REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Prosim, da nam njihove ekscelence veleposlaniki razložijo, kaj v Evropski uniji pomeni beseda 'IZZIVANJE'?«

»Prosim, da nam njihove ekscelence veleposlaniki razložijo, kaj v Evropski uniji pomeni beseda 'IZZIVANJE'?«Helikopter izstreljuje vabe. Gre za izzivanje? Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Potem ko je bilo v Delu objavljeno javno pismo zahodnih veleposlanikov, ki so oštevali podpisane pod eno od izjav, s katero so se slovenski državljani izrekli za mir v Ukrajini, je znani profesor Igor Koršič napisal svoj odziv.

Toda v Delu, ki tako kot ostali korporativni mediji še neprej širi zgodbe o »neizzvani ruski agresiji« očitno radi objavljajo mnenja, ki podpirajo poglede sedanje ameriške administracije, precej težje pa jim gre objavljanje nasprotnih pogledov.

Ker pisma Igorja Koršiča v Delu (kako predvidljivo) niso objavili in so bili povsem neodzivni - praktično so utemeljen in argumentiran odziv cenzurirali - so s tem dali še en prispevek k enoumju v Sloveniji.

Prav zato smo se v uredništvu odločili, da pismo vendarle objavimo.

Primer lepo kaže, kako slovenski osrednji mediji 'filtrirajo' številne novice in odzive. Tako, da se vidi in sliši le ena, žal povsem zgrešena plat medalje.

Primer pa lepo kaže, kako slovenski osrednji mediji filtrirajo številne novice in odzive.

Tako, da se vidi in sliši le ena, žal povsem zgrešena plat medalje.

V nadaljevanju objavljamo pismo Igorja Koršiča, odziv na javno pismo zahodnih veleposlanikov »Podpiramo Ukrajino, Veleposlanica Kraljevine Belgije Caroline Vermeulen in drugi, DELO, 24. 02. 2023«:

»Zahodni veleposlaniki (brez ZDA!) so v javnem pismu pokroviteljsko podučili državljane Slovenije o domnevnih zmotah mirovne pobude v Izjavi dela slovenske leve nomenklature. Pišejo: 'V neizzvani in neupravičeni ruski vojaški agresiji proti Ukrajini in njenemu prebivalstvu je bilo ubitih na tisoče ukrajinskih civilistov'. 

Očitno jim ni nič nerodno v tonu evropskih beserviserjev nizati laž na laž: 'Neizzvani' ponavljajo kot papige, kot vsi zahodni politiki in poglavitni mediji pri vsaki omembi Putina in njegove agresije. Rusije res ne izzivajo Ukrajinci, ampak z zlorabo nesrečne Ukrajine, njihove prodane vojske in vodstva, izzivajo hinavske ZDA skupaj svojimi zahodnimi vazali. Morda lahko šteje za izzivanje prelomljena obljuba Gorbačovu, da se NATO ne bo širil niti za inč?

Širitev Nata je menda tudi izzivanje

Nato širitev - "Niti centimetra naprej!"
Širitev Nata: »Niti centimetra naprej!«

»Vmešavanje v notranje zadeve Ukrajine, ki kulminira s pučem proti demokratično izvoljenem predsedniku Janukoviču, ali je to izzivanje?

Ali je Viktorija Nuland izzivalka, ko deli piškotke na Maidanu, in po pučistično sestavlja ukrajinsko vlado? V Senatu hvali svoje uspešno izzivanje, ki je ZDA stalo 5 milijard evrov.

Morda je povod za to izzivanje prispevala kar Združenim državam tako do konca vdana EU sama, s predlogom o asociaciji z Ukrajino, ki je zahteval prekinitev sporazuma o sodelovanju, ki ga je imela Ukrajina z Rusijo? Morda je izzivanje člen tega predloga sporazuma, ki je predvidel tudi sodelovanje na obrambnem področju?«

Ukrajinski tanki
Ukrajinski tanki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Morda lahko štejemo kot izzivanje poboj demonstrantov in policistov na Maidanu, s katerim se hvalijo neonacisti? Spomeniki, ulice in prazniki v čast Stepana Bandere so morda neko izzivanje, ki traja? Zakoni, ki prepovedujejo ruski jezik, politične stranke v državi, kjer rusko govori tretjina prebivalstva, se morda lahko šteje kot izzivanje?

Ali ne bi mogli šteti kot izzivanje, sežig 48 rusko govorečih Ukrajincev v Odesi leta 1914? Poboja 14.000 (OVSE) pretežno civilistov v obstreljevanju Donecka in Luganska po vašem mnenju verjetno ni, ker ga ni v zahodnih medijih, torej to ne more biti izzivanje?

Več kot dvajsetkrat bolj intenzivno obstreljevanje Donecka in Luganska v tednu pred invazijo (OVSE) tudi ne more biti izzivanje, saj tega v zahodnih medijih ni? Kaj šele, da bi bila izzivanje glavnina ukrajinske vojske, skoncentrirana na mejah Donbasa na predvečer invazije (OVSE)? Napovedi predsednika Zelenskega na predvečer ruske invazije, da bodo napadli tudi Krim, za ambasadorje EU očitno ne more biti izzivanje?«

Misija OVSE je zabeležila, da so teden dni pred t. i. napadom Rusije na Ukrajino sile kijevskega režima drastično povečale število napadov na položaje osamosvojenih republik v Donbasu. Napadi so se stopnjevali vse do 24. februarja 2022. Vir: Posnetek zaslona, OVSE

»Morda je lahko izzivanje zmerjanje demokratično izvoljenega predsednika z morilcem, izvajalcem genocida, vojnim zločincem ... ? Če vse to ni izzivanje za veleposlanike, torej za EU in za Zahod, se človek vpraša, kaj pa je sploh lahko, v tem njihovem novoreku, izzivanje?

Da je agresija neupravičena, izhaja logično iz zahodne ugotovitve, da je neizzvana. Verjetno za veleposlanike ni izzivanje izjavljanje več ameriških senatorjev, da se Ukrajinci bojujejo namesto Američanov (Schiff, Graham)? Morda je izzivanje izjava predsednika Bidna, da mora Putin stran? Kot so morali Mosadek, Allende, Sadam, Gadafi ... ?

Seveda ne more bit izzivanje ničkolikokrat izrečen, in v mnogih strateških študijah napisan cilj posredniške vojne proti Rusiji, razpad te države? Ali je vsaj usodna oslabitev, puščanje krvi, (bleeidng) ruske države - izzivanje.

Ali iz najvišjih ameriških mest ničkolikokrat izrečeni načrt, da bodo že ustavili Severni tok? Uresničenje tega načrta seveda ne more predstavljati izziva?

Prosim, da nam njihove ekscelence veleposlaniki razložijo, kaj v EU pomeni beseda 'Izzivanje'! Da ne bi Slovenija, nič hudega sluteč, izzivala in s tem sprožila upravičeno agresijo nase. Ali pa, da bomo znali prepoznati pravo izzivanje katerega naših sosedov, preden jih bomo napadli."

Če bila izzivana, bi ta agresija torej bila upravičena. Ko enkrat začnejo, ambasadorji lažejo naprej: Agresija ni proti prebivalstvu Ukrajine. (Tako je bilo v vojni v Iraku!), v Ukrajini je bilo doslej ubitih manj kot 10.000, vendar vojaška stroka pravi, da bi jih moralo biti veliko, veliko več, če bi ruska agresija res bila naperjena proti civilom.

V taki vojaški akciji je razmerje žrtev med civilisti in padlimi vojaki cca. ena na ena. V Iraku, ki res ni izzival, je bilo žrtev en milijon. 1 000 000! Ukrajinci torej žal - ne branijo svoje države, svojih življenj, svojih družin in svojo svobodo.

Branijo ameriški imperij, ki se ne more sprijazniti, da je njegovega poveljevanja vsemu svetu konec. ZDA s svojimi vazalskimi sateliti bije to vojno do zadnjega Ukrajinca. Ukrajinci pa za to plačujejo pošastno ceno.

Prosim, da nam njihove ekscelence veleposlaniki razložijo, kaj v EU pomeni beseda 'Izzivanje'! Da ne bi Slovenija, nič hudega sluteč, izzivala in s tem sprožila upravičeno agresijo nase. Ali pa, da bomo znali prepoznati pravo izzivanje katerega naših sosedov, preden jih bomo napadli.«

Igor Koršič, Ljubljana, 21. marca 2023

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek