REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S pomočjo Rotary kluba Logatec postavili novo gnezdo za bele štorklje

promocijsko sporočilo
S pomočjo Rotary kluba Logatec postavili novo gnezdo za bele štorkljePostavljanje novega gnezda za štorklje. Vir: Rotary klub

Rotary klub Logatec si prizadeva, da vsako leto skupaj s člani naredi nekaj dobrega za ljudi in okolje.

Letos je s pomočjo Rotary kluba Ljubljana, podjetja Interenergo, članov kluba in drugih dobrosrčnih ljudi, zasnoval in pripravil vse potrebno za postavitev droga in gnezda za bele štorklje v bližini Kranja.

 Drog so postavili v naselju Breg ob Savi, gre pa pravzaprav že za drugo takšno zgodbo, pove letošnji predsednik Rotary kluba Logatec, Matjaž Mravlja: »Prvo gnezdo smo namreč postavili že leta 2015, na Šutnji pri Kranju. Takrat so se na travnikih pasle štorklje, ki pa so bile brez doma. Zato smo jim ga postavili in res smo bili veseli, ko so ga sprejele za svojega, čez nekaj let pa so imele celo podmladek

Ker gnezda ni dovoljeno postaviti kjerkoli, je Rotary klubu Logatec pomoč nudil Aleksander Pritekelj, strokovnjak za gnezdilnice, ki opozarja, da je s tem gnezdom na Gorenjskem dosežen prag števila gnezd, ki jih lahko tam postavimo.

Kot razlog za omejitev števila navaja hrano, ki bi je lahko zmanjkalo, če bi se število štorkelj še povečalo.

Bele štorklje namreč živijo le tam, kjer je okolje čisto – kar Gorenjska zagotovo je.

Poleg pazljivosti pri postavitvi je bilo potrebno še barvanje drogu, varjenje železnega gnezda in barvanje, ročno kopanje jame za postavitev in še bi lahko naštevali. 

Upamo, da bo zgodba postavljenega gnezda že kmalu razveseljevala okoliš, ravno tako, kot tista iz leta 2015, kjer se iz gnezda vsako leto zasliši klopotanje kljunčkov novih mladičkov belih štorkelj.  

Z novim gnezdom želijo opozoriti tudi na pomembnost biodiverzitete in čistega okolja.

Bele štorklje namreč živijo le tam, kjer je okolje čisto – kar Gorenjska zagotovo je.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek