REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednica Evropske komisije Leynova zavrnila rokovanje z Janšo: »Ursula se ne rokuje s fašisti!«

Predsednica Evropske komisije Leynova zavrnila rokovanje z Janšo: »Ursula se ne rokuje s fašisti!«Ursula von der Leyen. Vir: Twitter
Merklova je sicer slovenskega premierja pozdravila tako, kot je v pandemiji običajno, z dotikom s pestjo, toda predsednica Evropske komisije se Janše ni želela niti dotakniti.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen je ob zadnjem srečanju v Bruslju zelo jasno pokazala, kaj si misli o slovenskem predsedniku vlade.

Na ponujeno roko Janeza Janše je namreč s kazalcem hitro odgovorila zanikalno, češ da tega noče.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sicer slovenskega premierja pozdravila tako, kot je v pandemiji običajno - z dotikom s pestjo, toda predsednica Evropske komisije se Janše ni želela niti dotakniti.

Na družbenih omrežjih so takoj komentirali, da to kaže, da se predsednica EK Ursula von der Leyen pač »ne rokuje s fašisti.«

Da pa se Janša v resnici rad rokuje s fašisti, razkriva novica, da se je včeraj na večerji sestal z Giorgio Meloni, vodjo italijanske neofašistične stranke Bratje Italije, skupaj z Viktorjem Orbánom in premierjem Poljske Morawieckim.

Vsekakor pa je dejstvo, da je Janez Janša tako v očeh predsednice EK in mnogih evropskih komisarjev kot nove administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna - zapisan zelo slabo.

Znan je tudi zunaj slovenskih meja kot nestrpnež, ki se rad prepira tudi z evropskimi poslanci in poslankami ter tujimi politiki.

Znan je namreč tudi zunaj slovenskih meja kot nestrpnež, ki se pogosto prepira tudi z evropskimi poslanci in poslankami ter tujimi politiki.

Vse to slovenskemu premierju in Sloveniji zagotovo ne dviguje ugled v tujini.

Spomnimo se samo Janševega prepira oktobra lani s tedanjim Bidnovim svetovalcem za zunanjo politiko, tik pred volitvami v ZDA.

Tedaj je Michael Carpenter, Bidnov svetovalec, na Janševo neobrzdano navijanje za zmago Donalda Trumpa, odgovoril z eno samo besedo, napisano celo v slovenščini: Sramota.

Trump, Biden in Janša
Trump, Janša in Biden. Vir: Twitter

Sramota - to je bil Carpenterjev odgovor na Janšev navijaški zapis s pripisom »Naprej, zmagaj Trump (!)« objavljen na Twitterju s katerim je skrajno nespametno užalil Trumpovega protikandidata.

»Spoštujemo težko in tragično osebno življenje Joeja Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti, toda če bi bil izvoljen danes, bi bil najšibkejši izmed vseh ameriških predsednikov doslej je tedaj tvitnil Janez Janša.

Zdaj pa je na novembrskih volitvah izvoljeni predsednik ZDA prav Carpenterja imenoval na visoko dolžnost v Evropi - na mesto veleposlanika pri OVSE (OSCE).

To bo za Janšo nedvomno hud in nov izziv - kako med slovenskim predsedovanjem Svetu EU sodelovati tudi s Carpenterjem s katerim se je javno pričkal, na očeh vsega sveta.

Ob tem, da je Janša vztrajen podpornik Madžarske in Poljske, dveh največjih kršiteljic načel pravne države v EU se zapleta tudi v spore z drugimi komisarji in komisarkami, pristojnimi za medije, pravosodje in druga pomembna področja.

Pika na i pa je bilo slovensko »nepošiljanje« delegiranih tožilcev v evropsko tožilstvo, kar so v EU razumeli kot signal, da Slovenija želi evropski denar, da pa bi ga rada porabila brez nadzora.

Tako kot to počne tudi Janšev politični mentor Viktor Orbán, zaradi katerega nizozemski premier Mark Rutte zahteva izgon Madžarske iz Evropske unije.

Delite članek