REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lažno potovanje do obleganega »Kijeva«? Janša, Fiala in Morawiecki naj bi se z Zelenskim srečali na Poljskem!

Lažno potovanje do obleganega »Kijeva«? Janša, Fiala in Morawiecki naj bi se z Zelenskim srečali na Poljskem!Lažni obisk Kijeva? Vir: Twitter

Srečanje na vrhu vzhodnoevropskih voditeljev, ki ga je 15. marca v Kijevu gostil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, si je izmislila poljska vlada, pri čemer so agenti poljske tajne službe igrali vlogo novinarjev, lažne fotografije srečanja, novinarskega brifinga in potovanja z vlakom pa je pripravil tiskovni urad Zelenskega.

Operacijo so zasnovali Poljaki za spodbujanje njihove vloge pri podpori Ukrajini, ukrajinskim beguncem in v obrambi Evrope pred Rusijo ter zaradi iskanja novih evropskih, ameriških in sredstev NATO zavezništva in vojaške opreme, piše novinar John Helmer.

Po poročanju Helmerja je bila operacija zasnovana za spodbujanje videza, da režim Zelenskega nadzoruje Kijev, in za pospešitev prošnje Zelenskega za hiter sprejem v Evropsko unijo (EU).

Angloameriški mediji poročajo o srečanju, kot je napovedal Petr Fiala, češki premier, s »ciljem ... izraziti nedvoumno podporo Evropske unije Ukrajini ter njeni svobodi in neodvisnosti.«

Srečanje na vrhu vzhodnoevropskih voditeljev, ki ga je 15. marca v Kijevu gostil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, si je izmislila poljska vlada. Srečanje je bilo 20 kilometrov znotraj ozemlja Poljske!

O herojski odpravi Janeza Janše in še dveh predsednikov vlad NATO držav v Kijev med bombardiranjem so na široko poročali tudi vsi naplahtani slovenski mediji.

Isti, ki tiho sprejemajo cenzuro interneta in ne verjamejo »ruski propagandi.«

Rezultat srečanja na vrhu je bil po poročanju Financial Timesa »izkaz evropske solidarnosti.«

Potovanje predsednikov vlad Poljske, Češke in Slovenije je najbolj odmeven obisk Kijeva, odkar je Rusija 24. februarja napadla državo.

Lažno srečanje
Eden od zaščitnih znakov tajne službe Poljske naj bi bile tudi - rdeče mape... Morda so to opazili kolegi z druge strani... Vir: Twitter

»Tu, v z vojno razbitem Kijevu, se dela zgodovina,« je napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki.

»Tu se svoboda bori proti svetu tiranije. Tu prihodnost vseh nas visi na nitki,« je poudaril.

Medtem pa je Janša vzkliknil »Slava Ukrajini!« in se gostiteljem zahvalil, ker so uničili »mit o nepremagljivi ruski vojski.«

Toda, kot kaže analiza novinarja, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, potovanja v oblegani Kijev vse »trojice hrabrih premierjev« - sploh nikoli ni bilo.

Res, bilo je zelo nenavadno, da je vse srečanje z Zelenskim in njegovimi sodelavci minilo v komornem vzdušju in da nikoli niso odšli ven, ali pa v bolnišnice, morda zaklonišča, skratka - med ljudi v Kijevu...

Ali pa se slikali kjerkoli v glavnem mestu Ukrajine.

Zdaj vemo zakaj.

Helmer pravi da, so »Morawiecki in zahodni tisk lagali – srečanja v Kijevu ni bilo. Namesto tega je bilo srečanje organizirano v mestu Przemysl na poljskem železniškem križišču, 95 kilometrov zahodno od Lvova (Lviv) in 20 kilometrov znotraj poljske meje z Ukrajino!«

V poročilu, ki ga je objavil urad Associated Press (AP) v Varšavi, so zapisali, da so po »dolgem potovanju po kopnem od Poljske do Kijeva, ki so ga opravili Morawiecki, podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski in češki predsednik vlade Petr Fiala ter slovenski premier Janez Janša, poslali sporočilo, da večina Ukrajine še vedno ostaja v ukrajinskih rokah.«

Lažna soba
Naslednja sumljiva podrobnost je situacijska soba brez računalnikov in prisotnost neznanih, kratko pristriženih novinarjev. Vir: Twitter
Agenti poljske tajne službe so igrali vlogo novinarjev, lažne fotografije srečanja, novinarskega brifinga in potovanja z vlakom pa je pripravil tiskovni urad Zelenskega.

Dokazi, zbrani iz virov v Varšavi ter analiza video posnetkov in fotografij, objavljenih na sestanku pa po mnenju novinarja dokazujejo, da »dolge poti« sploh ni bilo; ni bilo sestanka v Kijevu ali v Lvovu, glavnem mestu regije Galicije, kjer je zdaj operativni sedež ukrajinske vlade.

Iz dokazov, ki so jih objavili sami Poljaki in tudi osebje za oglaševanje Zelenskega, je zdaj jasno, da le majhen del zahodne Ukrajine ostaja v ukrajinskih rokah.

Tudi sam Zelenski je zdaj - v poljskih rokah, ocenjuje Helmer.

Varšavski viri pravijo, da je idejo za srečanje na vrhu dal podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski.

Lažna postaja v Kijevu
Predsednike vlad so izdali tlakovci na tleh - takih ni v Kijevu. So pa v - poljskem Przemyslu... Vir: Twitter

Od smrti svojega brata dvojčka v letalski nesreči v Smolensku v Rusiji leta 2010 je Kaczynski eden najvplivnejših politikov na Poljskem; je pristojen za ministrstva za obrambo, varnost, notranje zadeve ter pravosodje in je močno protirusko nastrojen.

Poljski viri menijo, da ni bilo možnosti, da bi Kaczynski, premier Morawiecki ali češka in slovenska delegacija zaprosili Moskvo za zaščito v Kijevu; niti ne bi tvegali lastne varnosti ob dveurnem potovanju z vlakom od Przymysla do Lvova ali ob sedemurni poti do Kijeva.

Namesto tega so češki in slovenski uradniki prileteli v Rzeszow Jasionko, najbližje letališče Przemyslu; letališče je tudi Natova logistična in varnostna baza.

Nato so se odpeljali v Przemysl.

Nato so se odpeljali v Przemysl. Tja so Ukrajinci poslali eno od luksuznih različic rednega vlaka med Przemyslom, Lvovom in Kijevom.

Tja so Ukrajinci poslali eno od luksuznih različic rednega vlaka med Przemyslom, Lvovom in Kijevom.

Tam so bile nato narejene inscenirane fotografije srečanja poljskih, čeških in slovenskih visokih uradnikov, ko so domnevno potovali proti Kijevu, na snidenje z Volodimirjem Zelenskim.

Ob tem tudi analiza tal na železniški postaji v Kijevu in slik s tal na postaji Przemyslu razkrije, da je postaja v poljskem mestu »igrala« vlogo Kijeva.

Sence razkrivajo laž
Sence razkrivajo laž. Vir: Twitter

Tisk, ki je objavil te slike, ve, da so bile ponarejene, in je pomagal prikrivati ​​pravo lokacijo.

Res - iz katerega Kijeva naj bi se to Janša - vrnil?!

Na novinarski konferenci pa naj bi bili »lažni novinarji«, pripadniki tajnih služb.

Vsi so bili, kot kažejo fotografije, kratko postriženi moški, ženske med njimi ni bilo nobene.

Oglaševanje za luksuzne apartmaje vlaka, prikazano na reklamnih fotografijah, nakazuje, da so se Janša in druščina peljali prav v takšnem vlaku.

Podobna oprema - postelja v luksuznem vlaku
Podobna oprema - postelja v luksuznem vlaku. Vir: Twitter

Novinar John Helmer opozarja tudi na zelo drugačne stole v »uradu«, kjer so se srečali predsedniki vlad Poljske, Češke in Slovenije z Zelenskim, ki so drugačni od tistih v Kijevu in na neroden, lažen napis »Situacijska soba« na vratih kupeja, v katerem so sedeli politiki.

Tudi grb Ukrajine na zidu je drugačen od tistega v prostorih predsednika Ukrajine.

Povedano drugače – Janša in kolegi so najverjetneje – lagali.

Javnosti so se predstavljali kot »hrabri« borci za Ukrajino, v resnici pa so sestankovali daleč od bomb in Kijeva, 20 kilometrov stran od ukrajinske meje!

Predsedniku vlade Janši smo že poslali prošnjo za komentar.

Odgovore bomo objavili, ko in če jih dobimo.

Do predvidenega časa za odgovor jih nismo dobili. Kabinet predsednika vlade smo vprašali, ali je res:

- da se je predsednik vlade Republike Slovenije dne 15. marca s predsednikom Ukrajine srečal na Poljskem in ne v Ukrajini?

- da so srečanje organizirale tajne službe?

- ali lahko v dokaz srečanja v Ukrajini, v Kijevu pošlje dodatne fotografije iz Kijeva, na prostem, ki bi potrdile, da je do srečanja res prišlo v Kijevu?

- če do srečanja ni prišlo v Kijevu, pač pa 20 km od poljske meje - zakaj je zavajal javnost?

Janša sicer vztraja, da je potoval tudi skozi zahodno Ukrajino, vse do Kijeva.

Za BBC je Janša v sredo povedal, da so skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade potovali skozi zahodni del države in da je bilo iz vlaka razvidno, da se tudi ta del države ob ukrajinsko-poljski meji pripravlja na vojno, čeprav je precej daleč od trenutnih bojišč.

»Sam vseeno menim, da Rusija ne bo prišla tako daleč,« je sklenil Janez Janša.

Toda še ena podrobnost dokazuje, da Janša skupaj s še dvema predsednikoma vlad v resnici sploh ni bil v Kijevu.

Associated Pres (AP), tiskovna agencija v ameriški lasti s sedežem v New Yorku je zagotovila najbolj podroben bilten o sestanku, njegovih udeležencih in o čem so razpravljali.

Avtor poročila razkriva, da so novinarji AP svojo zgodbo poslali iz Varšave.

Niso torej sploh bili prisotni na dogodkih, za katere trdijo, da so jih preverili.

Edini neposredni vir za poročilo AP naj bi bil poljski uradnik, za katerega so poročali, da je dejal: »Obisk je bil načrtovan že nekaj dni, vendar je bil zaradi varnostnih razlogov tajen, je dejal Michal Dworczyk, vodja kabineta Morawieckega«.

V drobnem tisku pod AP-jevo objavo fotografij s sestanka je agencija poudarila zavrnitev odgovornosti za vir, ki je slike poslal.

Slike izhajajo iz »videa, ki ga je zagotovil tiskovni urad ukrajinskega predsednika«, je zapisala tiskovna agencija AP.

Kabinet predsednika vlade nam na naša včerajšnja vprašanja, čeprav bo kmalu minilo 24 ur - še vedno ni odgovoril!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek