REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija na Metelkovi izvedla demonstracijo sile, Olaj izkazuje hvaležnost Janši in si lajša upokojenske komplekse

Policija na Metelkovi izvedla demonstracijo sile, Olaj izkazuje hvaležnost Janši in si lajša upokojenske komplekseZlorabljeni policisti in njihov šef Anton Olaj. Vir: Twitter

V mednarodnih odnosih se temu, kar so izvedli policisti posebnih enot policije včeraj, prav na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik v Ljubljani reče »gunboat diplomacy.«

Državam, ki niso bile dovolj ubogljive, so kolonialne sile pred pristanišča poslale svoje ladje s težkimi topovi in jim s tem demonstrirale, kaj jih čaka, če ne bodo ubogale.

Nekaj podobnega je prav na slovenski kulturni praznik po naših podatkih avtoriziral Anton Olaj, nedavno imenovani novi generalni direktor policije s precej desničarskimi prepričanji.

Več kot 40 pripadnikov posebne policijske enote je namreč včeraj vdrlo v avtonomno kulturno cono na Metelkovi, kjer so tolkli po vratih različnih lokalov in družbenih gibanj, ki pa so bila zaprta.

Vendar so to akcijo oboroženih policistov v opremi za razbijanje demonstracij uporabniki tega avtonomnega kulturnega območja razumeli kot grožnjo.

Gre seveda za svojevrstno zlorabo policije in posebnih policijskih enot za naloge, ki seveda ne spadajo med njihove glavne zadolžitve.

Še posebej zato, ker so tja poslali policiste v velikem številu in policiste, ki jih sicer uporabljajo za posebne naloge, med katere spada tudi boj proti teroristom.

Specialci na Metelkovi
Specialci na Metelkovi. Vir: Twitter

Zato to vsekakor ni bil »običajen nadzor« izvajanja vladnih ukrepov zoper pandemijo koronavirusne bolezni covid-19.

Zadeva je tudi nevarna, saj je znano, da številni pripadniki družbenih gibanj spadajo med udeležence demonstracij proti Janševi vladi.

Sedaj, ko ne protestirajo zaradi vladnih ukrepov za zamejitev pandemije, pa jih policija dodatno izziva s tem, da množično in demonstrativno koraka po njihovem območju.

Gre za simbolno, toda tudi za ofenzivno, izzivalno akcijo policije, ki je s tem demonstrirala sovražnost do povsem določenih družbenih skupin, kar je nedopustno.

Presenečajo pa tudi dvojni kriteriji policije in njihova počasnost in neodzivnost v enih, ter izjemna številčnost v drugih primerih.

Že pred tem so namreč v soboto na Metelkovo prišli pripadniki t. i. Rumenih jopičev, ki jih tvorijo privrženci Janševe vlade, in ob tem pozivali k njenemu uničenju, tudi z napisom Porušimo še Metelkovo.

»Svoje neonacistične ideologije, tatujev, simbolov in pozdravov ne skrivajo več - gotovo tudi zato, ker se še kako dobro zavedajo, da jim vladajoče strukture nudijo varnost in legitimnost za najbolj ostudne politične ideje,« so zapisali v kolektivu AKC Metelkova.

Opozorili so tudi na porast in vse večjo drznost »različnih fašističnih tolp, ki širijo svojo nasilno retoriko«, tako na družbenih omrežjih kot v javnem prostoru.

Ko se je to dogajalo, policistov ni bilo nikjer.

Namesto da bi policisti ustavili neonaciste v soboto pa so na območje AKC Metelkova vstopili šele dva dni pozneje, takoj po koncu shoda Pogreb kulture.

Svoje ravnanje pa naj bi označili za običajen nadzor gostinskih lokalov.

V kolektivu AKC Metelkova so v sporočilu za javnost zapisali, da je v ponedeljek po akciji v spomin Avtonomni tovarni Rog v avtonomni kulturni coni Metelkova mesto prišlo do »intervencije do zob oboroženih posebnih enot policije.«

Po zapisu so policisti sprva zasedli ulice v okolici Metelkove, nato pa je »40 robokopov v spremljavi uniformiranih policistk in policistov preplavilo dvorišče Metelkove, poskušalo vstopiti v klube in ostale prostore ter zastraševalo naključne mimoidoče.«

»Takšen in tako množičen vstop posebne policijske enote v prostor avtonomne kulturne cone Metelkova mesto razumemo kot nedopustno ustrahovanje in napoved nasilja,« piše v sporočilu za javnost.

MOL, ki si je prislužila kritike alternativnih družbenih gibanj že ob rušenju Avtonomne tovarne Rog se je tokrat od te akcije – distancirala.

Specialci  Vir:Twitter
Specialci. Vir: Twitter

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so v odzivu spomnili, da je AKC Metelkova mesto »v mestnih prostorskih aktih zaščitena kot prostor, namenjen alternativni kulturi in subkulturi ter eden od ponosov mesta, v katerem negujemo in spoštujemo različnost ter živimo skupaj.«

Ostro pa so obsodili sobotni vdor »t. i. Rumenih jopičev, neonacističnih skupin ali katerihkoli drugih nasilnih skupin« na Metelkovo.

Vse skupaj je verjetno povezano tudi z menjavo na vrhu slovenske policije, saj gre za prve, bolj opazne akcije pod vodstvom novega direktorja policije Antona Olaja.

Ker je upokojenec, ima s policijo le pogodbo za določen čas, zato tudi ne more imeti najvišjega naziva v policiji, kot ga mora imeti vsak šef policije in glavni policijski svetnik, ampak samo prejema plačo, ki ustreza temu nazivu.

Ker so ga potegnili iz »naftalina« in je kot upokojenec svojo policijsko kariero že davno končal, pa je za svojo nenadno »aktiviranje« še posebej hvaležen Janši.

In zato usmerja policiste v represijo zoper tiste, ki jih je tudi Janša že večkrat označil za glavne netilce upora proti aktualni oblasti – to pa so »metelkovci«, pripadniki alternativnih družbenih gibanj ter različni inštituti, ki imajo svoje prostore prav na omenjenem območju in so pogosto kritični do Janševe vlade.

Še posebej perverzno je bilo videti, da je medtem, ko je pošiljal specialce z dolgimi cevmi nad Metelkovo mesto Anton Olaj objavljal hvalnice Francetu Prešernu.

V resnici pa se je pod Olajem že pričelo v še večji meri dogajati to, kar je pred tem blagohotno dopuščal predvsem Aleš Hojs.

Policija je praviloma zelo neuspešna pri ustavljanju pohodov »rumenih jopičev« in neonacističnih skupin, istočasno pa je zelo učinkovita pri demonstraciji sile ali pa brutalnem znašanju nad udeleženci protestov proti vladi.

S tem pa policija sama vpliva na reakcijo in vzpodbuja nove konflikte.

Demonstracija sile želi izzvati nasilne reakcije, da bi bila lahko nato zares uporabljena sila.

Toda že »diplomacija topnjač« je včasih privedla do zmag kolonialnih imperijev, včasih pa do uporov, v katerih so ustrahovani uspeli premagati nasilneže.

Delite članek