REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsedniki petorčka potrdili razdelitev ministrstev

Predsedniki petorčka potrdili razdelitev ministrstevNova vlada Vir: https://sestavivlado.si/

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so danes potrdili dogovor o tem, kateri stranki v novi vladi pripada vodenje katerega ministrstva, so sporočili iz LMŠ. Kadrovski razrez bodo sicer obravnavali tudi organi strank. Generalni sekretarji omenjenih strank pa so danes govorili tudi o državnih sekretarjih na ministrstvih, a končnega dogovora še ni.

Kot so potrdili v LMŠ, bo v skladu z dogovorom predsednikov peterice njihovi stranki, iz katere prihaja tudi v petek izvoljeni predsednik vlade Marjan Šarec, pripadlo vodenje ministrstev za zdravje, za finance, za javno upravo in za notranje zadeve. Stranka pa bo prav tako imela še podpredsednika DZ.

Stranka SD, ki bo imela z Dejanom Židanom predsednika DZ, bo vodila ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvo za kulturo.

Dokončnega dogovora o državnih sekretarjih na ministrstvih še ni

Ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bodo pripadla SMC.

SAB bo dobila pod okrilje ministrstvo za infrastrukturo, službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na čelu ministrstva za obrambo in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa bosta predstavnika DeSUS, stranke, ki bo obenem imela tudi podpredsednika DZ.

Predlog kadrovskega razreza bodo v prihodnjih dneh obravnavali tudi organi posameznih strank. Tako bodo o tem in tudi o koalicijskem sporazumu ter vstopu v koalicijo danes v vseh območnih organizacijah SD po Sloveniji potekali zbori članstva SD. Organi strank DeSUS in SAB bodo zasedali v petek, organi SMC in LMŠ pa v ponedeljek.