REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Postaja prenevarno: Slovenija razmišlja o umiku vojakov iz misij v Maliju in Libanonu

Postaja prenevarno: Slovenija razmišlja o umiku vojakov iz misij v Maliju in Libanonu

Obrambno ministrstvo razmišlja o umiku slovenskih vojakov iz misije EU v Maliju in iz mirovnih sil OZN v Libanonu.

O tem je bilo nedavno obveščeno zunanje ministrstvo, je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedal zunanji minister Miro Cerar. Ministrstvi se zadnje dni o tem posvetujeta, MZZ pa se pripravlja, da bo dalo dokončno stališče.

V primeru, ko bi bilo zelo nevarno, bi se pridružili mnenju, da se kakšna misija zapusti, je še pojasnil.

V Libanonu je stanje ogroženosti ovrednoteno drugače kot v Maliju, kjer so v zadnjem času razmere kritične.

Pojasnil je še, da je v Libanonu stanje ogroženosti ovrednoteno drugače kot v Maliju, kjer so v zadnjem času razmere kritične.

Slovenska vojska trenutno sodeluje v 12 mednarodnih misijah. Po podatkih na spletni strani SV je bilo aprila letos v misiji EUTM v Maliju osem pripadnikov Slovenske vojske, v misiji Unifil v Libanonu pa 15.

Mali

Cerar je v odgovoru na vprašanje poslanca Mateja Tonina (NSi) še povedal, da bo zunanje ministrstvo stališče glede morebitnega umika vojakov iz mednarodnih misij najprej predstavilo vladi.

Kot je še poudaril Miro Cerar, je z zunanjepolitičnega stališča sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah ključen element pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti.

Dejal je še, da zunanje ministrstvo ni tisto, ki bi lahko za katero koli operacijo ali misijo lahko podalo varnostno oceno, ampak lahko na podlagi ocen, ki jih podajo drugi, pripravi politično presojo smiselnosti sodelovanja Slovenske vojske v misijah.

Cerar je tudi dejal, da si na zunanjem ministrstvu prizadevajo, da ne bi prišlo do prehude ogroženosti zdravja ali življenja pripadnikov Slovenske vojske, čeprav se zavedajo, da vsaka misija pomeni neko ogroženost.

Libanon

Kot kaže varnostno predvidevanje Varnostnega sveta OZN je kritična predvsem situacija v Maliju.

Stabilizacijske sile OZN v tej državi (MINUSMA) so vedno znova tarče terorističnih napadov. Januarja letos je bilo deset čadskih vojakov napadenih v Aguelhoku, dva mirovnika iz Šrilanke pa sta bila ubita v napadu na konvoj v Moptiju. Dne 22. februarja so bili z obcestno bombo ubiti trije mirovniki iz Gvineje.

Dne 22. februarja so bili z obcestno bombo ubiti trije mirovniki iz Gvineje. 

V državi so velike etnične napetosti zlasti med etničnimi skupinami Fulani, Bambara in Dogon. Te napetosti pa dodatno izkoriščajo teroristične skupine.

Libanon pa po drugi strani meji na Izrael in se nahaja pod stalnim pritiskom te države, ki pogoto krši njegovo suverenost.

Izrael pa Libanon obtožuje, da je strpen do terorističnih skupin s povezavami z Iranom. Napetosti so se že večkrat spremenile v vojne spopade.

Delite članek