REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protestniki danes s »posodobljenim Prešernom« opozarjajo na vladno politično motivirano razporejanje sredstev za kulturo

Protestniki danes s »posodobljenim Prešernom« opozarjajo na vladno politično motivirano razporejanje sredstev za kulturoPrešeren vs. Boxer 8X8. Vir: Twitter

Danes je petek in ob 19-ih bo ponovno potekal protest na Trgu republike v Ljubljani.

Janševi vladi, ki ima denar za ogromne investicije v vojaško opremo in hkrati deli finančna sredstva kulturnega ministrstva po političnih simpatijah bodo z izjemno duhovito verzijo znanih Prešernovih verzov nastavili ogledalo.

Vender peti on ne jenja; grab'te dnarje vkup gotove, kupovájte si gradove in plačujte za glasove, uživajte še do aprila, ko ljudstva sila bo volila. Vasko šel bo na smetišče, Pevca sreča spet obišče! 

»Opozorili bomo na politično motivirano razporejanje sredstev Ministrstva za kulturo. To je v zadnjem tednu prek razpisa prekinilo financiranje uglednim, znanim in naprednim kulturnim organizacijam in producentom.

Na 4-letnem programskem razpisu so med drugimi brez sredstev ostali vrhunski in renomirani kulturni producenti ter ustvarjalci: Gala Hala z ljubljanske Metelkove, vokalni orkester Carmina Slovenica, Gledališče Glej, Mesto Žensk, Zavod Maska, Delak center Dragana Živadinova, glasbena skupina Laibach in še mnogi.

Gre za priznane, mednarodno uveljavljene kulturne ustvarjalke in ustvarjalce, ki pa so zaradi svojega samostojnega delovanja in nazorov že vseskozi moteči za trenutno oblast. Hkrati pa se na tem mestu dokončno uresničujejo njihove napovedi načrtnega obračunavanja z vsemi organizacijami, ki imajo sedež na Metelkovi in katerih delovanje ne ustreza domačijsko-domoljubnim umetniškim vsebinam po meri razvijajoče se populistične diktature.

Ministrstvo za kulturo se sicer hvali z rekordnim proračunom, ki pa je namenjen predvsem vladi všečnim organizacijam.

Lani je slepar starino še prodajal, mask kamione, hitre teste, vse na tone, letos kupi si grajšino.

Že od samega začetka te vlade, se dogajajo prerazporeditve sredstev, ki več denarja namenjajo predvsem občinam, kjer vladajo župani pomladnih strank, cerkvenim ustanovam in katoliškim organizacijam, medijem, povezanim s strankami vladajoče koalicije, in društvom, ki jih vodijo simpatizerji vlade.

V zadnjih dveh letih so na ključne pozicije kulturnih ustanov uspeli zaposliti 'prave kadre', sedaj pa se prek teh organizacij stekajo dodatni milijoni davkoplačevalskih sredstev. Primer tega je Javna agencija za knjigo (JAK), kamor so posadili Dimitrija Rupla (ki je celo sam priznal, da ni kvalificiran za to funkcijo), njegov proračun pa se je v lanskem letu zvišal za več kot dva milijona evrov.

Protestniki na Triglavu
Protestniki na Triglavu. Vir: Twitter

Podobno je pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti. Njegovo vodenje je septembra lani prevzel Damjan Damjanovič, kandidat SDS za župana Ljubljane. Do junija 2019 pa je bil tudi direktor strankarske televizije Nova24 in ji posojal večje vsote denarja.

Pri razporeditev sredstev med občinami, so seveda največ sredstev dobile občine, ki jih vodijo župani s 'pravo politično pripadnostjo'. Te so: Slovenske Konjice (župan Darko Ratajc, SD), Vuzenica (Franc Golob, SDS), Ig (Janez Cimperman, SDS), Laško (Franc Zdolšek, SLS) in Gorenja Vas - Poljane (Milan Čadež, SDS). Nato pa še župnije, ki so lani za obnovo spomenikov dobile dodaten milijon evrov.

Najbolj očiten primer političnega dodeljevanja sredstev se izkazuje na področju medijev. Sredstva so tako zlahka dobili Nova24, tednik Demokracija, TV3 (Faktor), zavod Iskreni, Časnik.si, Planet TV, Beletrina, zavod Media Ples in drugi.

Samo 3 milijone je v letu 2021 dobila tudi Katoliška cerkev, kar je še enkrat več kot v letu 2020. 

Samo 3 milijone je v letu 2021 dobila tudi Katoliška cerkev, kar je še enkrat več  kot v letu 2020. 

Sežet opis celotne politične prerazporeditve kulturnih sredstev najdete: TUKAJ.

Rekordni proračun za kulturo seveda ni posledica neverjetne skrbi za kulturo, ki bi jo gojila ta vlada. Gre, na eni strani, za enostranske interese, načrtno kupovanje podpore in glasov, nagrajevanje in podkupovanje zvestih pristašev vlade ter na drugi strani za načrtno finančno izčrpavanje ostalih kulturnih dejavnosti. Takih, ki znajo in mislijo s svojo glavo, naslavljajo aktualne problematike in so zato tudi pogosto kritični do politične oblasti.

Janez Janša v parlamentu  Vir: Zajem slike, RTV SLO
Janez Janša v parlamentu. Vir: Zajem slike, RTV SLO

 Zato bomo danes na protestu opozorili na kulturne in medijske čistke nezaželenih ustvarjalcev.

Spregovorili bodo predstavniki nekaterih organizacij, ki so jim bila odvzeta sredstva, kot tudi nekateri vidnejši umetniki. Potem pa se bomo sprehodili tudi do Prešernovega spomenika.

Tam bomo predstavili nekoliko posodobljeno verzijo pesmi umetnika, ki bi bil s svojim zagovarjanjem svobode, enakosti, strpnosti in sveta brez meja zagotovo izredno moteč za trenutno vlado.

PREŠERNOVA GLOSA ZA NOVE ČASE

Slep je, kdor se s petjam vkvarja,
Vasko moj mu osle kaže;
pevcu vedno Vasko laže,
on živi, umrje brez dnarja."

Le začnimo pri Prešerni,
prosil reva dni je stare;
mraz v cukrarni Murna tare;
drugih pevcov zgodbe beri:
nam spričuje Zlatan Čordič,
káko Vasko pevce udarja;
nam spričuje Jurasova
Jadranka - sirota,
kakšna so janšistov pota -
slep je, kdor se s petjam vkvarja.

Káj Magnifico, káj Laibach
treba pevcov je prijetnih?
slišim od butic neukretnih
prašat zdanjih, prednjih časov.
Kómur mar prijetnih glasov
pesmi, ki pojó kolesa
in upor in solidarnost,
ki svarijo da nevarnost
se fašizma nam obeta,
da svoboda medijem je vzeta.
Vasko moj jim osle kaže.

Lani je slepar starino
še prodajal, mask kamione,
hitre teste, vse na tone,
letos kupi si grajšino.
Naj gre pevec v Argentino,
še naprej se pot mu kaže,
naj si s tinto prste maže,
naj projektov si obeta,
ko mu vsa so sredstva vzeta,
pevcu vedno Vasko laže.

Vender peti on ne jenja;
grab'te dnarje vkup gotove,
kupovájte si gradove
in plačujte za glasove,
uživajte še do aprila,
ko ljudstva sila bo volila.
Vasko šel bo na smetišče,

Pevca sreča spet obišče! 

Se vidimo ob 19h na Trgu republike!,« so protestniki zapisali v svojem pozivu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek