REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šišku odrejeno pridržanje zaradi dokazov o "ščuvanju" preko družbenih omrežjih

Šišku odrejeno pridržanje zaradi dokazov o Andrej Šiško - policija

Policisti so danes zjutraj pridržano osebo v zadevi Štajerska varda privedli na Okrožno sodišče v Mariboru in jo s kazensko ovadbo izročili preiskovalnemu sodniku, ta pa je za privedenega odredil sodno pridržanje, so sporočili z Generalne policijske uprave. Odvetnik Viktor Osim je za STA potrdil, da gre za njegovega klienta Andreja Šiška.

"V povezavi s kriminalistično preiskavo, v okviru katere smo v četrtek na območju Maribora in Murske Sobote izvajali hišne preiskave, vam sporočamo, da smo pridržano osebo danes zjutraj privedli na Okrožno sodišče v Mariboru in jo s kazensko ovadbo izročili preiskovalnemu sodniku. Zoper privedenega je bilo odrejeno sodno pridržanje," so v kratkem sporočilu zapisali na policiji.

Šiškov odvetnik Osim je pojasnil, da je preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča za Šiška odredil 48-urno sodno pridržanje. "To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je dejal Osim in dodal, da bo sodnik Šiška zaslišal v nedeljo.

Osim pričakuje, da bo preiskovani sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa se bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

'To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič,' je dejal Osim

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Šlo naj bi za člana izvršnega odbora Socialdemokratske mladine Mateja Lesjaka. Za Šiška bi se 48-urno policijsko pridržanje izteklo danes zjutraj ob 6. uri. Če ga policisti do takrat ne bi privedli pred preiskovalnega sodnika, bi ga morali izpustiti iz pridržanja.

Vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič pa je pojasnil, da je nedeljsko zaslišanje Šiška predvideno za 14. uro, sodno pridržanje pa se bo izteklo v ponedeljek zjutraj, okoli 6. ure. "Edina možnost, da ne predlagamo pripora, je samo to, da nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo," je Simonič odgovoril na vprašanje, ali namerava tožilstvo vložiti predlog za pripor.

Pred mariborskim sodiščem se je v dopoldanskih urah na shodu v podporo Šišku zbrala manjša skupina njegovih privržencev in njegova starša. Skupina se je medtem že razšla.

Še vedno ni jasno, na podlagi katerih konkretnih dokazov policija sklepa, da je šlo dejansko za šuvanje k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov oblasti

Kljub temu pa še vedno ni jasno, na podlagi katerih konkretnih dokazov je policija sklepala, da je šlo dejansko za šuvanje k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov oblasti.

Kaznivo dejanje »ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve« iz 359 KZ RS namreč stori samo tisti, ki zato, da bi ogrozil obstoj, ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, poziva ali ščuva k neposredni storitvi kaznivih dejanj iz 348. do 357. člena tega zakonika.« Zaporna kazen je do pet let zapora.

Krivi pa so lahko tudi tisti, ki izdelujejo ali razmnožujejo gradivo, s katerim se poziva ali ščuva k nasilni spremembi oblasti "ali kdor z enakim namenom hrani večjo količino takega gradiva ali ga razširja". Kazen je v tem primeru »samo« tri leta zapora.

Temu pa sledijo različna dodatna kazniva dejanja. Tako na primer 348. člen KZ RS določa, da »kdor poskuša s silo ali grožnjo, da bo uporabil silo, odcepiti del ozemlja Republike Slovenije ali del tega ozemlja pripojiti drugi državi, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.«

Vendar so bili Šiškovi nastopi, kot smo že opozorili, nekoliko drugačni – sam je trdil (sicer napačno) da je njegova »varda« nastala v nekakšnem od slovenskega pravnega reda »ločenem« pravnem redu, hkrati pa je trdil, da je ustanovil »deželo«, ker pač pokrajine niso bile pravočasno ustanovljene s strani državnih organov Slovenije. Da je res želel ločiti »Deželo Štajersko« od Slovenije, je malo verjetno, prav tako pa nikjer ni zaslediti pozivov k odcepitvi dela države in še manj k nasilni odcepitvi »Dežele Štajerske« ali pripojitvi kakšni drugi državi.

Da bi bili Šiško in »vardisti« lahko obsojeni, bi morali iz sfere izrekanja še tako nesprejemljivih mnenj prestopiti k dejanjem oziroma vsaj k resnim načrtom, ki bi dejansko vodili k rušenju ustavne ureditve. Obstajati bi morala določena verjetnost, da bodo ta dejanja privedla do nesprejemljivih dejanj. In to bo treba šele dokazati. Iz navedb o razlogih za policijsko in sodno pridržanje pa ni jasno, kakšne dokaze ima policija. 

Andrej Šiško bi bil v tem primeru prvi, ki bi bil aretiran in obsojen zaradi 'rušenja države' od razglasitve neodvisnosti Slovenije pa do danes

Dodaten problem je, da bi bil Andrej Šiško v tem primeru prvi, ki bi bil aretiran in obsojen zaradi "rušenja države", kot smo v Insajder.com prvi opozorili že takoj po dogodku. 

Slovenske sodne prakse na tem področju namreč sploh ni. Podobna sodba (I Ips 40/97) iz področja poprave krivic leta 2000 se ukvarja s kaznivim dejanjem sovražne propagande« oziroma »napeljevanja k pomoči storilcu kaznivih dejanj zoper ljudstvo in državo.« Storilec naj bi ta dejanja storil, ker je pač okoli leta 1952 pretirano hvalil Sovjetsko zvezo in »dajal v nič« Jugoslavijo.

V jedru sodbe je zapisano, da zato, ker »obsojenčeve ocene in mnenja o družbenopolitičnih razmerah niso predstavljale izvajanja propagande v smislu pridobivanja pristašev za nasilno ali protiustavno spreminjanje družbene ali državne ureditve ali za rušenje, spremembe oziroma razbijanje drugih objektov varstva, ni podano kaznivo dejanje sovražne propagande po 1. odstavku 118.« Zadeva "Šiško in Štajerska varda" bi zato lahko postala zelo pomemben primer tudi za pravnike, ki se ukvarjajo s svobodo govora in medijev v Sloveniji.