REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljski mediji zaradi novih pravil bojkotirajo delo parlamenta

Poljski mediji zaradi novih pravil bojkotirajo delo parlamentaPoljski parlament

Več kot 20 poljskih medijev, med njimi tudi dva večja časnika, danes ne poroča o delu poljskega parlamenta, s čimer želijo izraziti nasprotovanje novemu pravilniku, ki omejuje njihovo delo v parlamentu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Novi pravilnik določa, da sta lahko na tribuni parlamenta, namenjeni novinarjem, hkrati zgolj dva stalno akreditirana novinarja iz istega medija. Poleg tega v parlamentu ne bodo smeli več fotografirati in snemati.

Pravila tako preprečujejo novinarjem, da bi poslance posneli pri kršenju pravil, kot je na primer glasovanje namesto odsotnega kolega. Odslej bodo dostopne zgolj fotografije in video posnetki uradnega video servisa.

V skladu z novim sistemom bodo novinarji večino dela opravili v stavbi, ločeni od parlamenta, s čimer bo omejen tudi dostop do poslancev.

V vladajoči konservativni stranki Zakon in pravičnost (PiS) so ob tem poudarili, da želijo z novimi pravili poslancem in novinarjem zagotoviti udobno delovno okolje. "Zagotovo niso namenjena zmanjšanju transparentnosti," je poudaril poslanec PiS Arkadiusz Mularczyk.

Več deset novinarjev, med katerimi so bila tudi nekatera velika imena poljskih medijev, se je v četrtek pred parlamentom zbralo na protestu proti novim pravilom. Na predsednika obeh domov parlamenta so naslovili tudi pismo, v katerem so ju pozvali, naj umakneta načrtovana pravila. "Edini učinek je, da se bodo lahko politiki z lahkoto izognili novinarjem," so zapisali.

Delite članek