REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slepa pega desnice: ukrajinsko žito preplavlja slovenski trg, stranki SDS in NSi pa z molkom žrtvujeta »svoje« kmete!

Slepa pega desnice: ukrajinsko žito preplavlja slovenski trg, stranki SDS in NSi pa z molkom žrtvujeta »svoje« kmete!Kmetje so pogrešljiva figura v geopolitičnih igricah SDS in NSi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem ko v državah, ki mejijo na Ukrajino kmetje neprestano protestirajo proti uvozu poceni ukrajinskega žita po dumpinških cenah so slovenski kmetje – večinoma tiho.

Evropska unija je namreč začasno - vemo pa, da so začasnosti včasih najbolj trajne – ukinila dajatve in carine na ukrajinsko žito, to pa je nato kmalu prišlo na trge članic EU.

V državah, ki mejijo na Ukrajino kmetje zato že glasno protestirajo. A ne v Sloveniji.

Tu jih moti ureditev škropljenja zaradi »Nature 2000« in še marsikaj drugega, a ne tudi ukrajinsko žito.

Le zakaj?

Odgovor na to dajejo pogledi strank, ki so kmetom blizu.

Ukrajinsko žito - ni zadetkov
NSi: Za vse ljudi, a ne za kmete, ki imajo težave z ukrajinskim žitom... Vir: Posnetek zaslona

Znano je, da je večina kmetov zelo blizu političnim prepričanjem strank SDS in NSi, ki najbolj ognjevito podpirajo režim Vladimirja Zelenskega v Kijevu, to pa se pozna tudi pri zadržanem odnosu največje skupine njihovih volivcev – kljub temu, da politika obeh desnih strank dejansko najbolj škodi njihovi največji volilni bazi.

Podatki o uvozu ukrajinskega žita v Slovenijo kažejo, da žito neznanega izvora in obdelano z neznanimi kemikalijami že preplavlja slovenski trg, vendar se nad tem ne v Zvezi potrošnikov, ne v državnih uradih in ne v vrstah samih kmetov nihče posebej ne vznemirja.

Tu in tam je sicer mogoče slišati kakšen glas razuma.

V Sloveniji le redki opozarjajo na veliko nevarnost, ki grozi slovenskim potrošnikom.

A brez konkretnih zahtev in protestov, kljub temu, da so države, ki mejijo na Ukrajino – predvsem Poljska, Madžarska in Slovaška (o tem razmišlja tudi Bolgarija!) – že uvedle enostranske ukrepe prepovedi uvoza ukrajinskega žita in se pri tem zapletle celo v spor z Evropsko komisijo.

Toda v Sloveniji so državni uradniki tiho.

Na ministrstvu za kmetijstvo, pod okriljem katerega deluje tudi uprava za varno hrano, pravijo, »da spremljajo dogajanje na kmetijskih trgih«, da pa »nimajo podatkov o kopičenju žita na našem trgu.«

Tudi v Bolgariji se pripravljajo na prepoved uvoza žita iz Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona

Prav tako ne opažajo, da bi na oskrbo slovenskega trga vplivale prepovedi uvoza drugje. »Slovenija pridela dobro polovico žit za lastne potrebe, manjkajoče količine pa uvozi predvsem iz Madžarske in Hrvaške. V tem trenutku ne zaznavamo vpliva prepovedi uvoza na Slovenijo,« pravijo.

Slovenija sicer po navedbah ministrstva, ki ga vodi Irena Šinko, »ni naklonjena enostranskim potezam« posameznih članic EU. »Razumemo pa, da se v zadnjem času nekatera države članice spopadajo s hudimi problemi na notranjih trgih zaradi večjih količin kmetijskih pridelkov iz Ukrajine.«

V Sloveniji le redki opozarjajo na veliko nevarnost, ki grozi slovenskim potrošnikom.

Žito iz Ukrajine: ni zadetkov
Stalinistična filozofija SDS Janeza Janše: Če se novice ne skladajo s tvojimi pogledi na svet - toliko slabše za novice! Vir: Posnetek zaslona

»V Evropi obstaja bojazen, da bi lahko uvoz iz Ukrajine porušil tržna razmerja,« pravi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

»Od tam smo pred vojno že uvažali oljarice, žitarice pa so do začetka vojne pridelovali za druge trge. Po vojni pa so te količine zaradi težav pri logistiki prek Črnega morja začele prihajati v Evropo, saj je ta odpravila kvote in druge uvozne omejitve. Ukrajina ima take kapacitete in tako velike kmetije, da lahko dejansko poruši trg,« opozarja Žveglič.

Tudi predsednik komisije za odkup in prodajo žit pri Zadružni zvezi Slovenije in podpredsednik sindikata kmetov Franc Küčan pravi, da slovenski kmetje uvoz ukrajinskega žita dojemajo kot dumping, torej prodajo pod ceno.

Vendar doslej od vlade niso zahtevali nobene ustavitve uvoza teh žit.

Vlada pa po drugi strani ne stori nič, ker je to uradno v pristojnosti Evropske komisije.

Vse kaže, da bodo ZDA in EU vojno v Ukrajini nadaljevale ne samo do zadnjega Ukrajinca, ampak tudi do zadnjega slovenskega kmeta.

A kot vidimo, so se sosede Ukrajine odzvale in zaščitile svoje kmete, medtem ko v Sloveniji takšnih ukrepov ni niti v napovedih.

Pri tem pa tudi v strankah NSi in SDS zaradi njihove popolne ideološke zaslepljenosti in prepričanja, da je potrebno Ukrajino ubraniti »z vsemi sredstvi« ni slišati nobenih pozivov v smeri zaščite kmetov.

Čeprav sta ob neuspešni interpelaciji slovenske vlade imeli stranki SDS in NSi veliko za povedati o slabem delu vlade Roberta Goloba, ji spodkopavanja interesov kmetov zaradi poplave ukrajinskega žita nista očitali.

Njihove spletne strani o tej temi prav tako ne vsebujejo niti enega samega zapisa.

Njihova vedno glasna medijska trobila so prav tako glede tega problema - popolnoma nema.

Vir: Posnetek zaslona

Glede ukrajinskega žita lahko na spletnih straneh Demokracije ali Nove24TV najdete le nekaj netočnih, starejših člankov o tem, kako ruska blokada izvoza ukrajinskega žita menda grozi z lakoto v Afriki (večina žitaric pa iz Ukrajine odhaja v Evropo kot krma za živali!) in kako se bo ukrajinsko žito transportiralo do nemških pristanišč, o tem, da že preplavlja evropski trg pa ni niti besedice.

Pri tem pa kmetje sami opozarjajo, da standardi pridelave in hrambe ukrajinskega žita, ki prihaja iz vojnega območja, ter posledično njegova kakovost niso nujno primerljivi z žitom evropskega izvora.

Ne ve se namreč, s čim je bila ta pšenica škropljena, kako je bila negovana, v kakšnem stanju je, kako je bila skladiščena in podobno.

V Ukrajini zdaj nihče ne izvaja nobenega nadzora ali pa je zelo slab, medtem ko ima EU stroge omejitve glede uporabe škropiv.

Slovenski kmetje se na protestih borijo proti temu, da bi EU še dodatno zmanjšala aktivno snov, ki je v škropivu, medtem pa to nihče ne kontrolira pri žitu, ki že prihaja na slovenske krožnike.

Evropski trg je tako široko odprt in žito, ki pride preko meja EU se nato lahko prodaja prosto naprej.

Pri tem je ukrajinska pšenica že cenejša, okoli 170 evrov za tono medtem ko v Sloveniji stane okoli 250 evrov za tono.

Kmetje so za stranki NSi in SDS očitno le to – kmetje, pogrešljive šahovske figure, ki se lahko na veliki šahovnici geopolitičnih igric zaradi njihove slepe zvestobe žrtvujejo brez strahu pred uporom.

Toda cena ukrajinske pšenice bi lahko sedaj še padala, saj se zaradi nove sezone trudijo izprazniti skladišča.

To pa bo še dodatno oslabilo prodajo slovenskih pridelovalcev.

In medtem ko Slovaška, Poljska in Madžarska vztrajajo pri prepovedi uvoza ukrajinskega žita slovenska vlada tega ukrepa ni sprejela, opozicija pa ob tem – molči.

Vse, kar je povezano z Ukrajino namreč stranki SDS in NSi neomajno podpirata, pa čeprav gre ukrepanje ali neukrepanje tudi v škodo slovenskih kmetov.

Pri tem pa bo Slovenija poslej še pod večjim udarom žit iz Ukrajine, prav zaradi omejevanja prodaje ukrajinskega žita na trgih mejnih držav.

Prepoved Budimpešte, ki bo predvidoma v veljavi najmanj do 30. junija, med drugim vključuje žita, sončnična semena in olje, moko, med in mesne produkte, je prek Twitterja sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs. Tranzit omenjenih produktov bo dovoljen, a nadzorovan.

Slovenija je za Madžarsko na prvi liniji držav, kjer bo to žito mogoče prodajati, zaradi nižjih transportnih stroškov pa bo to bolj smiselno kot bi bila prodaja v bolj oddaljenih državah zahodne Evrope, kjer pa so po drugi strani cene žit višje in bo prodaja ukrajinskega žita še vedno dobrodošla tudi tam.

Žito Vir: Pixabay
Poplava ukrajinskega žita se bo zaradi omejevalnih ukrepov Poljske, Madžarske in Slovaške šele prav začela! Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pravi naval ukrajinskega žita lahko torej šele pričakujemo.

Medtem je na Poljskem odstopil celo minister za kmetijstvo Henryk Kowalczyk, ker Evropska komisija ne želi odstopiti od odločitve o začasni (beri: trajni) ukinitvi carin in dajatev na uvoz ukrajinskega žita.

Šefica EK Ursula von der Leyen pa medtem evropskim kmetom ponuja le obliž na rano v višini piškavih 100 milijonov evrov. To seveda ne more poplačati razlike v ceni, ki bo nastala z uvozom več milijonov ton ukrajinskega žita.

Ukrajinsko žito pa medtem preplavlja slovenski trg.

Kot kažejo podatki Statističnega urada, je Slovenija leta 2021 iz Ukrajine uvozila 281 ton žit, lani 2.844 ton, letos pa samo v januarju 2.187 ton!

To sicer ni nujno ves uvoz teh žit, saj gre le za neposreden uvoz.

Kmet...
Kmetje so pogrešljiva figura v geopolitičnih igricah SDS in NSi. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Ukrajinsko žito lahko v Slovenijo prihaja tudi preko kakšne druge države ali pa v obliki izdelkov iz teh žit, kar pomeni, da je tega žita na slovenskem trgu verjetno še veliko več, a zaradi skupnega evropskega trga tega sploh ne vemo.

In poplava ukrajinskega žita se bo zaradi omejevalnih ukrepov Poljske, Madžarske in Slovaške šele prav začela!

Vse kaže, da bodo ZDA in EU vojno v Ukrajini nadaljevale ne samo do zadnjega Ukrajinca, ampak tudi do zadnjega slovenskega kmeta.

Edino upanje za slovenske kmete bi lahko bile, paradoksalno, odločitve ruske vlade – a ta kljub temu, da EU krši dogovore in ne dovoljuje izvoza ruskih gnojil in hrane še naprej podaljšuje »žitni dogovor« z Ukrajino.

Morda tudi zato, da s tem tudi evropskim kmetom pokaže, kdo se v resnici bori za njihove interese in kdo jih – zlorablja in peha proti propadu.

Nekateri slovenski politiki celo navijajo za uvoz ukrajinskega žita.

Kmalu se bo pridelovalo na poljih, umazanih z osiromašenim uranom.

Posledice v Iraku, na Kosovu, v Srbiji so tragične in znane...

Kmetje so za stranki NSi in SDS očitno le to – kmetje, pogrešljive šahovske figure, ki se lahko na veliki šahovnici geopolitičnih igric zaradi njihove slepe zvestobe ameriškemu gospodarju - žrtvujejo brez strahu pred uporom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek