REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

POSEBNA DOVOLJENJA ZA RIBOLOV: Slovenci do Limskega kanala, Hrvati v celem slovenskem teritorialnem morju

POSEBNA DOVOLJENJA ZA RIBOLOV: Slovenci do Limskega kanala, Hrvati v celem slovenskem teritorialnem morju

Vlada bo danes v okviru priprav na implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško obravnavala štiri uredbe s področja izvajanja skupne ribiške politike in zagotavljanja financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo morda žrtev hrvaških organov.

Glede na objavljen dnevni red za danes predvidene seje bo vlada obravnavala predloge uredb o načinu izvedbe in financiranja pravne pomoči ribičem, o izvajanju uredbe EU o skupni ribiški politiki v zvezi z dostopom do voda, o določitvi prekrškov in sankcij s področja skupne ribiške politike ter o vzpostavitvi sistema za preprečevanje, odvračanje in odpravljanje nezakonitega, neprijavljenega in nereguliranega ribolova.

Gre za podzakonske akte za izvajanja novega zakona o morskem ribištvu ter tudi intervencijskega zakona, ki sta bila sprejeta konec novembra v okviru t. i. paketa zakonodaje za implementacijo arbitražne razsodbe. V tem paketu sta še zakon o spremembah zakona o zemljiški knjigi in zakon o evidentiranju državne meje s Hrvaško.

Uredbe bodo določile sankcije za ribiče brez posebnih dovoljenj

Spremembe zakona o morskem ribištvu bodo omogočile izdajo posebnih dovoljenj za gospodarski ribolov zaradi izvajanja uredbe EU o skupni ribiški politiki v zvezi z obojestranskim dostopom ribičev do obalnih voda sosednje države. Slovenski ribiči bi v skladu z določili iz hrvaške pristopne pogodbe lahko lovili v hrvaških teritorialnih vodah do ustja Limskega kanala, hrvaški pa v celotnem slovenskem teritorialnem morju.

Omenjene uredbe, ki jih bo danes obravnavala vlada, naj bi to očitno zdaj zagotovile tudi v praksi oz. določile tudi sankcije za kršitev teh določil - torej tistim ribičem, ki ne bodo imeli posebnih dovoljenj za ribolov v slovenskem teritorialnem morju.

29. decembra se izteče polletni rok, do katerega naj bi obe državi pripravili vse potrebno za izvršitev arbitražne odločitve. Slovenska vlada zatrjuje, da se bo tega roka - sicer instrukcijskega, kot poudarjajo - držala, medtem ko je hrvaški premier Andrej Plenković tudi v torek ob obisku slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu zatrdil, da bo 29. december za Hrvaško "dan kot vsi drugi" in da Hrvaška zagotovo ne bo implementirala arbitražne odločitve. V Ljubljani so že napovedali, da bodo po tem datumu Hrvaško, če bo vztrajala pri zavračanju arbitraže, označili za kršiteljico mednarodnega prava.

Članek omogoča: REGIONAL OBALA