REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Psihopatsko: Direktor slovenskega kluba, bi Josipo Lisac zaradi »žaljivega« petja hrvaške himne rad spravil v zapor

Psihopatsko: Direktor slovenskega kluba, bi Josipo Lisac zaradi »žaljivega« petja hrvaške himne rad spravil v zaporBoško Županović in Josipa Lisac

Zoran Milanović je slovesno prisegel kot peti predsednik neodvisne Hrvaške.

Skromna slovesnost, na katero niso povabili gostov iz tujine, je potekala v predsedniškem uradu na Pantovčaku, saj se je novoizvoljeni hrvaški predsednik odločil prekiniti tradicijo množičnih inavguracij na Trgu svetega Marka v Zagrebu.

Pred prisego, ki jo je Milanović sprejel pred predsednikom ustavnega sodišča Miroslavom Šeparovićem, ki je vsebovala tudi besedno zvezo »Bog mi pomagaj«, (ki jo je Milanović ubogljivo izrekel, čeprav ni veren) je himno zapela znana hrvaška pevka in glasbena umetnica Josipa Lisac, ob klavirski spremljavi Zvjezdana Ružića.

Njena interpretacija himne je bila drugačna, umetniška in nekoliko nenavadna, to pa je bilo dovolj, da je bila proti Josipi Lisac kmalu po njenem izvajanju - sprožena kazenska ovadba.

Njena interpretacija himne je bila drugačna, umetniška in nekoliko nenavadna, to pa je bilo dovolj, da je bila proti Josipi Lisac kmalu po njenem izvajanju - sprožena kazenska ovadba.

Po poročanju zagrebškega portala Index jo je temeljnemu tožilstvu v Zagrebu podal Boško Županović, sicer tudi športni direktor nogometnega kluba iz Kopra.

Boško Županović, ki v ovadbi navaja, da je po izobrazbi pravnik, pevki Josipi Lisac v prijavi očita, da je »na posmehljiv in omalovažujoč način izvedla himno Republike Hrvaške.«

Kot je navedeno, naj bi s tem storila kaznivo dejanje kršitve ugleda Republike Hrvaške z uporabo posmehljivih artikulacij in tonalitet.

Josipa Lisac
Josipa Lisac

»Pričakoval sem, da bo zavijala, toda to je bil porog. Na najhujši mogoč način. Sram me je bilo, ker sem Hrvat. Kot oseba, ki ji je hrvaški jezik materni jezik je morala vedeti, da se takšen način intoniranja v hrvaškem jeziku in kulturi zmeraj koristi skozi oblike javnega norčevanja« je dejal Županović.

Županović je ovadbo potrdil. Kot je dejal, je to storil kot državljan in pravnik.

Meni namreč, da gre zgolj za norčevanje in da izvedba ne spominja na noben dogodek, kaj šele na inavguracijo izvoljenega hrvaškega predsednika.

Županović zdaj pričakuje, da bodo pristojni organi naredili svoje.

Sama pevka ne želi opravičevati svojega izvajanja in prav tako ne želi izpodbijati napadov nase. Dejala je, da ne želi polemik.

»Sem že povedala, da je potrebno imeti rad svojo državo in biti svoboden v njej,« je dejala.

Boško Županović je sicer tudi lastnik portala Liburnija.com.

Če bi sodišče sprejelo interpretacijo dogodka kot ga vidi Županović, bi po 349. členu kazenskega zakonika hrvaške pevki grozilo leto dni zapora.

Če bi sodišče sprejelo interpretacijo dogodka kot ga vidi Županović, bi po 349. členu kazenskega zakonika hrvaške pevki grozilo leto dni zapora.

Po drugi strani pa nekateri menijo, da je bila pevkina interpretacije himne hrabra, zanimiva in intrigantna.

»Zoran Milanović je želel, da bi to bilo drugače, Josipa in jaz pa sva hotela sporočiti, da je za vsem samo in edino ljubezen,« je dejal Zvjezdan Ružić, džez pianist, ki jo je spremljal na klaviru.

Priprave na dogodek so trajale mesec dni.

Boško Županović
Človek, ki bi rad cenzuriral in spravil za zapahe slavno Josipo Lisac: Boško Županović

»Interpretacija Josipe Lisac je imela avtorsko, umetniško noto, kar tudi lahko pričakujete od profesionalne, izvrstne in izkušene pevke, ki je himno odpela kor subtilno, nežno domovinsko pesem, v čemer ne vidim absolutno nič slabega,« je ocenil etnolog Aleksej Gotardi Pavlovski.

Medtem se je oglasil tudi hrvaški odvetnik Ante Nobilo. Prijavitelja Županića se spominja iz sojenja »zločinski organizaciji«.

Za njega je dejal, da je »prevarant in policijski ovaduh.«

Županović naj bi se namreč pri nekem človeku predstavil kot zaposlen v pisarni Nobila in je na ta račun vzel »akontacijo za zastopanje«.

Odvetnik Ante Nobilo je za Boška Županića dejal, da je 'prevarant in policijski ovaduh.'

V resnici je bil klient njegove odvetniške pisarne, kjer ga je kolega Rajko Mlinarić, danes sodnik ustavnega sodišča Hrvaške zastopal v postopku odlaganja ali zmanjšanja zaporne kazni.

V svojem dosjeju naj bi imel Županović zabeleženih veliko kaznivih dejanj, ko je bil ulovljen pri begu zaradi tihotapljenja ljudi iz Hrvaške pa je hrvaška policija za njim razpisala mednarodno tiralico.

Medtem ko je bil v zaporu zaradi prevare leta 1995 v Dubrovniku, je nad njim opravil strokovni pregled nevropsihijater dr. Niko Glavić.

Pri Županoviću je odkril »osebnostno motnjo v obliki psihopatsko strukturirane osebnosti« in ocenil, da je Županovićeva sposobnost upravljanja z lastnimi postopki zmanjšana, vendar ne bistveno,« navaja hrvaški Index.

Vse to je zanimivo tudi zato, ker ta oseba vodi koprski nogometni klub.

Medtem na spletu poteka burna polemika med tistimi, ki zagovarjajo in drugimi, ki kritizirajo Josipo Lisac.

»Nič hujšega še nisem slišal … Bolj me je spominjalo na pogreb, ne pa na inavguracijo …« so zapisali nekateri.

O izvajanju umetnice se je pogovarjal tudi hrvaški državni vrh in vsi so se strinjali, da je bilo to nekaj »novega« - čeprav je novo tudi to, da je levičar Milanović zaprisegel pred celotnim »politbirojem« desnega HDZ-ja, ki vodi hrvaško vlado.

Delite članek