REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samozaposleni znova diskriminirani, Civilna iniciativa predlagala spremembe predloga interventnega zakona

Samozaposleni znova diskriminirani, Civilna iniciativa predlagala spremembe predloga interventnega zakonaSamozaposleni in ukrepi vlade

Številni samozaposleni so razočarani nad predlaganimi ukrepi vlade in zato v okviru svoje Civilne iniciative predlagajo spremembe, ki bi vsaj omilila njihovo diskriminacijo na trgu dela.

Samozaposleni so bili tudi doslej v neenakopravnem položaju z drugimi zaposlenimi, interventni zakon oziroma vladin »koronapaket« pa na njihove probleme, ki jih je povzročila epidemija Covid-19 odgovarja le deloma.

Prav zato se je odzvala Civilna iniciativa Tudi mi smo (samo)zaposleni in na predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki ga je Vlada RS sprejela 29. marca 2020 podala več dodatnih predlogov.

Vendar pa v prvem interventnem zakonu njihovi predlogi niso bili uslišani, vlada jih namreč ni upoštevala.

Kaj vse je torej narobe in zakaj je vlada samozaposlene znova pustila na cedilu?

Glavna težava neživljenskega predloga vlade je, da ne upošteva specifičnih pogojev delovanja SP-jev v Sloveniji.

Pomoč, ki bi jo po sedanjem predlogu podjetniki celo morali vračati (če jim bo šlo le malo bolje) je v resnici premostitveni kredit in ne pomoč.

Eden od večjih problemov pa je tudi javna objava izjav tistih, ki bodo za pomoč zaprosili, saj je ta izjava očitno diskriminatorna.

Zanimivo je, da takšne diskriminatorne ukrepe predlagajo stanke, ki so menda bolj desne in ves čas poudarjajo, kako zelo skrbijo za podjetnike.

Diskriminatorne ukrepe predlagajo stanke, ki so menda bolj desne in ves čas poudarjajo, kako zelo skrbijo za podjetnike.

Toda samozaposlenih očitno ne jemljejo resno.

Ali, kot so zapisali v Civilni iniciativi samozaposlenih:

»Ta pogoj odločno zavračamo. Vsi podatki vezani na FURS so davčna tajnost in tudi v tem primeru moramo to spoštovati. Država ima vse instrumente nadzora, ki jih lahko uporabi v tem primeru. Naj dodamo: status samostojnih podjetnikov že pred korona krizo ni bil urejen. Tovrstna javna objava bo spodbudila še dodatno stigmatizacijo samostojnih podjetnikov samozaposlenih, ter jim v nadaljnje oteževala poslovanje zaradi bonitetnih ocen. Ob tem se sprašujemo, zakaj drugim segmentom gospodarstva, ki bodo prav tako deležni pomoči, tega ni potrebno javno objavljati? To ocenjujemo kot sistemsko obliko diskriminacije.«

Svoje izkušnje so na družbenih omrežjih delili tudi nekateri uporabniki, samozaposleni, ki so neposredno prizadeti zaradi krize, pa tudi odziva države.

Izpostavljamo predvsem zelo poglobljen zapis uporabnice Twitterja dr. GeneralAwesomeness, ki je »iz prve roke« opisala svojo izkušnjo: »Samozaposlena sem že skoraj 10 let. Sem freelance prevajalka in svoje delo obožujem, čeprav je neznosno podcenjeno in mi ne omogoča niti lagodnega življenja v sedanjosti, kaj šele varčevanja za prihodnost.

Prevajanje je moja stroka in poklic, za katerega sem se izučila, zato raje živim v pomanjkanju, kot da bi se kot večina svojih kolegov vdala v usodo, se zaposlila kot tajnica-prevajalka v kakšnem podjetju ali se preusmerila v drug poklic.

Ko berem komentarje o 'privilegijih' s.p.-jev, mi gre na bruhanje. V življenju še nisem bila na dopustu, ne hodim na počitnice, nikoli nisem imela avtomobila, nikoli kredita, nimam hiše, nimam stanovanja, vsekakor nimam barke. Nimam božičnic, regresov (wtf je sploh to).

Ko berem komentarje o 'privilegijih' s.p.-jev, mi gre na bruhanje. V življenju še nisem bila na dopustu, ne hodim na počitnice, nikoli nisem imela avtomobila, nikoli kredita, nimam hiše, nimam stanovanja, vsekakor nimam barke. Nimam božičnic, regresov (wtf je sploh to).

Včasih se zgodi, da sploh nisem plačana. To pomeni, da lahko dan in noč prevajam zastonj, ker se med poštenim ljudmi najde kak farabut, ki se odloči, da ne bo plačal. In jaz nimam sredstev/vzvodov/moči, da bi dobila svoj težko zaslužen denar. Ker sem popolnoma nezaščitena

Prevajanje

»Kljub temu državi vestno in redno plačujem prispevke za socialno varnost, zdravstvo ipd. in davke, s čimer podpiram tudi vse ostale (upokojence, starše, zaposlene v javnem sektorju), čeprav sama nimam ne socialne varnosti ne pravice do bolniške, niti zdaj, sredi pandemije.

Politična elita, ki si sredi krize izplačuje višje plače in preprečuje vpogled v svojo porabo javnih sredstev, živi tudi na mojih plečih, mene in meni podobne (in veliko nas je) pa je povsem pustila na cedilu, kot vse ostale dosedanje vlade,« opozarja dr. GeneralAwesomeness.

Vsak nov predlog ukrepov, ki ga sproducirajo, vsebuje kak 'catch', zaradi katerega je nesmiseln in neživljenjski za večino samozaposlenih. Od nas npr. zahtevajo, da osebne podatke objavimo javno, če želimo prejeti pomoč. Zakaj smo mi edini, ki moramo to storiti? Nismo ljudje?

»Vsak nov predlog ukrepov, ki ga sproducirajo, vsebuje kak 'catch', zaradi katerega je nesmiseln in neživljenjski za večino samozaposlenih. Od nas npr. zahtevajo, da osebne podatke objavimo javno, če želimo prejeti pomoč. Zakaj smo mi edini, ki moramo to storiti? Nismo ljudje?

Je to premišljena strategija, ki naj bi nas odvrnila od koriščenja pomoči? Mar politika računa na strah pred jezo, sovraštvom in ovaduškim duhom nekaterih naših sodržavljanov, ki že zdaj gojijo predsodke do s.p.-jev? Samo poglejte komentarje pod člankom na 24ur. To. Ni. Normalno.

Ta ovaduški duh in sovraštvo sta se pokazala pred nekaj dnevi v vsej svoji lepoti v aferi avtomobilske tablice, zato ne mi trobit, da pretiravam. V kriznih časih, ko smo vsi prestrašeni in prikrajšani, se nekateri potešijo z udrihanjem po drugih.

Prevajanje Vir:Pexels

Poleg tega bi pogoj, da so naši podatki javni, močneje prizadel ženske, ki smo že tako ob vsakem javnem izpostavljanju bolj podvržene nadlegovanju in nasilju neravnovešencev. Morda vlada računa ravno na naš strah. Zakaj je vedno treba prišparati na najšibkejših?

Skozi nam pridigajo, da je treba uporabljati zdrav razum. Uporabljajte maske, ker (to zapoveduje) zdrav razum. Na pot v drugo občino samo, če je nujno. Zdrav razum. Ne zdaj bungee jumpat, ker zdrav faking razum! Kaj, če bi še pri paketu ukrepov za samozaposlene vklopili zdrav razum?

Samozaposleni ne zahtevamo doživljenjskih zalog Nutelle ali brezplačnih blow jobov, ampak samo to, kar nam pripada, ker leta in desetletja vlagamo v sistem, ki naj bi nas zaščitil v situaciji, v kakršno smo bili pahnjeni in nekaj sočutja in solidarnosti. Kot vsi ostali. Dijobono,« sklene dr. GeneralAwesomeness.

Bolje se položaja samozaposlenih res ne da opisati.

Čeprav se seveda najdejo tudi finančni koronabedaki, menda veliki borci za svobodo podjetništva, ki se vladi prilizujejo tako, da ne razlikujejo med pomočjo države zaradi epidemije in kupovanjem uslug na trgu s strani države, ki bi moralo biti pod nadzorom javnosti in ERAR-ja.

Podrobnejšo kritiko ukrepov vlade in konkretne predloge izboljšav sicer potrebnih ukrepov, ki gredo v pravo smer, vendar so še vedno nezadostni in neprijazni do samozaposlenih, pa si je mogoče prebrati tudi na spletni strani civilne iniciative Tudi mi smo (samo)zaposleni.

Tudi Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam je razočarana, da koalicija pri dopolnilih k predlogu obsežnega zakona o interventnih ukrepih za blažitev posledic izbruha koronavirusa večine predlogov sindikatov ni upoštevala. Obstaja velika verjetnost, da cilji zakona kljub obsežnim finančnim izdatkom ne bodo doseženi, meni.

Pergam je v današnjem odprtem pismu poslanskim skupinam, ministroma za delo in za javno upravo ter kabinetu predsednika vlade izrazil zaskrbljenost, da koalicija večine predlogov sindikatov ni upoštevala.

»Zaradi zmede, ki vlada v DZ v zvezi z vlaganjem amandmajev k zakonskemu besedilu (zaradi česar je postopek vsaj z vidika javnosti popolnoma netransparenten), pa ocenjujemo kot zelo verjetno, da kljub velikim finančnim posledicam predlaganih ukrepov omenjeni cilji ne bodo doseženi, vsaj ne v želenem obsegu,« so zapisali.

Reprezentativni sindikati so dan po potrditvi predloga zakona na vladi poslali vrsto pripomb in predlogov, ki se med drugim nanašajo na položaj delavcev, mladih, upokojencev, brezposelnih in drugih ranljivih skupin. »Po pregledu amandmajev, ki so jih vložile koalicijske stranke, se zdi, da je bilo upoštevanih relativno malo predlogov, kar je slabo.

Ne le da niso bili upoštevani nekateri predlogi, ki bi imeli dodane finančne posledice, upoštevani niso bili niti nekateri predlogi, ki nimajo finančnih posledic, temveč nasprotno, ščitijo javne finance pred zlorabami,« pravijo v Pergamu.

V sindikatu opozarjajo tudi, da ni jasno, ali bodo pogoji, pod katerimi bodo pomoč lahko uveljavljali tudi samozaposleni, le-tem tudi dejansko omogočali pomoč.

Delite članek