZN po štirih mesecih brezobzirnega bombardiranja Gaze vendarle naredila nekaj korakov v pravi smeri.

 A istočasno po ukazu ZDA dva koraka tudi nazaj.

Ob tem, da je v Palestino poslala humanitarno pomoč je podprla tudi resolucijo VS OZN, ki prvič jasno zahteva premirje v Gazi, kar je po brezštevilnih uporabah veta ZDA ob prejšnjih poskusih tokrat končno vendarle omogočil vzdržani glas Združenih držav ob 14 glasovih vseh ostalih članic VS OZN »za.«

Predsednik vlade je ob tem priznal, da Slovenija skupaj z nekaj drugimi državami EU razmišlja o priznanju Palestine, toda šele, ko bodo za to izpolnjeni pravi pogoji.

K temu ga poziva celo lastna poslanska skupina Svobode – očitno ne brez vednosti samega šefa te stranke.

Premier Robert Golob je ob robu zasedanja voditeljev držav članic EU v Bruslju dejal, da je sam za priznanje Palestine.

»Politična rešitev je lahko samo ena in to je rešitev dveh držav. To govorimo danes že vsi in to pomeni, da bomo ti dve državi priznali,« je poudaril Golob.

Slovenija še zmeraj ni sposobna narediti tega, kar je že takoj ob nastanku Palestine naredila Jugoslavija. Slovenija torej ni sposobna niti priznati državo, ki je 29. maja leta 1992 Slovenijo priznala kot državo. Opozicijska SDS celo grozi, da bo preklicala priznanje Palestine. To ni dokaz moči, pač pa nemoči slovenske družbe in zunanje politike, ki je ujetnica odločitev ZDA.

Po njegovih besedah je v pobudi poslanske skupine Svoboda jasno navedeno, da bo Slovenija priznanje izpeljala takrat, ko bo imelo to največji učinek na obe strani. »Mogoče bo to že v kratkem,« je dejal Golob. A dodal, da se o tem vprašanju naša država ne bo odločala »čisto sama«.

»Danes potekajo pogovori z vrsto prijateljskih enako mislečih držav znotraj EU. Ena od njih je Španija in mislim, da bomo šli skupaj v to priznanje. To bomo naredili tako, da bo mednarodni učinek čim večji,« je še dejal premier.

Istočasno pa je neznanka, zakaj Slovenija s tem priznanjem tako čaka, ko pa je brez težav priznala številne druge države, tudi take, katerih državnost je sporna ali dejansko protipravna, kot na primer državnost Kosova.

Slovenija tako še zmeraj ni sposobna narediti tega, kar je že takoj ob nastanku Palestine naredila Jugoslavija.

Golob torej ni sposoben izpeljati priznanje države (Palestine), ki je 29. maja leta 1992 priznala Slovenijo kot državo.

Opozicijska SDS celo grozi, da bo preklicala priznanje Palestine.

To ni dokaz moči, pač pa nemoči slovenske družbe in zunanje politike, ki je ujetnica odločitev Washingtona.

Palestino kot samostojno in neodvisno državo je sicer priznalo 139 držav sveta, med njimi devet držav EU: Švedska, Malta, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija in Poljska.

Med največjimi državami na svetu neodvisnosti Palestine ne priznavajo ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija, Francija, Japonska, Avstralija, Italija, Mehika in Južna Koreja.

A istočasno ni mogoče pozabiti, da je Slovenija naredila tudi več korakov »nazaj«. Še pred podporo resoluciji, ki je zahtevala premirje je Golobova diplomacija podprla resolucijo, ki ni vsebovala takšne zahteve po takojšnjem premirju in sta jo zato blokirali Kitajska in Rusija.

To so zahodni mediji zamolčali, na to pa je opozoril ruski diplomat Dmitrij Poljanski.

Obenem je Slovenija že pred tem poslala tri vojake Slovenske vojske, da v evropski pomorski vojaški misiji branijo ameriške, britanske in izraelske ladje pred napadi Hutijev.

Pri čemer Hutiji napadajo te ladje le zato, ker Izrael izvaja genocid v Gazi, ZDA in Velika Britanija pa brez dovoljenja VS OZN bombardirata Jemen.

S tem se je Slovenija postavila na stran agresorjev in imperialistov.

Še več, Robert Golob govori celo naših o prijateljih v Izraelu, ki jih je menda potrebno prepričati, da spremenijo politiko - v trenutku, ko je vlada Benjamina Netanjahuja v celoti ustavila humanitarno pomoč in začela z napadom na Rafo.

Slovenska zunanja politika je, kar se tiče Palestine, zato dobesedno - shizofrena.

In tudi na to so včeraj upravičeno opozarjali protestniki v Državnem zboru.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek