REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še en Pahorjev strel v koleno: njegov kandidat za ustavnega sodnika bi »streljal migrante na meji!«

Še en Pahorjev strel v koleno: njegov kandidat za ustavnega sodnika bi »streljal migrante na meji!«Pahorjev kandidat Rok Svetlič bi rad streljal na migrante... Vir: Twitter

Predsednik države Borut Pahor res nima sreče pri izbiri kandidatov za ustavnega sodnika.

Da pri Zagorčevem tvitu »ne gre za blatenje«, pa je danes na Twitterju potrdil tudi ustavni pravnik dr. Samo Bardutzky, ki je bil prav tako prisoten na omenjenem sestanku.

Po številnih zavrnitvah ima smolo tudi pri svoji zadnji izbiri.

Po tem ko je sporočil, da kot kandidata za ustavnega sodnika Državnemu zboru predlaga dr. Roka Svetliča, ki je profesor na katedri za ustavno pravo ljubljanske Pravne fakultete je dr. Saša Zagorc na Twitterju objavil obseženo nit, v kateri je razkril, da je Svetlič na posvetu na ministrstvu za notranje zadeve o migracijah in zakonu o tujcih lansko poletje izjavil, da »mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje.«

Zgodba o tem spodrsljaju novega Pahorjevega kandidata za ustavnega sodnika je objavljena tudi na svetovnem spletu.

Da pri Zagorčevem tvitu »ne gre za blatenje«, pa je danes na Twitterju potrdil tudi ustavni pravnik dr. Samo Bardutzky, ki je bil prav tako prisoten na omenjenem sestanku, ko je Svetlič kolegom zaupal, kako bi se sam lotil problema migracij.

Svetlič pa je za N1 dejal, da je »ogorčen«, češ da je na sestanku v resnici trdil »diametralno nasprotno« od tega, kar se mu očita.

Rok Svetlič je sicer znanstveni svetnik in izredni profesor za področje filozofije prava. Diplomiral je na Pravni fakulteti in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Študij je nadaljeval na Filozofski fakulteti, kjer je magistriral in doktoriral pod mentorstvom Tineta Hribarja, piše v predstavitvah na spletni strani Evropske pravne fakultete in ZRS Koper.

In kako je prišlo do sporne izjave?

Zato mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje!’

»Tema je bila zelo občutljiva, razvpita 10.a in 10.b člen zakona o tujcih ter t. i. kompleksne migracije, in že predmet ustavno-sodne presoje, ki ni šla v prid stališčem ministrstva,« je zapisal Zagorc in nadaljeval: »Med strokovnjaki je najbolj štrlel ven iz skupine nek pravni filozof (pravni filozof je Rok Svetlič, op. a.). Sprva mi ni bilo jasno, kakšen je lahko njegov prispevek k dokaj tehničnim vprašanjem priprave zakonskega predloga, eminentnim ustavnopravnim dilemam ter klečem razumevanja prava Evropske unije in sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice. Vedel bi, če bi kaj konkretnega o tem pisal. Zato sem z zanimanjem prisluhnil, kakšno stališče in sporočilo bo predstavil za omizjem,« je tvitnil Zagorc.

»Bila je zelo splošna intervencija, nekakšen poskus filozofske osmislitve migracij v 21. stoletju in vloge države pri regulaciji migracij. Nič posebnega in še ne slišanega – tudi nič koristnega, če smo iskreni – ni bilo v razvlečenem ekspozeju, vse dokler niso zadonele za omizjem naslednje besede, povzemam po spominu: ‘Zato mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje!’,« je opisal Zagorc.

Predstojnik katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti, dr. Samo Bardutzky je nato pojasnil, da zapisano drži.

»Bil sem na sestanku, čeprav me ni med opcijami na kvizu. Izjavo je S. Zagorc korektno povzel, sapo je vzela tudi meni,« je sporočil, svoj tvit pa zaključil z vprašanjem: »Kaj pa lahko sploh še rečemo pravniki, ko spregovorijo puške?«

Blagoslov pušk bi očitno bil pisan na kožo tudi Pahorjevemu kandidatu za novega ustavnega sodnika. Vir: Twitter

Kot je v niti na Twitterju dodal Zagorc, so bili prisotni na omenjenem sestanku nad besedami glede streljanja šokirani.

»Pretresene poglede ostalih sodelujočih je ublažil vodja sestanka minister Aleš Hojs z izjavo: ‘No, no, streljali na ljudi pa ne res ne bomo!’,« je zapisal Zagorc.

Zagorc je tudi pojasnil, da si je že takrat, na tem posvetu, ko je te besede slišal, dejal, da bo to obelodanil, samo, »če bi bil ta ‘pravni filozof’ kadarkoli na poti, da prejme neko državno-pravno priznanje za svoje delo in bi zaradi tega imel možnost uradno vplivati na delovanje in razvoj države, v kateri živim.«

V nasprotnem primeru bi Zagorc, kot je zapisal, ostal tiho, vendar je ta teden, kot pravi, »žal prišel čas, da to zgodbo povleče iz predala.«

Delite članek