REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: Češka zaradi volitev zakockala cepivo, dobila ga bo od Avstrije in Slovenije, ki ga potrebujeta enako nujno

Politico: Češka zaradi volitev zakockala cepivo, dobila ga bo od Avstrije in Slovenije, ki ga potrebujeta enako nujnoBruselj je 'kriv za vse' - trdijo politiki, ki so zavozili na stranpoti. Vir: Twitter

Slovenija je potem, ko je skupaj s Češko in Avstrijo ostala sama pri predlogu porazdelitve dodatnih odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech odločila, da del odmerkov podari Češki.

Češka bi namreč lahko dobila še več cepiv, če bi vse tri države podprle predlog Portugalske, predsedujoče EU, da se dodatno razdeli še tri milijone odmerkov cepiv za pet drugih, cepiv bolj potrebnih držav Evropske unije.

Toda, ker je omenjena trojka egoistično vztrajala pri drugačni delitvi kar petih milijonov odmerkov in ni bila solidarna s petorko najbolj cepiv potrebnih, ostalih 24 članic EU pa njihovih predlogov ni podpiralo, je na koncu Češka dobila celo manj odmerkov cepiva, kot bi ga po prvotnem, portugalskem načrtu.

Za vsem skupaj pa se skrivajo tudi notranjepolitične igrice, ki jih niso spregledali v uglednem bruseljskem portalu Politico.

»Madžarska, Avstrija in Slovenija so napovedale, da bodo razdelile 80.000 odmerkov cepiv Češki potem, ko je predsednik vlade Andrej Babiš zakockal skorajda toliko odmerkov, ko je ostal na strani Avstrije v sporu v Bruslju glede razdelitve cepiv,« poudarja Politico.

Politico, spletna stran
Politico, spletna stran. Vir: Posnetek zaslona
Rezultat te politike je po eni strani omajan ugled Slovenije, po drugi strani pa manj odmerkov cepiva za Slovenijo.

»Toda v tem so vse države skupaj in Babiš, ki je pod pritiskom doma sedaj sprejema odmerke od svojih sosed – med katerimi jih nekatere potrebujejo skoraj enako nujno, kot on sam.

Vse to bi se lahko končalo veliko lažje za vse, s pomočjo solidarnostne scene, ki jo je predlagalo portugalsko predsedstvo, vendar je ta načrt podprlo samo 24 držav – kajti pristanek na ta načrt bi namreč izničil možnost, da se še naprej krivi EU in v primeru Babiša so pred njim v jeseni volitve, kjer bi bila takšna možnost precej ugodna,« je zapisal Politico.

Povedano drugače – cirkus s cepivi in obtožbe o »krivični porazdelitvi«, o kateri radi govorijo nekateri politiki v EU, predvsem »uporni trojki« oziroma Češki (pred volitvami), iz podobnih razlogov pa tudi Avstriji (kjer Kurzu hitro pada popularnost) in Sloveniji (kjer se Janši »topi« podpora v DZ) omogoča napade na Bruselj, s tem pa si vsi trije zavezniški politiki pomagajo pri dvigovanju »ratingov« doma.

Babiš ima pri tem svojo računico, toda očitno je, da na isto karto obtoževanja institucij EU stavita tudi Sebastian Kurz in Janez Janša.

To kažejo tudi Kurzove obrtožbe o evropskem bazarju s cepivi kot tudi Janševe obtožbe Evropskega parlamenta o nekakšni cenzuri njegovega filmčka.

Situacija je še posebej absurdna v primeru Slovenije, ki bi lahko, če ne bi podpirala Avstrije, dobila še več cepiv, sedaj pa se takoj zatem, ko ni bila solidarna s petimi bolj potrebnimi državami solidarno odreka cepivom, ki bi jih potrebovala sama.

Videokonferenca Sebastiana Kurza in peterice somišljenikov  Vir:Posnetek zaslona
Videokonferenca Sebastiana Kurza in peterice somišljenikov na evropskem parketu. Vir: Posnetek zaslona

Rezultat te politike je po eni strani omajan ugled Slovenije, po drugi strani pa manj odmerkov cepiva za Slovenijo.

To pa še zdaleč ni zmagovalna, »win-win« situacija, prej obratno.

Vendar ta sklep velja le, če na stanje pogledamo s stališča nacionalnih interesov.

Iz ozkega zornega kota strankarske politike se namreč v takšni politiki res opaža ena od prednosti - »prednost« te politike pa je možnost, da lahko Janševa vlada institucije EU, Portugalsko predsedstvo in »Bruselj« še naprej napada zaradi »premajhne količine cepiv« in počasnega cepljenja, čeprav je za to pomanjkanje v največji meri – kriva kar slovenska vlada sama.

Delite članek