REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

13. strateška konferenca: Prepoznavanje potencialov v zdravstvenem sistemu za spodbujanje inovacij

promocijsko sporočilo
13. strateška konferenca: Prepoznavanje potencialov v zdravstvenem sistemu za spodbujanje inovacij

Kako ustvariti okoje, ki bo naklonjeno inovacijam? Na kakšen način olajšati procese, ki bodo bolnika postavili v ospredje? Zakaj je ključno, da so bolniki seznanjeni s spremembami?

To so le nekatera izmed vprašanj, o katerih so razpravljali govorci 13. strateške konference Vrednost inovacij.

Konferenca Vrednost inovacij je letos potekala pod naslovom Prepoznavanje potencialov v zdravstvenem sistemu za spodbujanje inovacij in že 13. leto nadaljevala tradicijo ustvarjanja dialoga, ki seže preko meja Slovenije.

Priznani strokovnjaki iz Slovenije in Evrope so razpravljali o pomenu sistemskih in strateških odzivov na izzive, pred katere je postavljeno evropsko zdravstvo.

Ne gre za zdravstveno krizo, temveč družbeno nujnost

Bogdan Tušar iz Društva ekonomistov v zdravstvu je na konferenci poudaril pomen prepoznavanja zdravstvene ekonomike za prihodnost in dodal, da si društvo želi vključenosti v procese sprememb: "Kot smo ugotavljali tudi na današnji konferenci, se že vsaj 15 let vrtimo okrog enih in istih problemov. Torej težave ostajajo, rešitve pa tukaj so. Društvo si zato želi, da bi bilo vključeno v procese sprememb in da bi lahko to, kar prepoznavamo kot pomembno, tudi nekoč ugledalo luč sveta oziroma se realiziralo."

Marc Schreiner, LL.M., direktor berlinskega združenja bolnišnic, je na konferenci poudaril ključno potrebo po nenehnih inovacijah v zdravstvenem varstvu, saj po njegovem stagnacija pomeni nazadovanje. Poudaril je še nujnost reforme bolnišnic za reševanje finančnih težav, pomanjkanja osebja in velikega birokratskega bremena za zdravstvene delavce.

»Skoraj nihče od zdravstva ne pričakuje inovacij«

V okviru konference je potekala tudi okrogla miza, ki je pod moderatorstvom mednarodnega svetovalca Dorjana Marušiča gostila priznane govorce iz Slovenije: prof. dr. Urh Grošelj, dr. med. iz Pediatrične klinike Ljubljana, Iztok Štotl iz UKC Ljubljana, Tanja Španić, predsednica Europa Donna Slovenije, Tatjana Jevševar, mag. ekon. in posl. ved., direktorica Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije ter Janez Poklukar, zdravnik in nekdanji direktor UKC Ljubljana, Splošne bolnišnice Jesenice in nekdanji minister za zdravje.

Urh Grošelj je izpostavil, da »se v zdravstvenem sistemu velikokrat pričakuje predvsem, da opraviš serijo nekih rutinskih storitev, skoraj nihče pa od zdravstva ne pričakuje inovacij. V okoljih, ki niso tako naklonjena inovacijam, se  inovatorje celo gleda malce postrani. Menim, da smo dolžni priznati, da tista vodstva zdravstvenih zavodov, ki so neposredno naklonjena inovacijam, opravljajo zelo pomembno delo. Če so pogoji ustrezni, mislim da prinesejo tudi inovacije in obratno.«

Tanja Španić pa je ob tem predstavila vidik bolnikov: »Inovacije imamo, voljo imamo, zdaj pa mislim, da jih moramo samo čim prej začeti uporabljati. Mogoče nas bo v to prisilila malo tudi zakonodaja, saj je nova regulativa pred vrati, sploh v onkologiji. Mogoče je to lahko izhodišče, kjer bodo tudi zdravstveni sistemi opazili prednost inovacij. Predvsem to, da nam bodo olajšale procese, ne otežile in da bo bolnik bolj v ospredju. Včasih pa so nekatere inovacije tudi posledice predlogov s strani pacientov, tako da se tukaj spet vračam k pozivu, da sodelujemo in pogledamo, kje lahko čim večkrat doprinesemo tudi mi svoj pogled.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek